Op 16 en 18 april 2021 zal Nationale Opera & Ballet met twee voorstellingen als testlocatie deelnemen aan een onderzoek van Stichting Open Nederland. In samenwerking met de ministeries van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn & Sport worden door Stichting Open Nederland op dit moment op kleine schaal concerten, voorstellingen en andere culturele activiteiten voorbereid die bedoeld zijn om lessen te leren uit het gebruik van sneltesten voor toegang in de culturele sector. Als onderdeel van dit onderzoek, opent Nationale Opera & Ballet op zondag 18 april haar deuren om de (verkorte) voorstelling Colours of Ballet van de Junior Company van Het Nationale Ballet ten tonele te brengen. 

In and Out

Programma, Cast & Credits

Tijdens Colours of Ballet schitteren de dansers van de Junior Company in drie kleurrijke choreografieën: Architecture of Hope van Wubkje Kuindersma, Replay van Ted Brandsen en In and Out van Hans van Manen. 

Programma, Cast & Credits

Architecture of hope

Het eerste werk in Colours of Ballet is een coproductie met het West Australian Ballet: Architecture of Hope, een nieuwe creatie van de Nederlandse choreografe Wubkje Kuindersma op muziek van de Italiaanse componist Ezio Bosso. Het ballet ging in februari 2020 in première in het Australische Perth en werd daar juichend ontvangen: “The audience was truly drawn into the mesmerising dancers’ journey throughout this work” en “Rich in intensity, style and perfectly executed moves, this was far and away the highlight of the evening”, aldus de recensenten over Architecture of Hope.

Het ballet dat – hoe toepasselijk in deze tijd – het gevoel van hoop als uitgangspunt heeft, is een buitengewoon uitdagend werk voor de jonge dansers van de Junior Company. De choreografie is uiterst fysiek, kent een prachtige gelaagdheid en spanning en telt een aantal sterke en veeleisende duetten.

Choreografie

Wubkje Kuindersma

Muziek

Ezio Bosso – Uit Symphony No. 1 ‘Oceans’: I. Allegro Giusto ‘To Plough the Waves’ (Atlantic) en IV. Adagio ‘White Ocean’ (Antarctic)

Dansers

Koko Bamford - Koyo Yamamoto

Emma Mardegan - Giorgi Potskhishvili

Mila Caviglia - Guillermo Torrijos

Sebia Plantefève-Castryck – Isaac Mueller

Kostuumontwerp

Wubkje Kuindersma

Lichtontwerp

Wijnand van der Horst

Balletmeester

Caroline Sayo Iura

Wereldpremière

7 februari 2020, West Australian Ballet, Perth

Première bij de Junior Company van Het Nationale Ballet

18 april 2021, Nationale Opera & Ballet, Amsterdam

Bladmuziek

(P)2017 Sony Music Entertainment Italië S.P.A.

 

REPLAY

Exclusief voor deze pilotvoorstelling wordt Colours of Ballet aangevuld met Replay van artistiek directeur van Het Nationale Ballet Ted Brandsen. Brandsen maakte dit duet in 2014 voor toenmalig eerste soliste Igone de Jongh en eerste solist Vito Mazzeo, waarbij hij zich allereerst liet inspireren door de opvallende lengte, elegantie en dramatische kwaliteiten van beide dansers. In dit programma wordt Replay gedanst door Elisabeth Tonev en Davi Ramos, twee jonge dansers die net de overstap van de Junior Company naar Het Nationale Ballet hebben gemaakt.

Brandsen koos voor zijn duet een bewerking voor solopiano van een compositie uit The Hours, de filmmuziek die Philip Glass een Oscarnominatie opleverde. “De pianobewerking is minder dicht en vol, waardoor er meer ruimte voor transparantie is. Ik wilde niet het drama benadrukken, maar juist het mysterie in de muziek.”

