Op 16 en 18 april zal Nationale Opera & Ballet met twee voorstellingen als testlocatie deelnemen aan een onderzoek van Stichting Open Nederland. In samenwerking met de ministeries van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn & Sport worden door Stichting Open Nederland op dit moment op kleine schaal concerten, voorstellingen en andere culturele activiteiten voorbereid die bedoeld zijn om lessen te leren uit het gebruik van sneltesten in de culturele sector. In dit kader opent Nationale Opera & Ballet op vrijdag 16 april de deuren tijdens een openbare repetitie van Ein deutsches Requiem van het Koor van de Nationale Opera, solisten en instrumentalisten.

Hooglied van hoop

Tijdens de repetitie van Ein deutsches Requiem zal het Koor van De Nationale Opera een voorproefje geven van het concert dat op 22 april live vanuit het Concertgebouw wordt gestreamd. Met de Roemeense sopraan Adela Zaharia en de Britse bariton Huw Montague Rendall, die beiden hun debuut maken bij De Nationale Opera, heeft dit concert niet alleen in het Koor, maar ook in de solisten een topbezetting.

Hooglied van hoop

Tijdens de repetitie van Ein deutsches Requiem zal het Koor van De Nationale Opera een voorproefje geven van het concert dat op 22 april live vanuit het Concertgebouw wordt gestreamd. Met de Roemeense sopraan Adela Zaharia en de Britse bariton Huw Montague Rendall, die beiden hun debuut maken bij De Nationale Opera, heeft dit concert niet alleen in het Koor, maar ook in de solisten een topbezetting. 

Brahms Ein deutsches Requiem is een uiterst eigenzinnig Requiem. De tekst wordt niet in het Latijn, maar in het Duits gezongen en wijkt af van de gebruikelijke liturgie. Brahms zag het werk als een humanistische meditatie over het leven en het lijden, gebaseerd op een eigen selectie teksten uit de Bijbel. Hij gaf zijn compositie dan ook de ondertitel Ein menschliches Requiem.

Niet de rouw en sterfte staan centraal, maar de troost en de hoop voor de levenden. Met een onmiskenbare en voortstuwende dynamiek brengt het werk een rijkdom aan klanken, kleuren en contrasten met zich mee. Van de menselijke vergankelijkheid in de eerste delen beweegt het langzaam maar zeker naar de heropstanding in de laatste delen van de compositie. In Brahms' Requiem vinden we dus geen hel en verdoemenis, maar een Hooglied van troost, hoop en vrede.

Afscheid van Chien-Lien Wu

Met deze productie neemt Ching-Lien Wu afscheid als artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera. Sinds haar aantreden heeft ze het Koor doen schitteren in veel fantastische producties, waaronder Borodins Prins Igor, Händels Jephtha, Henze’s Das Floß der Medusa, Tsjaikovski's Pique Dame, Verdi’s La forza del destino en Nabucco, en Wagners TannhäuserLohengrin en Parsifal. Een bijzonder hoogtepunt was 2016, toen het Koor van De Nationale Opera door vijftig internationale operacritici in vakblad Opernwelt werd verkozen tot het beste operakoor ter wereld.

Mocht u op 16 april niet bij de repetitie aanwezig kunnen zijn of er zijn geen tickets meer beschikbaar, boek dan uw gratis ticket voor de livestream op 22 april.

Toegang & testen

Gezien de zeer beperkte capaciteit van de voorstelling hebben we een selecte groep trouwe bezoekers geselecteerd om hen als eerste weer de kans te bieden naar ons theater te komen. U heeft een persoonlijke uitnodiging ontvangen en kunt alleen via de link in die mail uw kaarten bestellen.

Om toegang te krijgen tot de voorstelling heeft u, naast een toegangskaart, ook een negatief testbewijs nodig om te laten zien dat u niet besmet bent met het coronavirus. Uiterlijk binnen 40 uur voor aanvang van de voorstelling moet u zich laten testen bij een testlocatie bij u in de buurt.

