Speeldata

12 mei 2024

Locatie

Nationale Opera & Ballet, diverse zalen

Duur

15.00 – 23.00 uur

Tickets

nvt

Radio Cairo

Radio Cairo

Laat je meevoeren op een zintuiglijke reis naar de gouden tijd van Caïro! Hoor verhalen, speel bordspellen, proef hapjes en bovenal: geniet van een heleboel muziek. Radio Cairo is geen gewone voorstelling, maar een warme ervaring met een kleurrijk middag- én avondprogramma. In samenwerking met Meervaart brengt De Nationale Opera een ode aan de bloeiperiode van de Arabische cultuur halverwege de twintigste eeuw. Toen Caïro het culturele centrum van de Arabische wereld was en artiesten als Oum Kalthoum uitgroeiden tot wereldsterren, dankzij de kracht van de radio.

Radio Cairo

Middagprogramma

Radio Cairo opent met een relaxte middag, in Café Radio Cairo. Hier presenteert DJ Disco Arabesquo een live radioprogramma en serveert TV Chef Nadia Zerouali hapjes en drankjes, geïnspireerd door de Egyptische keuken. Tegelijkertijd is er ruimte voor allerlei bordspellen, zoals gebruikelijk is in een Arabisch café. In de aangrenzende zaal (Studio Boekman) kun je deelnemen aan twee inhoudelijke programma’s. 

Onder leiding van verhalenverteller Sabri Saad el Hamus word je ondergedompeld in verhalen over de muziek van Caïro’s gouden tijd. Een intiem programma met persoonlijke anekdotes van bekende en minder bekende Amsterdammers, van wie sommigen opgegroeid zijn met de muziek, terwijl anderen er vrij recent mee in contact zijn gekomen. 

In het tweede blok van de middag kun je deelnemen aan het programma ‘Salon Joussour’ van jazz-bassist en componist Tony Overwater, waar je meer leert over de verhalen en technieken achter de muziek van Radio Cairo. Want wat maakte die muziek zo succesvol? Tony gaat onder andere in gesprek met Nizar Rohana, Lavinia Meijer en andere kenners.

Tijdens het middagprogramma zijn kinderen van harte welkom. Kinderen t/m 12 jaar kunt u gratis meenemen. 

Wie wil, kan na het middagprogramma deelnemen aan een uitgebreid driegangendiner, samengesteld door Nadia Zerouali.

Avondprogramma

’s Avonds vervolgt het programma zich met een verhalend concert, waarbij je via persoonlijke verhalen, anekdotes, muziek en creatieve bewerkingen de sfeer van Radio Cairo ervaart. Hierin treedt o.a. het Amsterdams Andalusisch Orkest op, samen met de vocalisten Imane Karkibou en Hatim Idar. Zij nemen je mee naar de tijd van de klassiek-Arabische muziek (ook wel Tarab genoemd) en van daaruit naar de tijd dat deze invloeden van het Westen kreeg. Met persoonlijke verhalen van bekende Amsterdammers en de sfeer van een Arabisch café, creëren we een unieke ervaring met de artiesten én het publiek samen op het toneel.

En om met een knaller af te sluiten, vindt er aan het eind van de avond nog een feest plaats, verzorgd door DJ Disco Arabesquo. Tijd om nog even alles los te gooien, voordat het weer maandag is!

De diverse onderdelen van het programma vinden plaats op verschillende plekken in het theater. Je kunt kiezen of je een kaartje voor alleen de middag, de avond of voor allebei aanschaft. Eten en drinken kun je op locatie bestellen.

Middagprogramma

Deuren open vanaf 15.00 uur

  • 15.00 – 20.00 uur: Café Radio Cairo: live radioprogramma DJ Disco Arabesquo, hapjes en drankjes met de TV Chef Nadia Zerouali (Couscousbar).
    Tijdens het caféprogramma kun je diverse bordspellen spelen en zijn er verschillende hapjes en drankjes.
  • 16.00 – 17.00 uur: Verhalen met Sabri Saad el Hamus en gasten
  • 17.30 – 18.30 uur: Salon Joussour van jazz-bassist en componist Tony Overwater en gasten

Locatie: Nationale Opera & Ballet, Theatercafé & Studio Boekman
Prijs: € 20 (kinderen t/m 12 jaar gratis)

Driegangendiner

18.30 – 20.00 uur

Nadia Zerouali (Couscousbar) serveert een driegangendiner geïnspireerd door de Egyptische keuken en vertelt daarbij de verhalen achter de gerechten. Er wordt rekening gehouden met vegetarische en veganistische behoeftes en de vleesopties zijn halal.

