Speeldata

5-7 maart

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Boekmanzaal

Duur

0:30, geen pauze

Tickets

n.n.b.

O|A|E

Liefde in tijden van virtual reality

Hoe ziet de liefde eruit anno nu? Geïnspireerd door de opera Orphée et Eurydice van Christoph Willibald Gluck, gaan operamaker Robin Coops en VR-pionier Avinash Changa in een driedelige opera-ervaring op onderzoek uit.

Liefde in tijden van virtual reality

In deze versie van de mythe worden Orpheus en Eurydice niet gescheiden door de dood, maar door een lot dat vele hedendaagse relaties treft: de geliefden zijn elkaar kwijtgeraakt. Ze communiceren niet meer direct met elkaar, alleen via sms met L’Amour, de personificatie van de liefde, die ook niet meer weet hoe diens rol als bemiddelaar nog naar behoren te vervullen.

 

Drie verschillende ervaringen

Middels theater en VR-technologie laten Coops en Changa het publiek drie verschillende perspectieven aan den lijve ondervinden: dat van Orpheus, Eurydice én L’Amour. Deze krijgen gestalte in drie korte voorstellingen, die zowel afzonderlijk als in samenhang te beleven zijn. De muziek van Gluck wordt door de Nederlands-Poolse componist Zbigniew Wolny vertaald naar een intiem en rijkgeschakeerd arrangement voor tenor, gitaar en elektronica.

 

Robin Coops

De Nederlandse regisseur Robin Coops (1988) is met zijn interdisciplinaire aanpak een belangwekkende hedendaagse operamaker. Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van muziek, theater, film, techniek en digitale cultuur en brengt de verschillende disciplines op originele wijze samen. De inspiratie voor Orphée | L’Amour | Eurydice putte hij uit zijn eigen ervaringen met de liefde en een verbroken relatie.

Voor Orphée | L’Amour | Eurydice bundelt hij de krachten met Avinash Changa, die speciaal voor deze voorstelling nieuwe technieken ontwikkelde om de VR-gebruiker een zo immersief mogelijke ervaring te bieden.

Voorstellingsinformatie

Libretto  Hélène Vrijdag
Regie  Robin Coops
VR-regie  Avinash Changa
Decor  Maze de Boer
Kostuums  Martijn Kramp
Licht  Wijnand van der Horst
Choreografie  Dunja Jocic
Dramaturgie  Willem Bruls

Orphée  Lucas van Lierop

VR Opera

O|A|E

Samenwerking drie opera-gezelschappen

De Nationale Opera, de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid slaan de handen ineen in een uitwisseling van expertise, kennis en ervaring, waarbij de zangers van De Nationale Opera Studio een grote rol spelen.

Samenwerking drie operagezelschappen

Talentontwikkeling

De drie operagezelschappen beschouwen het als een belangrijk onderdeel van hun missie om artistiek operatalent in staat te stellen zich verder te ontwikkelen. De toekomst van de kunstvorm hangt immers mede af van de vraag hoe aan talenten een podium wordt geboden enhoe zij in staat worden gesteld te groeien. De drie huizen zetten hun middelen en ervaring in voor een samenwerkingsprogramma op lange termijn, gericht op talentontwikkeling in de Nederlandse opera- en muziektheater-sector.

 

Samenwerking

Het tastbare resultaat van de samenwerking wordt een jaarlijkse coproductie, die landelijke spreiding krijgt door een tournee. Orphée | L’Amour | Eurydice is de tweede coproductie. De Nationale Opera Studio (DNO Studio)krijgt een grote rol binnen deze coproducties, maar naast de jonge zangers van dit internationale talentprogramma wordt er ook samengewerkt met jonge Nederlandse of in Nederland opgeleide zangers. Talentontwikkeling wordt echter niet beperkt tot zangers: de drie gezelschappen constateren een grote behoefte aan ontwikkelingsmogelijkheden voor jonge theatermakers, componisten en artistieke teams binnen de opera.

‘Wij zijn ervan overtuigd dat dit een echte win-winsamenwerking wordt, vooral voor de jonge talenten die we willen ondersteunen’


DIRECTEUR SOPHIE DE LINT

Bestel kaarten

Tickets worden geladen...
Anderen bekeken ook

WERELD-
PREMIÈRE

Eurydice
Opera
Eurydice - Die Liebenden, blind
5-17 maart | 6 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Eurydice – Die Liebenden, blind vertelt het welbekende verhaal van Orpheus en Eurydice...

info & tickets

NEDERLANDSE
PREMIÈRE

Denis & Katya
Opera
Denis & Katya
11-18 maart | 4 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Via een online livestream delen twee weggelopen 15-jarigen vanuit een gekraakt huis hun...

info & tickets

WERELD-
PREMIÈRE

[Collective Works]
Opera
[Collective Works]
12-18 maart | 5 voorstellingen
Internationaal Theater Amsterdam, Grote zaal

In slechts drie maanden tijd wisten de jonge operamakers Manoj Kamps en Lisenka Heijboer...

info & tickets
NOB visual

Opera & ballet online

Nooit genoeg van opera? Ontdek meer dan 2.584 uur aan:

  • aria's en operafragmenten
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen