5 redenen om naar Raymonda te gaan
Foto: Marta Syrko

5 redenen om uit te kijken naar ... Raymonda

20 november 2023

1. ULTIEME FEESTDAGEN KLASSIEKER

Zeg je feestdagen, dan zeg je klassiek ballet. En … Raymonda! De titel is misschien (nu nog) minder bekend dan Notenkraker & Muizenkoning, The Sleeping Beauty of Cinderella, maar met zijn ontroerende liefdesverhaal, betoverende kostuums, adembenemende pas de deux en feestelijke groepsdansen hoort Raymonda zeker in het lijstje met feestdagenklassiekers thuis. Al helemaal wanneer het ballet wordt opgevoerd in de decembermaand, wanneer het (hopelijk!) buiten sneeuwt en de flonkerende lichtjes langs de Amstel je de weg wijzen naar de warmte van het theater.

2. CHOREOGRAFISCH MEESTERWERK

Raymonda is het laatste grote meesterwerk van de beroemde choreograaf Marius Petipa (1818-1910), bekend van balletten als The Sleeping Beauty, De Notenkraker en Het Zwanenmeer. In Raymonda kon Petipa al zijn kennis en ervaring verder uitwerken, waardoor het ballet in choreografisch opzicht misschien wel zijn beste werk is. Dit komt niet alleen door de indrukwekkende demonstratie van de klassieke ballettechniek, maar ook door de wervelende caractèredansen uit de derde akte.

3. INTERPRETATIE À LA BRIDGERTON

Raymonda mag dan een klassieker zijn, het is er wel eentje die past bij de tijd van nu. Geïnspireerd door tv-series als Bridgerton en Game of Thrones gaf Rachel Beaujean, adjunctartistiek leider van Het Nationale Ballet, in haar productie een eigen én eigentijdse interpretatie aan het negentiende-eeuwse balletverhaal. Dit leidde tot een aantal ingrijpende aanpassingen in de – van origine nogal stigmatiserende – plot: in haar versie maakt de jonge groothertogin Raymonda haar eigen keuzes in de liefde en trouwt ze niet met de ijdele kruisridder Jean de Brienne, maar met de mysterieuze sjeik Abd Al-Rahman.

4. MEER DAN 365 KOSTUUMS

Een negentiende-eeuws, Russisch ballet dat zich afspeelt in het Frankrijk en Hongarije van de middeleeuwen en dat dansstijlen van ultiem klassiek ballet tot zwaardvechtdansen, Arabische dansen en Oost-Europese volksdansen bevat: Raymonda is in alle opzichten een product van uiteenlopende invloeden. Kostuum- en decorontwerper Jérôme Kaplan brengt al deze stijlen en historische details op indrukwekkende wijze samen in dromerige decors en meer dan 365 (!) kostuums.

5. ‘BESTE PRODUCTIE VAN HET JAAR’

Al deze stilistische en choreografische pracht en praal is ook niet onopgemerkt gebleven bij de experts. Bij de wereldpremière in 2022 ontving Rachel Beaujeans Raymonda namelijk niet alleen vier- en vijfsterrenrecensies, maar ook diverse vermeldingen als ‘beste productie van het jaar’.

  • Raymonda is van 9 december tot en met 1 januari te zien bij Het Nationale Ballet in Nationale Opera & Ballet