Speeldata

5-6 juli 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

3:00, incl. 1 pauze

Tickets

Vanaf € 17,50

Dansers van Morgen campagnebeeld

Eindejaarsproductie Nationale Balletacademie

Een sprankelend einde van het balletseizoen: daar staat ook dit jaar de Nationale Balletacademie weer garant voor, met haar eindejaarsproductie Dansers van Morgen. Live begeleid door Het Balletorkest presenteren alle leerlingen en studenten van de school zich in een uiterst divers en energiek programma. En speciaal vanwege het tienjarig jubileum van de Junior Company van Het Nationale Ballet wordt dat programma dit jaar uitgebreid met een feestelijk en bruisend optreden van dit jongerenensemble.

Het programma

Droomscène Don Quichot en Hans van Manens 5 Tango’s

Dansers van Morgen opent dit jaar met de volledige droomscène uit Alexei Ratmansky’s Don Quichot, de alom geprezen productie die hij in 2010 voor Het Nationale Ballet creëerde. Een ander hoogtepunt wordt ongetwijfeld de uitvoering – door de Associate Degree-studenten van de academie – van Hans van Manens 5 Tango’s, nog altijd een van de meest gedanste en meest bejubelde werken van de grootmeester van de Nederlandse dans, gezet op vijf tango’s van de ‘koning van de tango nuevo’, Astor Piazzolla.

Forsythe, Bigonzetti en nieuwe werken

Ook zullen de studenten te zien zijn in delen uit William Forsythes meesterwerk Artifact en vertolken zij de spetterende, humoristische finale van Mauro Bigonzetti’s Rossini Cards. Voor de jongere dansers, NBA 3 t/m 7, creëert Remi Wörtmeyer (voormalig eerste solist van Het Nationale Ballet) een nieuw, neoklassiek werk. En voor de allerjongsten, NBA 1 t/m 4, maakt docente Iva Lešić een nieuwe choreografie, dit keer in samenwerking met danseres en choreografe Raquel Tijsterman, die eerder niet alleen bij Het Nationale Ballet danste, maar ook te zien was in diverse hiphopproducties van ISH Dance Collective.

Triomfantelijke climax

De Junior Company vertolkt tijdens Dansers van Morgen Krzysztof Pastors Toccata, het vlammende slotdeel van het jubileumprogramma Tien, waarover Het Parool na de recente première schreef: “Atletisch draaiend en springend wervelen de dansers in constant wisselende formaties over het podium (..) een ongegeneerd triomfantelijke climax.”

Daarnaast bevat Dansers van Morgen ook dit jaar weer enkele bijdragen van het Choreographic Project van de Nationale Balletacademie, waarin studenten van de school worden uitgedaagd om eigen creaties te ontwikkelen. 

De feestelijke finale van Dansers van Morgen wordt gevormd door een Grand Défilé van alle leerlingen en studenten, uitmondend in een – door artistiek leider Ernst Meisner samengesteld – choreografisch vuurwerk voor de hoogste klassen van de school.

Internationale topopleiding 

De Nationale Balletacademie is een van de internationale topopleidingen voor klassiek ballet en is bovendien de enige Nederlandse dansopleiding die rechtstreeks gelieerd is aan Het Nationale Ballet. Leerlingen en studenten werken – de laatste jaren nog intensiever dan voorheen – mee aan de avondvullende producties van Het Nationale Ballet.

Dansers van Morgen is daardoor niet alleen een sprankelend, hartveroverend optreden van de jongste generatie dansers; het is tevens een mogelijkheid om nu al kennis te maken met de sterren van de toekomst. En dát op het grootschalige toneel van Nationale Opera & Ballet, met live begeleiding van Het Balletorkest!

Credits

Don Quichot - Droomscène
Choreografie  Alexei Ratmansky, naar Marius Petipa en Aleksandr Gorski
Muziek  Ludwig Minkus – Don Quichotte (Y. Burlaka)
Decor en kostuums  Jérôme Kaplan

5 Tango’s
Choreografie  Hans van Manen
Muziek  Astor Piazzolla
Decor en kostuums  Jean-Paul Vroom
Licht  Jan Hofstra

Artifact - Fragment
Choreografie  William Forsythe
Muziek  Johann Sebastian Bach – Partita No.2, Chaconne in d, BWV1004

Rossini Cards - Finale
Choreografie  Mauro Bigonzetti
Muziek  Gioacchino Rossini – La Gazza Ladra: Ouverture (crit. Ed. A. Zedda)  

Classical Symphony - Wereldpremière
Choreografie  Remi Wörtmeyer
Muziek  Sergej Prokoviev – Symphonie no.1, op.25 in D ’Klassieke’

I CAN FEEL IT! - Wereldpremière
Choreografie  Iva Lešić & Raquel Tijsterman
Muziek  Joost Spijkers, Jamiroquai, Dave Lee & Petti Labelle

Toccata
Choreografie en kostuums  Krzysztof Pastor
Muziek  Wojciech Kilar – Pianoconcert nr. 1 (1996):Toccata
Licht  Pawel Piotr Jasiński

Highlights Prix de Lausanne en Choreographic Project
Creaties van studenten

Grand Défilé & Finale
Choreografie  Ted Brandsen, met aanvullingen van Rinat Gizatulin en Ernst Meisner
Muziek  Pjotr Iljitsj Tsjaikovski – Sleeping Beauty: Acte 3: No.22, Polacca

Muzikale begeleiding  Het Balletorkest

Bestel kaarten

loading Tickets worden geladen...

Dance Europe: ‘The standard of the whole performance was very high and inspiring (...) the academy staff and teachers must be very proud of this generation of ‘dancers of tomorrow’

Repetitiebeeld Dansers van Morgen 2024
Repetitiebeeld Dansers van Morgen 2024 | Foto's: Antoinette Mooy
Repetitiebeeld Dansers van Morgen 2024
Repetitiebeeld Dansers van Morgen 2024
Repetitiebeeld Dansers van Morgen 2024
Repetitiebeeld Dansers van Morgen 2024
Repetitiebeeld Dansers van Morgen 2024
Het Balletorkest

Het Balletorkest

Het Balletorkest beweegt de dans. Dat is de missie van Het Balletorkest. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse muzikale partner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. In iedere voorstelling is het orkest op zoek naar inspirerende synergie tussen muziek en dans, om zo een betoverende ervaring te bieden voor het publiek.

Het Balletorkest

Van traditionele balletten tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Zo profileert Het Balletorkest – met Matthew Rowe als chef-dirigent – zich als hét orkest voor de dans in Nederland.

Naast de voorstellingen met Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater onderhoudt Het Balletorkest een lange traditie van innovatieve – en prijswinnende – familievoorstellingen. Zo werd Creatures in samenwerking met ISH Dance Collective bekroond met de internationale Young Audiences Music Award, en won de voorstelling Hans & Grietje in samenwerking met Orkater diverse Musical Awards. In deze producties spelen de musici uit het hoofd, zonder dirigent en in kostuums, zodat ze een vanzelfsprekend onderdeel vormen van de voorstelling.

Tot slot werkt Het Balletorkest structureel samen met de Nationale Balletacademie. Deze samenwerking betreft onder meer het muziekcurriculum voor de leerlingen en studenten, bezoeken van studenten aan repetities van het orkest en waar mogelijk het verzorgen van de muziek bij de eindvoorstellingen van de academie. 

hetballetorkest.nl