Speeldata

5-17 maart

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

2:40, incl. 1 pauze

Tickets

Vanaf €15

Eurydice

Klassieke mythe vanuit een nieuw perspectief

Eurydice – Die Liebenden, blind vertelt het welbekende verhaal van Orpheus en Eurydice, maar dan vanuit haar perspectief. Geïnspireerd door de Griekse mythe en De sonnetten aan Orpheus van Rainer Maria Rilke, neemt Manfred Trojahn ons in zijn poëtische en eigentijdse dramatische gedicht mee op een onvermijdelijke reis naar de onderwereld.

Klassieke mythe vanuit een nieuw perspectief

In een hedendaagse benadering van de eeuwenoude mythe door Trojahn staat de ontmoeting tussen de twee geliefden centraal. Als hun blikken elkaar kruisen, worden langzaamaan de eerste voorzichtige zaadjes geplant voor de wederzijdse liefde tussen Orpheus en Eurydice. Maar de ontluikende liefde tussen de twee wordt voortdurend ruw verstoord door een ander. Wanneer Eurydice sterft, wordt Orpheus zich echter nog sterker bewust van zijn gevoelens voor Eurydice. Dit besef brengt hem naar de onderwereld én drijft hem tot een fundamenteel besluit wanneer hij kiest voor één laatste moment met haar.

 

Oudgedienden en nieuwe gezichten

Ruim tien jaar na het grote succes van zijn Orest keert Manfred Trojahn, één van de belangrijkste Duitse componisten van dit moment, terug naar De Nationale Opera. Met een compositie die dit keer wordt gekenmerkt door een aangrijpende Franse sfeer en stijl, raakt Trojahn aan de emotionele kern van de kunstvorm opera.

Pierre Audi, die al verscheidene keren gestalte heeft gegeven aan de welbekende mythe van Orpheus, keert voor de regie terug naar De Nationale Opera.

Bariton Andrè Schuen en sopraan Julia Kleiter debuteren samen bij DNO als de mythische geliefden. Bariton Thomas Oliemans en mezzosopraan Katia Ledoux vertolken de heersers over de Onderwereld. Gevierd dirigent Erik Nielsen, die vorig seizoen nog op de bok stond voor Kurt Weills The Seven Deadly Sins, zal met het Nederlands Philharmonisch Orkest Trojahns rijke partituur tot leven brengen.

Voorstellingsinformatie

Libretto  Manfred Trojahn
Muzikale leiding  Erik Nielsen
Regie  Pierre Audi
Decor en kostuums  Christof Hetzer
Licht  Jean Kalman
Video  Chris Kondek
Dramaturgie  Klaus Bertisch

Orpheus  Andrè Schuen
Eurydice  Julia Kleiter
Pluto  Thomas Oliemans
Proserpina  Katia Ledoux

Orkest  Nederlands Philharmonisch Orkest

Compositie-opdracht van De Nationale Opera

Gezongen in het Duits

Bestel kaarten

Tickets worden geladen...
Nedpho

Nederlands Philharmonisch Orkest

Al 35 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest samen met het Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera. Het orkest wordt gerekend tot de beste operaorkesten ter wereld. In september 2021 zal Lorenzo Viotti aantreden als chef-dirigent van zowel het Nederlands Philharmonisch Orkest als De Nationale Opera.

Nederlands Philharmonisch Orkest

Naast zijn operataken is het Nederlands Philharmonisch Orkest een vaste bespeler van Het Concertgebouw in Amsterdam. Er wordt samengewerkt met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en –solisten en vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Het orkest maakt klassieke muziek bereikbaar voor iedereen die er voor open staat: niet alleen op de grote podia maar ook in buurthuizen, scholen en ziekenhuizen. Zo zorgt het orkest voor de mooiste en beste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars.

Met zijn gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staat het Nederlands Philharmonisch Orkest midden in de samenleving. Jaarlijks zijn er ongeveer tweehonderd activiteiten voor muziekeducatie, buurtparticipatie en talentontwikkeling.

Anderen bekeken ook

NEDERLANDSE
PREMIÈRE

Denis & Katya
Opera
Denis & Katya
11-18 maart | 4 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Via een online livestream delen twee weggelopen 15-jarigen vanuit een gekraakt huis hun...

info & tickets

WERELD-
PREMIÈRE

[Collective Works]
Opera
[Collective Works]
12-18 maart | 5 voorstellingen
Internationaal Theater Amsterdam, Grote zaal

In slechts drie maanden tijd wisten de jonge operamakers Manoj Kamps en Lisenka Heijboer...

info & tickets

NIEUWE
PRODUCTIE

Tosca
Opera
Tosca
12 april - 8 mei | 9 voorstellingen
Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Liefde, lust en politieke intriges buitelen over elkaar in het leven van de...

info & tickets

Founding Partners Opera Forward Festival

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door

NOB visual

Opera & ballet online

Nooit genoeg van opera? Ontdek meer dan 2.584 uur aan:

  • aria's en operafragmenten
  • achter de schermen video's
  • interviews & artikelen