Toegankelijkheid

Hier vindt u praktische informatie over de toegankelijkheid van Nationale Opera & Ballet.

Waar is wat?

De hoofdingang en het Kassabespreekbureau bevinden zich op Amstel 3, 1011 PN, aan de waterkant van het Waterlooplein.

De Garderobe Grote Zaal vindt u na de hoofdingang aan uw linkerhand op de begane grond.

De inleidingen vinden plaats in het Souterrain. U vindt de ingang tegenover de garderobes, op de begane grond.

Het dinerarrangement wordt geserveerd in de Foyer Grote Zaal, niveau 2e balkon, aan de even zijde.

Toiletten liggen tussen de beide garderobes op de begane grond. Op zaalniveau, het 1e en 2e balkon vindt u de toiletten aan de rechterkant van de foyer (de even zijde).

De winkel is gelegen aan de linkerkant op zaalniveau.

Garderobe gratis en verplicht

Het gebruik van de garderobe is gratis voor bezoekers. Het is uit veiligheidsoverwegingen niet toegestaan om uw jas, tas en (hand-) bagage mee te nemen naar de zaal. Wij verzoeken u uw jas, tas en (hand-)bagage af te geven bij de garderobe. Tassen kleiner dan een A4 formaat (30 cm x 21 cm x 10 cm) zijn toegestaan in de foyer en in de zaal. Tassen groter dan een A4 formaat zijn niet toegestaan en dienen bij de garderobe afgegeven te worden.

In bijzondere gevallen waarin de algemene veiligheid zulks redelijkerwijze vereist, kan Nationale Opera & Ballet inzage verlangen in de door u meegevoerde (hand-) bagage. Indien zulks noodzakelijk wordt geacht, kan speciaal daarvoor opgeleid en getraind personeel u bovendien verzoeken mee te werken aan een veiligheidsfouillering.

Placering

De zaal is opgedeeld in drie niveau’s: zaalniveau, 1e balkon en 2e balkon. Plaatsen met oneven nummers treft u aan op elk niveau aan de linkerkant van de zaal (gebruik de linkeringang “Oneven”), plaatsen met even nummers vindt u aan de rechterkant van de zaal (gebruik ingang “Even”).

Laatkomers

Na aanvang van de voorstelling sluiten de deuren van de zaal en is het niet meer toegestaan deze te betreden. Nationale Opera & Ballet kiest hiervoor opdat de zittende bezoekers tijdens de voorstelling niet gestoord worden. Bezoekers die te laat zijn kunnen de voorstelling in de foyer volgen op schermen. Bij voorstellingen met een pauze kunnen zij na de pauze alsnog plaatsnemen in de zaal.   

Rolstoelgebruikers

Nationale Opera & Ballet is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is een aangepaste lift en een aangepast toilet. Op zaalniveau is plaatsruimte vrijgehouden voor rolstoelgebruikers en hun begeleiders. U kunt deze speciale plaatsen telefonisch boeken bij de kassa. De rolstoelplaatsen zijn allemaal voorzien van een scherm voor de ondertitels.

Betaalwijzen en tips tegen rijvorming

U kunt in de foyer betalen met pin, Creditcard (MasterCard en Visa) en contant. Bij een volle zaal met 1600 bezoekers gaan de meeste gasten allemaal tegelijk naar de bar waardoor er drukte en rijvorming ontstaat bij de bars. Enkele tips om uw wachttijd te verkorten:

• Betaal met uw pinpas (ook contactloos). Dit is de snelste vorm van betalen waardoor de rijen in pauzes zo kort mogelijk zijn.
• Bij de bar gaat de ene rij sneller dan de andere. Kijk daarom om u heen en wissel naar de kortere rij.
• U kunt er ook voor kiezen in de pauze niet meteen in de rij voor de bar te gaan staan. Onze pauzes zijn circa 25 minuten. Er is tijd genoeg om eerst wat anders te doen en na 10 minuten pas naar de bar te gaan
• De middelste bar op zaalniveau verkoopt geen warme dranken. De rijen bij deze bar zijn daardoor korter
• Vooraf uw bestelling doen voorkomt dat u in de pauze in de rij staat. Zie eten-en-drinken/vooraf-bestellen.
• Bij elke bar kunt u voor aanvang uw pauzedrankjes bestellen. Ze staan dan in de pauze voor u klaar. Dat scheelt wachten in de rij.

Slechthorenden

Voor slechthorenden is er in Nationale Opera & Ballet een ringleiding. Houd bij de (online- )aankoop van tickets in de gaten dat  er op enkele plaatsen geen signaal wordt aangeboden. Hieronder ziet u om welke plaatsen dit gaat. Indien u een gehoorapparaat draagt, verzoeken wij u  ervoor te waken dat dit niet te hard staat afgesteld, vanwege het mogelijk veroorzaken van een rondzingend geluid dat lastig te traceren is en dat andere bezoekers kan hinderen. 

Geen signaal                     
zaal                                                       
rij 1 t/m 5
rij 6 en 7 stoel 2
rij 8 stoel 1
rij 9 stoel 2 en 3
rij 10 stoel 1 en 3
rij 11 stoel 3
rij 12 stoel 1 en 2
rij 13 stoel 1 en 2
rij 14 t/m 17 stoel 1
rij 18 in zijn geheel

1e balkon
rij 6 in zijn geheel
rij 5 stoel 1 en 2
rij 4 stoel 1 en 2
rij 3 stoel 1 en 2
rij 2 stoel 1 en 2
rij 1 stoel 1 en 2

het gehele 2e balkon