Choreografie

Ted Brandsen

Muziek

Philip Glass - The Hours, in een arrangement voor piano van Michael Riesman en Nico Muhly

Dansers

Elisabeth Tonev - Davi Ramos

Piano

Ryoko Kondo

Kostuumontwerp

François-Noël Cherpin

Balletmeester

Ted Brandsen

Wereldpremière bij Het Nationale Ballet

14 mei 2014, Nationale Opera & Ballet, Amsterdam

 

IN AND OUT

Het slotballet in Colours of Ballet is een ‘golden oldie’ van Hans van Manen. Nederlands bekendste choreograaf maakte naam als meester van de beperking. Figuurlijk gezien, want voor hem geen onnodige decoratie en poeha; dans in de meest pure en heldere vorm is zijn handelsmerk, ‘less is more’ zijn adagium. Maar ook letterlijk, want Van Manen houdt ervan om zichzelf beperkingen op te leggen. In zijn choreografie ln and Out, in 1983 gecreëerd voor Het Nationale Ballet, doet hij dat in ruimtelijke zin, met een decor dat bestaat uit drie (telefooncelgrote) kasten, waarin en waaruit twaalf dansers voortdurend verdwijnen en verschijnen. Het ene moment proppen ze zich met z’n allen in één kast, het volgende verdelen ze zich hangend, kruipend en klimmend over de drie kasten, waarbij Van Manen de dansers uitdaagt om hun eigen persoonlijkheid te etaleren en soms ook letterlijk hun stem te laten horen. Buiten de kasten laat Van Manen de dansers als wervelwinden over het toneel gaan. In enkele duetten roept hij aanvankelijk een lichte, speelse, sexy sfeer op. Maar wanneer punkzangeres Nina Hagen het overneemt van de zoetgevooisde Laurie Anderson groeit de dramatiek, om gaandeweg en heel geraffineerd uit te monden in een heerlijk staaltje venijn en agressie zoals, in de dans, alleen Van Manen dat kan verbeelden. “Een absolute voltreffer”, zo oordeelde de pers directe na de wereldpremière.

Choreografie

Hans van Manen

Muziek

Laurie Anderson - Walking and falling, Let X = X, It tango

Nina Hagen - Der Spinner, Fisch im Wasser, Naturträne

Dansers

Emma Mardegan - Mila Nicolussi Caviglia - Claire Tjoe-Fat - Lauren Hunter - Sebia Plantefève-Castryck – Koko Bamford

Philippe Magdelijns - Christopher Mitchell - Giorgi Potskhishvili - Guillermo Torrijos - Koyo Yamamoto - Isaac Mueller

Decor- en kostuumontwerp

Keso Dekker

Lichtontwerp

Jan Hofstra

Instudering

Iris Reyes

Wereldpremière bij Het Nationale Ballet

3 juni 1983, Bellevue Theatre, Amsterdam

Première bij de Junior Company van Het Nationale Ballet

7 maart 2020, De Meervaart, Amsterdam

Toegang & testen

Toegang & testen

Gezien de zeer beperkte capaciteit van de voorstelling hebben we een selecte groep trouwe bezoekers geselecteerd om hen als eerste weer de kans te bieden naar ons theater te komen. U heeft een persoonlijke uitnodiging ontvangen en kunt alleen via de link in die mail uw kaarten bestellen.

Om toegang te krijgen tot de voorstelling heeft u, naast een toegangskaart, ook een negatief testbewijs nodig om te laten zien dat u niet besmet bent met het coronavirus.

Toegang & testen

Toegangskaart

Gezien de zeer beperkte capaciteit van de voorstelling hebben we een selecte groep trouwe bezoekers, Vrienden, donateurs en partners van Het Nationale Ballet geselecteerd om hen als eerste weer de kans te bieden naar ons theater te komen. U heeft een persoonlijke uitnodiging ontvangen en kunt alleen via de link in die mail uw kaarten bestellen. U kunt per persoon maximaal 2 kaarten bestellen.

Testen voor toegang

Om toegang te krijgen tot de voorstelling heeft u, naast een toegangskaart, ook een negatief testbewijs nodig om te laten zien dat u niet besmet bent met het coronavirus. Uiterlijk binnen 40 uur voor aanvang van de voorstelling moet u zich laten testen bij een testlocatie bij u in de buurt. U dient daarvoor een afspraak te maken via testenvoortoegang.nl voor een gratis coronatest. Alle bezoekers moeten het negatieve testresultaat van de coronatest bij binnenkomst kunnen tonen op een smartphone via de CoronaCheck app van de Rijksoverheid. Het laten doen van de test via testenvoortoegang.nl is gratis en ook verplicht.

