Speeldata

17 april 2023

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal

Duur

90 minuten

Tickets

Gratis

Campagnebeeld voor Der Rosenkavalier

Der Rosenkavalier vertelt een frivool liefdesverhaal – tegen de achtergrond van een teloorgaande aristocratie. Cultuurhistoriscus Joep Leerssen legt de spanningen bloot van deze opera vol weemoed naar een verloren wereld.

Nergens is de belle époque zo voornaam en elegant weggekwijnd als in het Wenen van de eeuwwisseling. Onder de oude keizer-weduwnaar Franz Joseph biedt men het hoofd aan de twintigste eeuw. Freud en Jugendstil, Klimt en Wittgenstein hangen in de lucht, maar de metrostations en het nieuwe Konzerthaus zijn barok van stijl.

Die heimwee naar de pruikentijd speelt ook in Hugo von Hofmannsthal’s Rosenkavalier, op muziek gezet door Richard Strauss in 1907. Het is een anti-Fledermaus, een frivole liefdesintrige – maar in het besef dat de luchthartige adel zijn beste tijd heeft gehad. Cultuurhistoricus Joep Leerssen verkent met u dit achterhoedegevecht van de romantiek. 

Praktische informatie

Lezing door cultuurhistoricus Joep Leerssen
naar aanleiding van de productie Der Rosenkavalier.

Moderatie door Diederik Burgersdijk.

Datum: ma. 17 april, 20.00 uur
Plaats: Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal

Toegang gratis, maar reserveren noodzakelijk.

Lezingen

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en SPUI25 organiseert Nationale Opera & Ballet een reeks prikkelende lezingen, die gratis toegankelijk zijn en los van de voorstellingen bezocht kunnen worden.

Reserveren

Toegang gratis, maar reserveren noodzakelijk

Tickets worden geladen...