Speeldata

22 mei 2023

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal

Duur

90 minuten

Tickets

Gratis

Campagnebeeld voor Maria Stuarda

Zo'n 20.000 literaire werken zouden er zijn geïnspireerd de machtsstrijd tussen Mary Stuart en Elizabeth I. In een lezing duikt cultuurhistorica Krisztina Lajosi-Moore in de fascinatie voor deze historische 'clash of queens'. En ze laat zien hoe geschiedenissen als deze zijn gebruikt om een gevoel van nationale identiteit te creëren.

Geschiedenis is altijd een bron van inspiratie geweest voor kunstenaars. Onze opvattingen over het verleden zijn sterker gevormd door kunstwerken met historische thema's dan door de geschiedschrijving. Romans, toneelstukken en opera's met historische plots spelen bovendien een essentiële rol bij het creëren van een collectief nationaal gevoel. Geschiedenis wordt gebruikt om de positie van heersers te versterken of juist te verzwakken, en is een belangrijk onderdeel geweest van natievorming.

Volgens Lady Antonia Fraser, de biograaf van Mary Stuart, heeft de botsing tussen twee vorsten, koningin Elizabeth I en Mary Queen of Scots, niet minder dan 20.000 literaire werken geïnspireerd, waarvan vele zijn geschreven om met een politiek oogmerk. In deze lezing vertelt cultuurhistorica Krisztina Lajosi-Moore hoe het turbulente leven en het tragische einde van Mary Stuart werden gebruikt om de fictie van collectieve identiteit in Groot-Brittannië en daarbuiten te creëren. Ze bespreekt hoe Europa's fascinatie voor Engelse romantische literatuur, de populariteit van Sir Walter Scott en de opkomst van historische fictie een interesse in nationale geschiedenissen inspireerden en uiteindelijk leidden tot politieke nationale bewegingen. Én ze belicht de relaties tussen de kosmopolitische muziekculturen, belichaamd door Donizetti's carrière, en het groeiende gevoel van nationale identiteiten in het romantische tijdperk.

Praktische informatie

Lezing door cultuurhistorica Krisztina Lajosi
naar aanleiding van de productie Maria Stuarda.

Datum: ma. 22 mei, 20.00 uur
Plaats: Nationale Opera & Ballet, Souterrain (voorheen Odeonzaal)

Toegang gratis, maar reserveren noodzakelijk.

Lezingen

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en SPUI25 organiseert Nationale Opera & Ballet een reeks prikkelende lezingen, die gratis toegankelijk zijn en los van de voorstellingen bezocht kunnen worden.

Reserveren

Toegang gratis, maar reserveren noodzakelijk

loading Tickets worden geladen...