Speeldata

Deze productie was te zien in september 2020

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

1:30

Tickets

nvt

Vrouw in latexoutfit

Beleef het ballet van nu

Tot onze grote spijt zijn wij genoodzaakt om de voorstelling van 29 september af te gelasten ten gevolge van de maatregelen van de Rijksoverheid tegen de verspreiding van het Coronavirus. Lees hier de meest actuele informatie: operaballet.nl/corona-update

Beleef het ballet van nu

Met veel nieuwe creaties van jonge makers en werk van topchoreografen als Hans van Manen en David Dawson, is deze openingsvoorstelling van het seizoen een unieke collage. Ontstaan vanuit beperkingen maar ook vanuit nieuwe mogelijkheden in de huidige samenleving, ervaar je in Dancing Apart Together de rijke en pure eenvoud van het ballet van vandaag. In een theater dat na lange tijd weer open is. Op een veilige afstand!

Veilig bezoek

Aan uw veiligheid is gedacht, onder meer door onze bezoekers en medewerkers voldoende ruimte te geven voor het houden van de verplichte 1.5 m afstand, in de zaal en in de foyer.

zwart wit foto dansers

Een creatieve respons

Dancing Apart Together is de creatieve respons op de situatie waarin we ons nu allemaal bevinden. Bestaande werken worden gecombineerd met nieuwe creaties van choreografen die ieder op een eigen manier laten zien welke vorm ballet op dit moment in Nederland kan aannemen.

Afstand en nabijheid
‘Social distancing’ is een uitdaging. Durven we elkaar nog wel aan te raken?  – terwijl er ook zoveel behoefte is aan menselijk contact en intimiteit, juist nu. Want wat betekent saamhorigheid als je op afstand moet blijven? Deze thematiek vormt het uitgangspunt voor deze voorstelling.

Werken met wat er is
Ook in bredere zin is er gekeken naar de mogelijkheden van vandaag. We werken met choreografen die op een of andere manier aan ons huis zijn verbonden, werken zonder grote decors en nieuwe kostuums en maken iets nieuws vanuit wat er is. Net als in onze samenleving op dit moment. Daarmee gaat dit programma evenzeer over nieuwe waarden.

Strijkorkest en piano
Een strijkorkest en piano vormen voor nu de basis voor de muzikale begeleiding. Ook dat is beperkt, maar tegelijkertijd geeft het focus in muziekkeuze en biedt het kansen tot nieuwe, creatieve impulsen.

zwart wit foto dansers

Het Programma 

Van gevestigde namen tot jonge makers, van bestaand werk tot nieuwe creaties. Het programma van Dancing Apart Together bestaat uit:

Ted Brandsen - Romanian Folk DancesKaddishFrolicsome Finale en Slot
Ook choreograaf en directeur van Het Nationale Ballet Ted Brandsen geeft met vier nieuwe korte choreografieën, Romanian Folk Dances, Kaddish, Frolicsome Finale en Slot, zijn creatieve reactie op deze tijd. Tegelijkertijd vormen deze werken een schakel tussen de overige choreografieën, waarmee hij Dancing Apart Together tot een inspirerend geheel smeedt.

Juanjo Arqués - solo's uit MANOEUVRE 
De Spanjaard Juanjo Arqués is als ‘young creative associate’ verbonden aan Het Nationale Ballet. We zien solo's uit MANOEUVRE, een voorproefje op het volledige ballet dat in het programma Back to Ballet in wereldpremière gaat. Arqués gebruikt hiervoor de bijzondere compositie Shaker Loops van John Adams (Erasmusprijs 2019), waarin de componist golfbeweging in klank heeft omgezet. MANOEUVRE verkent de mannelijke sensitiviteit.

Sedrig Verwoert - L’Autre Côté
Danser en choreograaf Sedrig Verwoert creëert voor Dancing Apart Together een nieuw werk: L'Autre CôtéDe afgelopen jaren maakte hij verscheidene choreografieën waaronder Oyster (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), The Ritual (Balletacademie Amsterdam), They/Them en N**** Swan (beide met Christian Yav). Voor They/Them won hij de BNG Bank Dansprijs 2019. In hetzelfde jaar ontving hij de Leo Spreksel Award en was hij artist-in-residence bij het Amsterdamse hedendaagse kunstcentrum De Appel. In het programma Dancing Diversity 2019 van Het Nationale Ballet was zijn choreografie The hard rocks will seem soft to us te zien. Hij werkte mee aan Beyoncé's visuele album Black is King

Milena Sidorova - Reset
Milena Sidorova maakte als danser van Het Nationale Ballet al eerder heel eigen, uitgesproken werk voor New Moves en de Junior Company. Ook maakte ze tijdens de coronacrisis een digitaal ballet op muziek van de band Di-rect. Voor Dancing Apart Together maakt ze een nieuwe choreografie genaamd Reset.

