Figaro-OFFspring-800x450

Componist Boris Bezemer over zijn OFFspring-opera

27 november 2020

Componist Boris Bezemer werkt met Stephen Liebmnn (regie), Django Walon (scenografie) en James Whiting (dramaturgie) aan een nieuwe opera met als vertrekpunt Le nozze di Figaro van Mozart. De uitvoering is gepland voor 21 november. Hun Figaro (solo): Bring me a Storm gaat op 29 november in online première.

Ruim zes maanden eerder werd Boris Bezemer, die als student bij de eerste edities van het Opera Forward Festival betrokken was, gebeld door Anthony Heidweiller. “Sinds Opera Forward zijn Anthony en ik blijven samenwerken en zijn we elkaar blijven aansporen om – op het juiste moment – een nieuwe opera te maken. Dus toen hij belde met het voorstel om een coronaproof opera te maken in plaats van de toen geannuleerde Nozze bij De Nationale Opera, zei ik direct ja.”

20200719 Boris Bezemer

FIGARO'S WOEDE

Het artistieke team vond de kern van de nieuwe opera bij de Franse toneelschrijver Pierre Beaumarchais, op wiens tekst de opera van Mozart is gebaseerd. "Figaro uit in het laatste deel van het toneelstuk zijn woede over de oneerlijke manier waarop macht en geld in de wereld zijn verdeeld. Figaro's woede is gericht aan de graaf, die in mijn verbeelding altijd zijn buik vol aan het eten is met goud.” Met het oog op de geldschieter van Mozart, keizer Jozef II, was de monoloog politiek te gevaarlijk. “Mozarts librettist moest alle politiek uit de tekst poetsen, en richtte Figaro’s woede dan maar aan het adres van overspelige vrouwen. En díe platgestreken versie is nu de klassieker die keer op keer wordt uitgevoerd.”

Daarom kiezen de makers ervoor om deze ongehoorde stem, die voor hen verbonden is met alle ongehoorde stemmen buiten het centrum van de macht, eindelijk te laten horen in de opera. "Ik wil een grote groep muzikanten in de grote zaal als grote ondersteuning voor de eeuwenlang onderdrukte grootse stem van Figaro. Het kan niet anders dan zo: Hij, de eeuwige buitenstaander, moet nu in het rood doorbloede hart van de opera een podium krijgen en worden gehoord."

 

OFF_1120_007_FKK_webgebruik

SYMBOOL VAN MACHT

Ook in de muziek komen deze ideeën terug. Boris Bezemer laat zich inspireren door het symbool van de macht, goud, zilver en andere waardevolle metalen: "Ik prik mezelf en muziek begint te vloeien die klinkt als kletterend goud en zilver, als ijzer en metaal, stalen snaren, banjo, klavecimbel, mandoline, pedal steel guitar, vlijmscherpe percussie, een glanzende fluit, een schitterende trompet en een kwikzilveren mondharmonica."

Het artistieke team laat in de nieuwe opera de graaf naar Figaro luisteren. Nationale Opera & Ballet is daar de ideale plek voor: behalve een bolwerk van de opera, staat het gebouw, met het gemeentehuis onder hetzelfde dak, ook nog eens symbool voor de zetel van de politieke macht.

Figaro (solo): Bring me a Storm gaat op 29 november om 21:30 uur in online première, vlak na de première van Mozarts Le nozze di Figaro. De voorstelling is tot en met 27 december te bekijken. 

 

OFFspring

Onder de noemer OFFspring heeft De Nationale Opera teams van nieuwe Nederlandse muziektheatermakers gevormd om een nieuwe opera te maken. 

copyright foto's: Kim Krijnen