Speeldata

30 jun 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

programma tot 22:20; feest tot 00:30

Tickets

Niet beschikbaar

Gala

Feestelijk jubileum-programma

Anders dan u van ons gewend bent, presenteren wij onze jaarlijkse galavoorstelling dit keer niet aan het begin maar aan het einde van het seizoen. Het gala zal ditmaal nóg feestelijker en uitbundiger worden, omdat wij hiermee het 60-jarig bestaan van ons gezelschap vieren.

Dresscode: Black Tie

Sprankelende afsluiting jubileumseizoen

Met de traditie van een jaarlijkse galavoorstelling startten wij in 2011, bij ons 50-jarig bestaan. Inmiddels is het gala echt een begrip, een evenement dat zeer gewild is bij en hooggewaardeerd wordt door zowel balletliefhebbers als bekende gasten uit de wereld van media, cultuur en politiek.

 

Verrassingsprogramma

Ook dit jaar presenteren wij tijdens het gala weer een exclusief verrassingsprogramma waaraan in totaal zo’n tweehonderd dansers meewerken. Een programma dat ditmaal geheel in het teken staat van het 60-jarig bestaan van Het Nationale Ballet.

 

Grand Défilé

Het gala opent inmiddels traditiegetrouw met een bruisend en hartverwarmend Grand Défilé, waarbij niet alleen alle dansers van Het Nationale Ballet, maar ook de dansers van de Junior Company van het gezelschap plús alle leerlingen en studenten van de Nationale Balletacademie zich aan het publiek presenteren. Na afloop van het gala barst in de foyers van Nationale Opera & Ballet een daverend feest los, in aanwezigheid van dansers en choreografen.

Aftermovie Gala 60 jaar Het Nationale Ballet

Aftermovie Gala
Het Balletorkest

Het Balletorkest

Dirigenten Gala: Matthew Rowe en Jonathan Lo

Sinds de oprichting in 1965 is het Balletorkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het orkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit.

Het Balletorkest

Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest. Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de balletgeschiedenis, zoals Tsjaikovski’s NotenkrakerLe Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH. 

Meer over Het Balletorkest