Speeldata

19 en 27 december 2020

Locatie

Online, Online

Duur

140 minuten

Tickets

n.v.t.

Notenkraker

December is traditiegetrouw dé balletmaand. In geen andere maand bezoeken zoveel mensen, overal ter wereld, een balletvoorstelling. Ook dit jaar organiseert Het Nationale Ballet een uitbundig, feestelijk Kerstgala.

Geniet met de hele familie online van deze exclusieve avond vol beroemde pas de deux en nieuwe werken en laat je betoveren door een overvloed aan Broadway-glamour en winterse sneeuwvlokjes!

Van Notenkraker tot Broadway-Glamour

Het galaprogramma toont een dwarsdoorsnede van het rijke, veelzijdige repertoire van Het Nationale Ballet, met fragmenten uit de grote balletklassiekers, topstukken van internationale meesterchoreografen en speciaal voor de gelegenheid gecreëerde premières.

Het programma

Tijdens het Kerstgala ziet u onder meer de hartstochtelijke balkon-pas de deux uit Rudi van Dantzigs Romeo en Julia en scènes uit hét kerstballet bij uitstek: Notenkraker & Muizenkoning, waaronder de betoverende dans van de Sneeuwvlokken. Onegin van John Cranko toont in ongelooflijke choreografische rijkdom een Russisch liefdesdrama. 

Eerste solisten Jessica Xuan en Jakob Feyerflik dansen de prachtige pas de deux Grand Pas Classique van choreograaf Victor Gsovsky. Grootmeester George Balanchine zorgt voor een flinke dosis glamour, met delen uit zijn verrukkelijke Broadway-ballet Who Cares?, op de speelse evergreens van componist George Gershwin.

 

Moderne meesterwerken

Ook Hans van Manen en de Britse topchoreograaf Wayne McGregor zijn met hedendaagse meesterwerken vertegenwoordigd. Onder andere McGregors radicale choreografie Chroma zal deze avond te zien zijn. Daarnaast bevat het programma diverse verrassingen. Waaronder wereldpremières van ‘associate artist’ David Dawson en de Nederlandse Wubkje Kuindersma, die door het toonaangevende Amerikaanse Dance Magazine werd opgenomen in zijn ‘Top 25 to watch list for 2019’. Eerste solisten Anna Tsygankova en Constantine Allen zullen Christopher Wheeldons prachtige, intieme chroeografie Duet dansen. 

De presentatie van deze veelzijdige avond ligt in de handen van Milouska Meulens​. Eerder maakte zij met Het Nationale Ballet een online miniserie in aanloop naar onze voorstelling Frida.

Trailer: Magic in the theatre of Dutch National Opera & Ballet

Trailer Kerstgala
De media over het Kerstgala

[…] met natuurlijk ook (delen uit) hét kerstballet Notenkraker & Muizenkoning. Dat vormde een prachtige uitsmijter, vooral dankzij de immer fluwelen sprongtechniek van Young Gyu Choi en de verfijnde elegance van Maia Makhateli, die onlangs door tijdschrift Dance Europe werd uitgeroepen tot Danseres van het Jaar. In hun grote pas de deux komt de dans even echt van het scherm de kamer in.

21 december

Kijken naar een balletgala is alsof je een greep doet uit een snoeptrommel. [...] De gedanste sneeuwvlokjes uit ‘Notenkraker’ zorgden voor kerstsferen.

23 december

Meerdere dansers wisten hun optreden boven de kale entourage van een stille zaal uit te tillen, waarbij Maia Makhateli met haar expressieve gezicht, Anna Tsygankova met haar loepzuivere techniek en Young Gyu Choi met zijn vurige energie het best op camera dansten.

21 december

Muzikale begeleiding: Het Balletorkest

o.l.v. Matthew Rowe

Sinds de oprichting in 1965 is Het Balletorkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland.

Het Balletorkest

Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest.

Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de ballet-geschiedenis, zoals Tsjaikovski’s Notenkraker, de Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH.

Meer over Het Balletorkest

Onegin
Who cares