Vito Mazzeo
Foto: Sebastien Galtier

Vito Mazzeo

De Italiaanse danser Vito Mazzeo is sinds 2013 verbonden aan Het Nationale Ballet. Hij volgde zijn dansopleiding aan de balletschool van La Scala in Milaan en danste achtereenvolgens bij The Royal Ballet, het Teatro dell’Opera di Roma en het San Francisco Ballet. Bij dit laatste gezelschap kwam hij in 2010 in dienst als tweede solist; zes maanden later al werd hij bevorderd tot eerste solist.

In San Francisco vormde Vito regelmatig een sterrenpaar met voormalig Nationale Ballet-soliste Sofiane Sylve. Zijn overstap naar Het Nationale Ballet werd ingegeven door een bewondering voor het veelzijdige repertoire van de groep en, in het bijzonder, door een fascinatie voor het werk van Hans van Manen. Bovendien wilde hij, na enkele jaren in de Verenigde Staten te hebben gedanst, terug naar Europa, “omdat het klassieke ballet hier zijn oorsprong heeft”.

Vito is winnaar van de Premio Postiano Léonide Massine 2010 voor ‘Beste Italiaanse danser’ en van de eveneens Italiaanse Danza&Danza-onderscheiding 2009, ook voor ‘Beste danser van het jaar’. In 2016 ontving hij de Capri Award voor zijn rol in Sasha Waltz’ Roméo et Juliette. Het Britste Dance Europe vermeldde hem in 2019 in de Critic’s Choice van het tijdschrift, in de categorie ‘Outstanding Performance by a Male Dancer’. 

CV

Bij Het Nationale Ballet sinds: 
2013


Geboorteplaats: 
Vibo Valentia (Italië)


Loopbaan bij Het Nationale Ballet: 
Eerste solist (2013)


Danste eerder bij: 
San Francisco Ballet (Verenigde Staten), Rome Opera Ballet (Italië), The Royal Ballet (Londen, Verenigd Koninkrijk)


Opleiding: 
La Scala Balletschool (Milaan, Italië).


Prijzen: 

  • 2019: Critics’ Choice, Outstanding Performance by a Male Dancer
  • 2016: Premio Valore, Capri Award voor beste rolvertolking: Le Père Laurence in Roméo et Juliette
  • 2010: Leonide Massine Award (Rome, Italië), Beste Italiaanse Danser
  • 2009 en 2010: Danza&Danza Award (Palermo, Italië), Beste Danser