Stefan Żeromski

Stefan Żeromski

Repetitor

Stefan Żeromski (1966) volgde zijn professionele balletopleiding aan de school van het Poznań Opera Ballet in Polen. Na zijn afstuderen trad hij toe tot het balletgezelschap van Teatr Wielki Opera Narodowa in Warschau, waar hij een jaar later werd gepromoveerd tot solist. Datzelfde jaar ontving hij de Leon Wójcikowski Prijs voor beste jonge danser. Vervolgens maakte Żeromski de overstap naar het Opernballett der Deutschen Oper Berlin. Hij danste hier in de rang van solist en werkte er met choreografen als Roland Petit, Maurice Béjart en Lucinda Childs.

Na zijn tijd in Berlijn trad Żeromski als eerste solist toe tot Nederlands Dans Theater 1, waar hij meedanste in premièrewerken van leidende choreografen als Jiří Kylián, choreografenduo Paul Lightfoot en Sol León, Mats Ek, William Forsythe, Johan Inger en Ohad Naharin. Ook was Żeromski te zien in diverse televisieregistraties van uitvoeringen van NDT en maakte hij werken voor de jaarlijkse choreografieworkshop van het gezelschap.

Momenteel geeft Żeromski les op het Koninklijk Conservatorium Den Haag en studeert hij werken van Jiří Kylián en Paul Lightfoot en Sol León in bij balletgezelschappen over de hele wereld.

Laatste update: 27-03-2024