Cervantes en zijn tijd

Miguel de Cervantes leefde van 1547 tot 1616. Hij werd 69 jaar.

Miguel de Cervantes
Miguel de Cervantes

Zijn eigen leven was net zo avontuurlijk als het leven van Don Quichot. Miguel heeft zelfs vijf jaar gevangen gezeten in Algiers (dat is in Noord-Afrika). Zijn ouders betaalden uiteindelijk het losgeld!

Helaas maakte hij altijd schulden en zo kwam Miguel in Spanje weer in de gevangenis terecht. Daar schreef hij het eerste deel van het boek Don Quichot. Hoewel het boek heel veel succes had, werd hij er niet echt rijk van omdat hij zijn geld steeds weer uitgaf of verloor bij het gokken.

Don Quichot werd ook wel 'De held van La Mancha' genoemd. Een andere bijnaam was 'De ridder van de droevige figuur'. Waarom denk je dat dat zijn bijnaam was?

Miguel schreef het boek in twee delen. Het eerste verscheen in 1605. Het werd zo populair dat een paar jaar iemand anders een tweede deel schreef. Dat kon Miguel natuurlijk niet op zich laten zitten en in 1615 kwam hij daarom zelf met een écht tweede deel.. Een mooie uitspraak van Miguel was: 'de pen is de taal van de ziel'. Wat denk je dat hij daarmee bedoelde?

Nu nog zijn er uitspraken in onze taal die herinneren aan de wereld van Don Quichot.

  • een klap/slag van de molen gehad hebben — in de war zijn, gek zijn;
  • tegen windmolens vechten — een denkbeeldig gevaar bestrijden, of ook: proberen te veranderen wat niet te veranderen is;
  • een Don Quichot — iemand die een hopeloze strijd levert, of iemand die nutteloze doelen nastreeft;
  • donquichotterie — dwaas-idealistisch optreden.

Men zegt dat het boek Don Quichot bijna net zo vaak is uitgegeven als de Bijbel! Miguel schreef zijn boeken ook omdat hij graag wilde dat meer mensen naar La Mancha zouden komen, een prachtige regio!

Hier een aantal voorbeelden van boekomslagen.

Boeken
Boekomslagen Don Quichot

Tijdlijn

In de tijd dat de schrijver van het boek Don Quichot leefde gebeurden er veel belangrijke zaken in de wereld.

Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat Shakespeare, de beroemdste schrijver, leefde en stierf in dezelfde periode als Michel de Cervantes en de periode dat het boek Don Quichot verscheen.

Op de volgende pagina zie je een overzicht van andere belangrijke gebeurtenissen in de tijd dat Don Quichot zich afspeelde tussen 1547 en 1621. Heb je deze onderwerpen al op school gehad?