Fidelio
Foto: Marta Syrko

5 redenen om uit te kijken naar… Fidelio

7 mei 2024

1  Beethovens enige opera 

Voor Beethoven was het componeren van zijn opera Fidelio een strijd. De componist herschreef het stuk maar liefst drie keer en deed een beroep op meerdere librettisten, voordat hij er zelf enigszins tevreden over was. Aan een van de librettisten omschreef hij zijn werk als een ‘scheepswrak’. Toch is zijn opera in de loop van de 19de eeuw een onmiskenbaar onderdeel van het repertoire geworden. Zo was het de eerste opera die in Berlijn na de Tweede Wereldoorlog werd uitgevoerd in september 1945.

2  Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt Beethovens meesterwerk

Voor het eerst in ruim 80 jaar speelt het Koninklijk Concertgebouworkest Beethovens enige opera. Waar de symfonieën van Beethoven een prominente plek innemen in het repertoire van het Concertgebouworkest, is deze reeks voorstellingen een unieke kans om dit orkest van wereldformaat zich te horen wagen aan Beethovens opera.

3  De eigenzinnige regie van Andriy Zholdak 

De Oekraïense regisseur Andriy Zholdak werd opgeleid in Moskou en stond een aantal jaar aan het hoofd van het Oekraïense Drama Theater in Charkov. In zijn voorstellingen stapt het publiek in een surrealistische droomwereld vol symboliek, wat ook in zijn Fidelio het geval zal zijn. Zijn eigenzinnige theatertaal is gebaseerd op het werk van filmregisseurs als Fellini, Ingmar Bergman en Tarkovsky. Naast de regie is Zholdak medeverantwoordelijk voor de decors, kostuums en het licht van Fidelio. Met deze productie maakt hij zijn debuut bij De Nationale Opera.

4  Andrés Orozco-Estrada debuteert bij De Nationale Opera

De Colombiaanse dirigent Andrés Orozco-Estrada maakt met Fidelio zijn debuut bij De Nationale Opera. Deze graag geziene gast bij het Concertgebouworkest richt zich de laatste jaren steeds meer op het operarepertoire en was behalve bij toporkesten als de Wiener en Berliner Philharmoniker, Staatskapelle Dresden en het Chicago Symphony Orchestra, te gast bij operahuizen als Staatsoper Berlin, het Teatro alla Scala Milaan en de Wiener Staatsoper.

5  Topsolisten

Voor deze Fidelio is een bijzondere cast samengesteld. De dramatische en vocaal veelzijdige rol van Leonore wordt gezongen door topsopraan Jacquelyn Wagner. Recent stond ze in de Semperoper in Dresden en de Deutsche Oper Berlin, en zong ze met het Gewandhausorchester Leipzig. De rol van Florestan wordt gezongen door internationaal gewaardeerd heldentenor Eric Cutler, die recent optrad bij de Bayerische Staatsoper, de Metropolitan Opera en op de Bayreuther Festspiele.