David Dawson - On the Nature of Daylight
Op het programma staat ook On the Nature of Daylight van onze Associate Artist David Dawson. In deze creatie uit 2007 verkent Dawson de ware liefde. Het is iets waar we allemaal naar zoeken. Maar hoe vinden we onze ideale partner? Per toeval of maken we een actieve keuze? En wat gebeurt er als we gewoonweg niet de juiste persoon ontmoeten? Een stuk over het volstrekt gewone maar buitengewone mysterie van de liefde, gechoreografeerd op muziek van Max Richter, die balsem is voor de ziel. 

Ernst Meisner - Largo
Artistiek coördinator van de Junior Company, Ernst Meisner, maakt voor de jonge talenten van deze groep Largo. In deze vreemde tijd waarin zoveel even niet kan, staat een nieuwe generatie jonge dansers te springen om zich verder te ontplooien. Zij zijn (net als iedereen) even “on hold” gezet, maar staan klaar om zich te laten zien.

Annabelle Lopez Ochoa - Quasicrystal
Annabelle Lopez Ochoa, choreografe van Last Resistance en Frida, maakt een nieuw werk voor 8 dansers, Quasicrystal op muziek van Henryk Gorecki. Thema is het verlangen naar contact, en de woede en het verzet dat zij voelt door het gebrek eraan.

Hans van Manen - Solo
“Schipperen is onderdeel van het artistieke proces,” zegt Nederlands bekendste choreograaf Hans van Manen. Hij legde zichzelf vaker bewust beperkingen op in het creatieproces om zo juist te komen tot een grotere expressie. Hij brengt nu zijn roemruchte Solo op de ‘Partita for Violin’ van Bach: een razende dansestafette, een ‘solo’ voor drie, omdat, zo verklaarde Van Manen destijds, Bachs Vioolpartita door haar moordende tempo niet door één mens te dansen is. Direct na de première werd het ballet al bestempeld als ‘een meesterwerk in zes minuten’.         

hans van manen solo

Dancing apart together trailer

thumbnail dancing apart together

DANCING APART TOGETHER - RESET - MILENA SIDOROVA

Waar Fung de twee violen laat converseren met orkest, creëert Sidorova in haar nieuwe Reset een ludiek ‘gesprek’ tussen koppels en groep. Haar sterke intuïtie voor het uitlijnen van hoge benen verrijkt ze met een twist in hand- en armgebaren. Ook speelt ze met een asymmetrie in balans, die zich grappig doorzet in de sportieve pakjes.

22 september

DANCING APART TOGETHER - L'AUTRE CÔTÉ - SEDRIG VERWOERT

Waar sta je in een wereld die zucht onder een pandemie en kampt met ongelijkheid? Onder de zindering van het avondrood zoeken tien dansers naar een nieuwe gemeenschapszin. Genderrollen verdampen, posities worden met de vuist in de lucht opgeëist. Misschien te plastisch, maar wel een nieuwe, relevante stem in het ballet.

22 september

DANCING APART TOGETHER

David Dawsons ongegeneerd romantische duet On The Nature of Daylight (2007), gezet op het gelijknamige sfeerstuk van Max Richter, wordt gepassioneerd gedanst door Anna Tsygankova en Constantine Allen. Uitgesproken virtuoos is de uitvoering door Remi Wörtmeyer, Edo Wijnen en vooral Young Gyu Choi van Hans van Manens over drie dansers verdeelde Bach-choreografie Solo (1997).

22 september

HANS VAN MANEN - ODE AAN DE MEESTER

Van Manens werk kent zulke heldere, leesbare patronen, zo'n sexy, stoere uitstraling en zulke frisse, avontuurlijke préséance, dat het geen kans krijgt belegen te worden.

30 juni

DANCING APART TOGETHER - L’AUTRE CÔTÉ

Wie echter zonder toelichting opvalt is de Surinaams-Nederlandse nieuwkomer Sedrig Verwoert, afgestudeerd in hedendaagse urban dans en vorig jaar winnaar van de BNG Bank Dansprijs voor een zwarte paringsdans over onderhuids racisme, giftige mannelijkheid en queerfobie. Hij brengt in L’autre côté (de andere kant) een vleug mee vanuit vogue, house en clubdans.

22 september

JUANJO ARQUÉS - HOMO LUDENS

Homo ludens van Juanjo Arqués draait om de noodzaak van in beweging blijven, het uitproberen. Pas dan kom je tot creatie, vernieuwing. De choreografieeën, blijvertjes of niet, tonen het fantastische niveau van de dansers.

30 juni

ADAGIO HAMMERKLAVIER

Onwezenlijk en ontroerend mooi in vertraagde beweging en van een bewegingskwaliteit waar je je adem bij inhoudt.

27 januari