Locatie: Nationale Opera & Ballet, Foyerhal
Prijs: € 15

Avondprogramma

Aanvang 20.00 uur

  • 20.00 – 21.30 uur: Verhalend concert met het Amsterdams Andalusisch Orkest, jazzbassist en componist Tony Overwater, zangeres Imane Karkibou en zanger Hatim Idar, harpist Lavinia Meijer, acteur / verteller Sabri Saad el Hamus, danser Luca Abdel-Nour, verhalen gemaakt door Stratenmakers Audiocollectief (Jesper Buursink & Mitchell van Ommeren); met verhalen van Nadia, Yassine, Omar, Selma en Touria,
    e.a.
  • 21.30 – 23.00 uur: Dansen met DJ Disco Arabesquo 

Locatie: Nationale Opera & Ballet, grote zaal
Prijs: € 30 (€ 5 korting bij een combinatieticket)

Tentoonstelling

Nebtedy Menein El Hekaya? - Waar beginnen we het verhaal?

De tentoonstelling Nebtedy Menein El Hekaya? die tijdens Radio Cairo te zien is, toont hoezeer mensen in de ban waren én zijn van het charisma van artiesten als Oum Kalthoum, Abdel Halim Hafez, Mohammed Abdel Wahab en Asmahan. De tentoonstelling werd samengesteld door Rasha Dakkak, met opdrachtwerken van Tulip Hazbar, belettering van Saba Shahin en Sarah Shebl en archiefmateriaal van DJ Disco Arabesquo

Luister alvast naar de Radio Cairo-playlist!

OUM

Radio Cairo

Plek geven aan onvertelde verhalen

Halverwege de twintigste eeuw kende de Arabische cultuur een enorme bloei. Het programma Radio Cairo vormt een eerbetoon aan dit gouden tijdperk én het blikt vooruit naar de productie Oum (maart 2025), die is geïnspireerd door de muziek van de Egyptische zangeres Oum Kalthoum.

Credits

Radio Cairo is tot stand gekomen in een bijzondere samenwerking tussen drie Amsterdamse culturele instellingen: De Nationale Opera, Meervaart en Amsterdams Andalusisch Orkest. 

 

Met dank aan de partners:

Gemeente Amsterdam, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Podiumkunsten, Houthoff (hoofdsponsor Nationale Opera & Ballet) 

 

Speciale dank gaat uit naar alle betrokken artiesten en organisatoren:

Curator Radio Cairo 
Fouad Lakbir

Middagprogramma
- Couscousbar - Nadia Zerouali, Samira Dahmani e.a.
- Nawa Sira van Sluijs, Stan Rijven, Disco Arabesquo
- Expositie - Rasha Dakkak, Tulip Hazbar, Disco Arabesquo, Samar Dakkak, Saba Shahin, Sarah Shebl
- Kan ya Makan - Sabri Saad el Hamus, Zeinab el Bouni, Thomas Fleishman en Mustafa Dagher
- Salon Joussour - Tony Overwater, Nizar Rohana, Jawa Manla en Hattouma Souleiman

Avondprogramma
- Amsterdams Andalusisch Orkest
- Imane Karkibou
- Hatim Idar
- Lavinia Meijer
- Sabri Saad el Hamus
- Dwight Breinburg
- Luca Abdel-Nour
- Bo-Ann Zehl
- Stratenmakers Audiocollectief 
- Bouba Dola
- Fjodor de Lange
- Christiaan Mooij

Betrokken instellingen:

Amsterdams Andalusisch Orkest:
- Mohamed Aadroun
- Eva Hermus 
- Aike Jansen 
- Hassan Bakkali

Meervaart:
- Christiaan Mooij
- Yassine Boussaid
- Daan Hilhorst

Nationale Opera & Ballet:
- Mechteld van Gestel
- Barbara Gautschi
- Wout van Tongeren
- Joshua de Kuyper
- Niko Groot
- Casey Rietbergen
- Doris Dekker
- Harvey Sambo
- Ianthe van der Hoek
- Floor van der Sluijs
- Alle medewerkers van de technische afdelingen en ateliers van Nationale Opera & Ballet

Partner