Blue
Foto: Marta Syrko

5 redenen om uit te kijken naar... Blue

31 augustus 2022

1. Het verhaal

Blue vertelt het verhaal van een zwart gezin uit Harlem dat verscheurd wordt door een tragische gebeurtenis. Terwijl de vader zelf politieagent is – een ‘black man in blue’ – staat zijn zoon op tegen het volgens hem racistische politieapparaat. Waar de vader denkt dat zijn zoon gevaar loopt wanneer hij als zwarte jongeman al protesterend de straten opgaat, vindt de zoon dat hij zich tegen ongelijkheid moet verzetten. De moord op de zoon door een witte politieagent bewijst het gelijk van beiden.

2. Actueel onderwerp

De opera toont een portret van de mensen achter het nieuwsbericht over politiegeweld jegens mensen van kleur, toont de levens van de mensen voor én na de verwoestende gebeurtenis. Blue ging in 2019 in wereldpremière tijdens het Glimmerglassfestival, en hoewel het onderwerp van politiegeweld sinds jaar en dag aan de orde is in de VS, won de opera aan relevantie door de gebeurtenissen rondom George Floyd en de Black Lives Matter beweging die zich in 2020 over de wereld verspreidde en waarvoor ook in Nederland talloze mensen de straat op gingen. De Nationale Opera presenteert de Europese première van deze opera over een onderwerp dat in Nederland niet minder relevant is.

Lees hier meer over in dit artikel

3. Componist: Jeanine Tesori

De Amerikaanse componist Jeanine Tesori maakte voornamelijk naam met haar composities voor Broadway. Haar vijf musicals werden stuk voor stuk voor een Tony Award genomineerd, die ze voor de musical Fun Home won. Behalve voor musical schrijft Tesori ook voor film en voor het operapodium. Het Glimmerglass Festival vroeg haar voor de editie van het festival in 2019 een opera te componeren over de rol die racisme speelt in de hedendaagse Amerikaanse maatschappij. In librettist en regisseur Tazewell Thompson vond zij de juiste samenwerkingspartner om dit project aan te vliegen.

Lees meer over Jeanine Tesori in dit artikel

4. Librettist en regisseur: Tazewell Thompson

Tazewell Thompson is een internationaal gewaardeerd regisseur voor theater en opera, een prijswinnende toneelschrijver, librettist, acteur en docent. Hij regisseerde al meer dan 150 producties in theaters en operahuizen over de hele wereld. Zijn opera Blue met componist Jeanine Tesori won in 2020 de Music Critics Association of North America Award voor ‘Best New Opera’. Op het eindejaarslijstje van de New York Times eindigde Blue in 2019 als ‘Best in Classical Music’.

5. Dirigent: Kwamé Ryan

Kwamé Ryan werd geboren in Canada en groeide op het Caribische eiland Trinidad op, waar hij zijn vroege muzikale opleiding genoot. Na zijn studies muziekwetenschappen en orkestdirectie was hij tussen 1999 en 2003 algemeen muziekdirecteur van de opera van Freiburg en tussen 2007 en 2013 muzikaal en artistiek directeur van het Nationaal Orkest van Bordeaux Aquitaine. Hij stond als gastdirigent voor verscheidene orkesten in Duitsland, Frankrijk, de VS en het Verenigd Koninkrijk, is regelmatig te gast bij het Seoul Philharmonic Orchestra en keerde onlangs terug naar de Munt in Brussel voor de wereldpremière van Kris Defoorts opera, The Time of Our Singing. Ryan maakt met Blue zijn debuut bij De Nationale Opera.

Lees meer over Kwamé Ryan in dit artikel

  • Blue is van 7 t/m 22 november 2022 te zien bij De Nationale Opera.