Hier vindt u een korte opsomming van belangrijke punten:

 • U kunt alleen een test laten doen als u geen klachten heeft;
 • U heeft een smartphone nodig bij uw bezoek;
 • Een testbewijs van de GGD of een ander testinstituut, of een bewijs van vaccinatie, kunt u voor deze voorstelling niet gebruiken en geven geen toegang tot deze voorstellingen;
 • Nadat u de test heeft gedaan ontvangt u binnen 60 minuten het testbewijs per e-mail. Bij een positieve testuitslag krijgt u geen testbewijs en daarmee geen toegang tot de voorstelling;
 • U kunt het testbewijs via uw smartphone zien. Hiervoor downloadt u de app CoronaCheck van de Rijksoverheid, in de app store. U kunt het testbewijs ook printen;
 • Kom op tijd bij de voorstelling. De Hoofdingang gaat 1 uur voor aanvang van de voorstelling open.
 • Bij de Hoofdingang controleren onze Theatermedewerkers de geldigheid van uw toegangsticket en scannen wij uw testbewijs via de QR-code uit de CoronaCheck app. Zonder ticket en zonder geldig testbewijs krijgt u geen toegang;
 • In de foyer en zaal van Nationale Opera & Ballet gelden coronamaatregelen. U vindt ze op https://operaballet.nl/nl/veilig-bezoek;

 

Veilig bezoek aan Nationale Opera & Ballet

Uw veiligheid staat voorop. Daarom hebben we de nodige maatregelen genomen voor een prettig bezoek aan ons theater. Wat moet u weten?

Lees meer

Vrijwillige bijdrage

Vrijwillige bijdrage

Tijdens de pilot-voorstelling gelden nog steeds de RIVM-richtlijnen om een veilige omgeving te garanderen voor onze bezoekers. Het handhaven van onder andere de 1,5 meter maatregel betekent dat we maar een beperkt aantal gasten kunnen ontvangen. Boek dus snel uw toegangskaart via de persoonlijke link naar de ticketshop in uw uitnodigingsmail. U bepaalt zelf of u een vrijwillige bijdrage wilt doen voor het bijwonen van de pilot-voorstelling in de vorm van een donatie bij de bestelling van uw gratis toegangskaart.

De sterren van de toekomst

De sterren van de toekomst

Ondanks alle reisrestricties stonden er na de zomer dertien jonge topdansers van tien verschillende nationaliteiten in de studio’s de Junior Company. Inmiddels zijn de dansers, met ieder een heel eigen, kleurrijke persoonlijkheid, weer volledig in topvorm, klaar voor Colours of Ballet, hun eerste tourneeprogramma van dit seizoen. Dit programma biedt u de kans om nu al kennis te maken met de sterren van de toekomst.

De sterren van de toekomst

Dat het succes van de Junior Company van Het Nationale Ballet zó groot zou zijn, had zelfs Het Nationale Ballet bij de oprichting in 2013 niet kunnen denken. Danstalenten van over de hele wereld staan jaarlijks te dringen om een plek bij het juniorenensemble te bemachtigen. Dat was afgelopen jaar niet anders, maar nog maar net was de samenstelling van de (jaarlijks wisselende) dansersgroep voor het seizoen 2020-2021 rond of corona kreeg de wereld in zijn greep. Toch stonden, ondanks alle reisrestricties, na de zomer dertien jonge topdansers van tien verschillende nationaliteiten in de studio’s van Nationale Opera & Ballet. Een heel spannende start voor hen: je eerste baan beginnen – waarin je je uiteraard het liefst meteen wilt bewijzen – terwijl je in de maanden ervoor veelal alleen in de beperking van je eigen woonkamer of keuken kon trainen. 

Wat moet ik doen?

Nog een keer de stappen op een rij:

 • Reserveer uw gratis toegangskaart via uw persoonlijke link.
 • Maak een afspraak voor een gratis coronatest via testenvoortoegang.nl.
 • Download de CoronaCheck app van de Rijksoverheid op uw smartphone.
 • Upload het negatieve testresultaat in de Coronacheck app.

Veilig bezoek aan Nationale Opera & Ballet

Uw veiligheid staat voorop. Daarom hebben we de nodige maatregelen genomen voor een prettig bezoek aan ons theater. Wat moet u weten?

Lees meer

De Junior Company wordt mede mogelijk gemaakt door