David Kanaga

David Kanaga

Componist en game ontwerper

David Kanaga is een Amerikaanse componist en gameontwerper die bekend staat om zijn interactieve scores voor computergames, zoals ProteusDyad en Panoramical. Hij schreef essays voor zijn eigen blog Wombflash Forest en het recente Oxford Handbook of Algorithmic Music, waarin hij op een filosofisch niveau kijkt naar computergames en de betekenis van computergames voor een breder (kunst)publiek. Zijn muziek wordt omschreven als ‘buitenaards, eclectisch en belangrijk’ en verschijnt onder meer op de labels Orange Milk, Noumenal Loom en Software Recording Co., dat wordt gerund door muzikant en producer Daniel Lopatin (Oneohtrix Point Never).

In 2017 creëerde hij Oikospiel, Book I, een hondenopera in de vorm van een computerspel. Het is het eerste deel van een serie opera’s die bij de volgende eeuwwisseling moet uitmonden in een wereldwijd gaming festival, The Geospiel. Voor dit werk ontving hij datzelfde jaar de IGF (Independent Games Festival) Nuovo Award. Het tweede deel ging in 2018 bij het Holland Festival in première. Oikospiel Book II: Heat Cantata was een live uitgevoerde combinatie van videogame en muziektheater.

In 2021 maakte hij in samenwerking met De Nationale Opera en Holland Festival Soft Valkyrie, een hedendaagse podcastversie van Wagners Die Walküre.  

CV