Soft Valkyrie - podcastserie

22 juli 2021
Soft Valkyrie cover

Elektronische versie van Wagners meesterwerk

Wagner’s Die Walküre met een twist. Dat is David Kanaga’s Soft Valkyrie. De Amerikaanse componist en gamedesigner presenteert Wagner’s monumentale opera integraal in een elektronische versie. De hoofdrollen worden vertolkt door zangers uit sterk uiteenlopende disciplines, waaronder een rapper, een death metal-zanger en een Wagner-coryfee. Niemand minder dan Stephen Fry neemt de uitgebreide toneelinstructies voor zijn rekening. Sluit je ogen, luister en laat je fantasie de rest doen.

Elektronische versie van Wagners meesterwerk

Betoverend hoorspel

Hoewel Kanaga secuur de noten en verhaallijn van Wagner volgt, is zijn achtergrond in de gamewereld goed te horen door het gebruik van elektronische instrumenten en geluidseffecten vol humor, drama en mystiek. De rollen worden gezongen door een atypische cast: van klassiek-geschoolde zangers als Claron McFadden en Nadine Secunde tot de demonische Hongaarse stemkunstenaar Attila Csihar en Ghanese rapper Bryan the Mensah. Het resultaat is intiem en lichter dan het origineel. Zeg maar: soft. De warme vertelstem van Stephen Fry brengt de toneelinstructies van Wagner als een sprookjesachtig hoorspel, zodat het volledige drama zich in de verbeelding van de luisteraar afspeelt. 

 

Een schouwspel voor de oren

Kanaga gebruikt voor Soft Valkyrie een Engelse vertaling van het libretto. Terwijl Wagner zijn opera’s benaderde als een totaalbeleving, heeft Kanaga gekozen voor de vorm van een podcast, een schouwspel voor de oren.

In zijn bewerking, gebaseerd op de pianoredactie van Wagners partituur, zijn de uitersten van volume teruggebracht tot het niveau van zachte spraak. De zangers, doelbewust deels gecast van buiten het operabedrijf, gebruiken geen vibrato, en zingen met een zo helder mogelijke uitspraak. Regieaanwijzingen worden voorgelezen als narratief. Handelingen worden gesuggereerd door middel van geluidseffecten. Het orkest heeft plaats gemaakt voor een breed spectrum aan klanken die gesampled en elektronisch zijn samengesteld. Zo schept Kanaga een intieme droomwereld waarin luisteraars zich kunnen onderdompelen.

 

Het verhaal

Die Walküre, de tweede opera van Wagners Der Ring des Nibelungen, vertelt het verhaal van de tweeling Siegmund en Sieglinde, die op jonge leeftijd van elkaar gescheiden zijn geraakt. Jaren later zoekt Siegmund onderdak bij zijn zus, terwijl haar echtgenoot Hunding afwezig is. De twee herkennen elkaar niet, en voelen zich sterk tot elkaar aangetrokken. Bij zijn terugkomst daagt Hunding Siegmund uit voor een duel.

Brünnhilde is de dochter van oppergod Wotan, en een van de Walküren – godinnen die gevallen strijders naar het hiernamaals begeleiden. Wanneer Wotan haar de opdracht geeft om ervoor te zorgen dat Siegmund het gevecht verliest vanwege zijn incestueuze verhouding met Sieglinde, kiest zij ervoor om in plaats daarvan Siegmund te helpen.

Desondanks eindigt het gevecht met diens dood. Wotan straft Brünnhilde voor haar ongehoorzaamheid door haar op te sluiten in een berg, die omgeven wordt door een ring van vuur.

Soft Valkyrie - podcastserie

Aflevering 1: Familiar Strangers

Aflevering 2: The Master of the House

Aflevering 3: No Escape

Aflevering 4: Kisses in the Night

Aflevering 5: Wotan & Brunhilde

Aflevering 6: Fricka

Aflevering 7: Wolf's Lore 1

Aflevering 8: Wolf's Lore 2

Aflevering 9: Brother & Sister, the Morning After

Aflevering 10: The Annunciation of Death

Aflevering 11: Battle

Aflevering 12: The other Valkyries

Aflevering 13: Wotan's Rage, etc

Aflevering 14: Twilight Part 1

Aflevering 15: Twilight Part 2

Aflevering 16: Farewell, Magic Fire

Soft Valkyrie - podcastserie en bladmuziek

Soft Valkyrie thumbnail

Informatie en credits

Muziek en libretto  Richard Wagner
Compositie, MIDI-arrangementen  David Kanaga
Engelse vertaling  Frederick Jameson
Dramaturgie  Laura Roling

Verteller  Stephen Fry

Siegmund  Bryan the Mensah
Sieglinde  Hailey Clark
Hunding  Attila Csihar
Wotan  Mattijs van de Woerd
Fricka  Nadine Secunde
Brünnhilde  Claron McFadden
Valkyries
Mercedes Arcuri (Gerhilde, Helmwige)
Clara Nadesdin (Ortlinde, Siegrune)
Weronika Rabek (Waltraute, Grimgerde)
Monika Walerowicz (Rossweisse, Schwertleite)

MIDI Piano, akte 1  Marc Evanstein
MIDI Piano, akte 2 en 3  Ernst Munneke

Casting  David Kanaga, Christian Carlstedt
In opdracht van en coproductie  Holland Festival, De Nationale Opera, Staatsoper Hannover

Met steun van  NTR Radio 4

Speciale dank aan  afdeling geluid van Staatstheater Hannover, Soho Square Studios London, Jochem Valkenburg

Credits beeld: © David Kanaga, Jaap Dankert, Muhammad Desta Laksana, Danika Perkinson