Carmen
Foto: Marta Syrko

5 redenen om uit te kijken naar... Carmen

29 augustus 2022

1. Herkenbare muziek

Iedereen kent ze wel: de verleidelijke melodieën van Carmens ‘Habanera’ of de paraderende marsmuziek van Escamillo’s ‘Toreador-aria’. In eerste instantie misschien niet eens van Georges Bizets opera zelf, maar van reclamespots op televisie, of van verschillende andere verwijzingen naar de muziek in populaire cultuur. Hoewel de vrijgevochten en individualistische titelheldin, die zich in ieder opzicht tegen de stroom in beweegt, niet direct in de smaak viel bij de Parijse opera, groeide Carmen uit tot een van de meest opgevoerde en populaire opera’s allertijden. Dit seizoen is Bizets meesterwerk opnieuw te zien bij De Nationale Opera in een enscenering van Robert Carsen.

2. Meeslepend verhaal

De opera Carmen is gebaseerd op de gelijknamige novelle van Prosper Mérimée. Samen met zijn librettisten Ludovic Halévy en Henri Meilhac bewerkte Georges Bizet het verhaal voor het toneel van de Parijse Opéra-Comique. Dat verhaal gaat als volgt: Wanneer Carmen haar zinnen zet op korporaal Don José, wijst hij dit aanvankelijk van de hand. Maar met haar onverholen sensualiteit heeft Carmen iets onweerstaanbaars, waardoor ze de jonge korporaal moeiteloos om haar vinger weet te winden. De vrijgevochten femme fatale laat zich echter niet bezitten en Don José kan haar niet laten gaan, wat leidt tot haar fatale einde: Don José weet zich geen raad met zijn grillige liefde en steekt Carmen aan het einde van de opera dood.

3. Regisseur: Robert Carsen

De Canadese Robert Carsen is een van de meest gevraagde regisseurs in de internationale operawereld. In veel van zijn ensceneringen laat hij de voorgeschreven tijd en handeling achterwege, en richt hij zich op de thematiek en de theatrale situatie. Zo speelde zijn Cavalleria rusticana zich af tussen de make-up-spiegels achter de schermen van een theater en plaatst hij in zijn Carmen een levensgrote tribune op het podium als spiegelbeeld voor het publiek in de zaal. Hiermee legt hij een grote nadruk op de thematiek van voyeurisme, die een grote rol speelt in de opera.

4. Stersolist: J’Nai Bridges

Mezzosopraan J’Nai Bridges is een van de meest gevraagde zangeressen van haar generatie aan het worden. De tweevoudig Grammy-Award winnende Amerikaanse zangeres wordt ook wel de ‘Beyoncé van de opera’ genoemd. De rol van Carmen is in het bijzonder op haar lijf geschreven en vormde de basis voor haar liefde voor operamuziek. Ze neuriede de melodie van de Habanera al door de gangen van haar middelbare school.

Lees meer over J'Nai Bridges in dit interview

5. Dirigent: Jordan de Souza

De jonge Canadese dirigent Jordan de Souza maakt zijn debuut bij De Nationale Opera. Hij gooit sinds enkele jaren hoge ogen in het internationale muzieklandschap: van 2017 tot 2020 was hij Erste Kapellmeister bij de Komische Oper Berlin. Sindsdien dirigeerde hij bij prestigieuze operahuizen als de Bayerische Staatsoper en de Deutsche Oper Berlin. Nu leidt hij het Nederlands Philharmonisch Orkest in een frisse interpretatie van Carmen.

  • Carmen is van 3 t/m 22 september 2022 te zien bij De Nationale Opera.