Ontmoet Lorenzo Viotti

Der Rosenkavalier is van 13 april t/m 2 mei 2023 te zien bij De Nationale Opera. Bestel snel uw kaarten!

 

Ontmoet onze nieuwe chef-dirigent Lorenzo Viotti

Lorenzo Viotti
Lorenzo Viotti

Bliksemcarrière

Al vóór hij de 31 aantikte, dirigeerde Viotti bij gerenommeerde orkesten en operahuizen over de hele wereld - van Staatskapelle Berlin tot The Metropolitan Opera in New York - en won hij verschillende internationale prijzen. Het chef-dirigentschap bij De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest brengt deze bliksemcarrière tot een nieuw hoogtepunt: tijdens verschillende programma’s zal hij muzikale leiding geven aan een 80-koppig orkest, het gerenommeerde Koor van De Nationale Opera én vele topsolisten. Na zijn “glorieus debuut” (De Volkskrant) bij De Nationale Opera tijdens het operatweeluik Pagliacci / Cavalleria rusticana in 2019, belooft Viotti opera en klassieke muziek komende seizoenen naar het hoogste niveau te tillen. En dat wil je meemaken! 

Traditie en experiment

In zijn artistieke visie bouwt Viotti voort op de traditie van opera en orkest, maar wordt hij ook gedreven door een grote nieuwsgierigheid naar andere kunstvormen en spannende experimenten. Komend seizoen ervaar je dit onder anderen tijdens Missa in tempore belli, een coproductie van De Nationale Opera en Het Nationale Ballet. Viotti: “Het wordt een spannende productie met muziektheater, video, dans en elektronische muziek.” 

Viotti stelt het zichzelf ten doel klassieke muziek en opera toegankelijker te maken voor een divers publiek. “Deze functie houdt zoveel meer in dan dirigeren alleen. Alles wat zich langs het podium afspeelt, is extreem belangrijk. Je moet je publiek onderdeel laten uitmaken van je wereld, anders bloedt onze sector dood,” stelt hij. Viotti wil je als publiek daarom meenemen op zijn muzikale reis door met je in gesprek te gaan en de deuren naar de repetities voor je te openen. 

Lorenzo Viotti
Lorenzo Viotti

Nieuwsgierig blijven

Ook heeft de jonge dirigent duidelijk voor ogen wat hij met het Nederlands Philharmonisch Orkest wil bereiken: “terug naar de basis, het klassieke repertoire”. Hierbij is hij niet bang om zijn mening te geven: “Ik laat duidelijk blijken wat ik wil, maar altijd met respect voor de musici. We moeten wel nieuwsgierig blijven naar elkaar. Het is net als bij een partner: wanneer het te comfortabel wordt, verlies je interesse en ben je na verloop van tijd geen minnaars meer.”

Lorenzo Viotti kan niet wachten om je te ontmoeten en mee te nemen naar zijn wereld. Een wereld waar traditie en nieuwe visies elkaar ontmoeten, maar die je bovenal niet wilt missen!

 

Lorenzo Viotti over Haydns Missa in tempore belli

Trailer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte