Els van der Plas

Els van der Plas

Els van der Plas (1960, Leiden) studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht. In 1988 richtte ze de Gate Foundation op ter stimulering van interculturele uitwisseling op het gebied van moderne en hedendaagse beeldende kunst.

Vanaf zijn ontstaan in 1997 gaf zij leiding aan het Prins Claus Fonds (zij was oprichter-directeur), dat uitgroeide tot een krachtig internationaal instituut voor cultuur en ontwikkeling. Zij was (mede)verantwoordelijk voor de internationale Prins Claus Prijzen en ondernam culturele projecten in onder andere Bagdad, Beiroet en Kinshasa. In 2003 zette ze het culturele noodfonds Cultural Emergency Response op, dat onder meer de Centrale Bibliotheek in Bagdad redde na de Amerikaanse inval. Op haar initiatief opende de organisatie in 2008 de Prins Claus Fonds Galerie, die werk toont van door het Fonds ondersteunde kunstenaars en activiteiten.
In januari 2011, na veertien jaar Prins Claus Fonds, werd zij benoemd tot directeur van Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, te Amsterdam. In augustus 2012 volgde haar aanstelling als algemeen directeur van Het Muziektheater Amsterdam, De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet, nu Nationale Opera & Ballet geheten.

Els van der Plas was lid van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum in Amsterdam (2004-2009), van het Tassen Museum in Amsterdam (2011-2015), jurylid van de Curry Stone Designprijs in New York (2008) en jurylid van de Prinses Margriet Prijs (2011 – 2014). Momenteel bekleedt zij de functie van voorzitter van de Johannes Vermeer Prijs (sinds 2017), is zij lid van de Raad van Toezicht van Codarts en lid van de Adviesraad van NWO. Verder zit zij in het Comité van Aanbeveling van het Holland Dance Festival (Den Haag) en van de conferentie What Design Can Do in Amsterdam.

Foto: Sebastien Galtier