Speeldata

13 juni 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal

Duur

90 minuten

Tickets

Gratis

Campagnebeeld Der Freischütz

Muziekdramaturg Kasper van Kooten ontrafelt de achtergronden van de romantische operaklassieker Der Freischütz.

Carl Maria von Webers Der Freischütz uit 1821 werd van begin af aan juichend ontvangen, en bleef gedurende de negentiende eeuw een zeer populaire opera. Weber bracht met Der Freischütz de Duitse romantiek, woudmystiek en aanstekelijke folklore naar het operatoneel in een Faustiaans griezelverhaal, en schreef daar voor zijn tijd adembenemende muziek bij. In de loop van de twintigste eeuw verdween het stuk buiten de Duitstalige wereld grotendeels uit het repertoire, en ook in Nederland was het zelden te zien. Nu valt Der Freischütz eindelijk bij De Nationale Opera te bewonderen.

Waarom is het de moeite waard om meer over de ontstaansgeschiedenis en receptie van Webers magnum opus te weten te komen, welke invloed had Weber op andere componisten, en wat maakt deze opera ook vandaag de dag nog interessant? Hoe verhouden we ons nu tot de Biedermeier-Romantiek van Der Freischütz, en is deze opera eigenlijk wel de idyllische bevestiging van de maatschappelijke status quo die velen erin herkennen?

Op deze en andere vragen wordt ingegaan door muziekdramaturg Kasper van Kooten, die in 2016 aan de Universiteit van Amsterdam promoveerde op een onderzoek naar de relatie tussen Duitstalige opera en nationale identiteitsvorming in de negentiende eeuw.

Praktische informatie

Lezing door muziekdramaturg Kasper van Kooten
naar aanleiding van de productie Der Freischütz van De Nationale Opera

Datum: ma. 13 juni, 20.00 uur
Plaats: Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal

Toegang gratis, maar reserveren noodzakelijk.

Lezingen

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en SPUI25 organiseert Nationale Opera & Ballet een reeks prikkelende lezingen, die gratis toegankelijk zijn en los van de voorstellingen bezocht kunnen worden.

Reserveren

Toegang gratis, maar reserveren noodzakelijk

loading Tickets worden geladen...