Testen & toegang

Toegangskaart

Gezien de zeer beperkte capaciteit van de voorstelling hebben we een selecte groep trouwe bezoekers, Vrienden, donateurs en partners van De Nationale Opera geselecteerd om hen als eerste weer de kans te bieden naar ons theater te komen. U heeft een persoonlijke uitnodiging ontvangen en kunt alleen via de link in die mail uw kaarten bestellen. U kunt per persoon maximaal 2 kaarten bestellen.

Testen voor toegang

Om toegang te krijgen tot de voorstelling heeft u, naast een toegangskaart, ook een negatief testbewijs nodig om te laten zien dat u niet besmet bent met het coronavirus. Uiterlijk binnen 40 uur voor aanvang van de voorstelling moet u zich laten testen bij een testlocatie bij u in de buurt. U dient daarvoor een afspraak te maken via testenvoortoegang.nl voor een gratis coronatest. Alle bezoekers moeten het negatieve testresultaat van de coronatest bij binnenkomst kunnen tonen op een smartphone via de CoronaCheck app van de Rijksoverheid. Het laten doen van de test via testenvoortoegang.nl is gratis en ook verplicht.

Hier vind u een korte opsomming van belangrijke punten:

  • U kunt alleen een test laten doen als u geen klachten heeft;
  • U heeft een smartphone nodig bij uw bezoek;
  • Een testbewijs van de GGD of een ander testinstituut, of een bewijs van vaccinatie, kunt u voor deze voorstelling niet gebruiken en geven geen toegang tot deze voorstellingen;
  • Nadat u de test heeft gedaan ontvangt u binnen 60 minuten het testbewijs per e-mail. Bij een positieve testuitslag krijgt u geen testbewijs en daarmee geen toegang tot de voorstelling;
    U kunt het testbewijs via uw smartphone zien. Hiervoor downloadt u de app CoronaCheck van de Rijksoverheid, in de app store.
  • Kom op tijd bij de voorstelling. De Hoofdingang gaat 1 uur voor aanvang van de voorstelling open. 
  • Bij de Hoofdingang controleren onze Theatermedewerkers de geldigheid van uw toegangsticket en scannen wij uw testbewijs via de QR-code uit de CoronaCheck app. Zonder ticket en zonder geldig testbewijs krijgt u geen toegang;
  • In de foyer en zaal van Nationale Opera & Ballet gelden coronamaatregelen. U vindt ze op https://operaballet.nl/nl/veilig-bezoek;

Veilig bezoek aan Nationale Opera & Ballet

Uw veiligheid staat voorop. Daarom hebben we de nodige maatregelen genomen voor een prettig bezoek aan ons theater. Wat moet u weten?

Lees meer

Vrijwillige bijdrage

Tijdens de pilot-voorstelling gelden nog steeds de RIVM-richtlijnen om een veilige omgeving te garanderen voor onze bezoekers. Het handhaven van onder andere de 1,5 meter maatregel betekent dat we maar een beperkt aantal gasten kunnen ontvangen. Boek dus snel uw toegangskaart via de persoonlijke link naar de ticketshop in uw uitnodigingsmail. U bepaalt zelf of u een vrijwillige bijdrage wilt doen voor het bijwonen van de pilot-voorstelling in de vorm van een donatie bij de bestelling van uw gratis toegangskaart.

Wat moet ik doen?

Nog een keer de stappen op een rij:

  • Reserveer uw gratis toegangskaart via uw persoonlijke link.  
  • Maak een afspraak voor een gratis coronatest via testenvoortoegang.nl
  • Download de CoronaCheck app van de Rijksoverheid op uw smartphone
  • Upload het negatieve testresultaat in de Coronacheck app. 

Veilig bezoek aan Nationale Opera & Ballet

Uw veiligheid staat voorop. Daarom hebben we de nodige maatregelen genomen voor een prettig bezoek aan ons theater. Wat moet u weten?

Lees meer