Speeldata

Deze productie was te zien in januari 2020

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Grote zaal

Duur

3:20 uur, 2 pauzes

Tickets

n.v.t.

Nabucco

Va pensiero

Het groots opgezette drama Nabucco van Verdi, wereldwijd beroemd geworden door het meeslepende lied van het Slavenkoor, is na 45 jaar terug bij De Nationale Opera. De opera is een uitdaging voor het Koor van DNO, dat als volk een hoofdrol speelt. Alleen al om die betoverende kracht van dit 'beste operakoor ter wereld' (2016), moet je deze klassieker absoluut een keer gezien hebben. 

Va Pensiero

Slavenkoor

Het ‘Va pensiero’ van het Slavenkoor uit Nabucco wordt bij het horen van de eerste klanken al meteen door bijna iedereen herkend. Het koorstuk behoort tot de allergrootste ‘evergreens’ van het operarepertoire, het wordt door bijna iedereen herkend en is op talloze manieren in de geschiedenis gebruikt en misbruikt. Het is het lied waarin de Israëlieten in Babylonische gevangenschap treuren over hun vaderland. Met hen identificeerden zich Verdi’s landgenoten, de eveneens naar vrijheid snakkende Italianen. Nog steeds is deze geliefde melodie het officieuze tweede Italiaanse volkslied.

Verhaal

Nabucco vertelt het verhaal over de koning van Babylonië in zijn strijd met de Joden. In een vlaag van waanzin eist Nabucco om als God te worden vereerd. Prompt wordt hij getroffen door de bliksem en raakt hij zijn verstand kwijt; zijn oudste dochter Abigaille, gebrand op macht, neemt de troon over. Zij veroordeelt het hele Joodse volk, en daarmee ook haar zus, tot de dood. Nabucco geneest nog maar net op tijd van zijn waanzin om het tij te keren.

Verdi's vernieuwende stijl 

Nabucco betekende de doorbraak voor de jonge Verdi. Typerend voor zijn vernieuwende stijl in Nabucco zijn het intensief gebruik van het koor, de levendige ritmiek en de perfecte dramatische timing.

Nabucco koor met man

Kijk de trailer!

Nabucco trailer

Podcast Nabucco

Door: Benjamin Rous

Deze productie wordt medemogelijk gemaakt door: