Simon Pastukh

Simon Pastukh

Decorontwerper

Simon Pastukh ontwerpt al ruim veertig jaar decors. Van 1980 tot 1991 was hij huisontwerper bij het Michailovski Theater in Sint-Petersburg. Sinds 1992 woont hij in de Verenigde Staten. De Russisch-Amerikaanse scenograaf ontwierp meer dan tweehonderd opera-, ballet- en theaterdecors over de hele wereld, voor grote theaters en gezelschappen als het Bolsjoj Ballet, Marijinski Theater, New York City Ballet, American Ballet Theatre, het Nationaal Noors Ballet en Universal Ballet in Korea. Voor American Ballet Theatre maakte hij de decors voor Alexei Ratmansky’s On the Dnieper en Firebird; beide werken werden daarna ook door Het Nationale Ballet op het repertoire genomen.

Pastukh ontving een Golden Mask Award voor het decorontwerp van de opera Semyon Kotko van Sergej Prokofjev in 1999 en voor dat van het ballet The Bolt van Dmitri Sjostakovitsj in 2006. Hij werd in 1999 bekroond met de Gouden Sofit, de hoogste theateronderscheiding van Sint-Petersburg.

In de regel werkt Pastukh samen met zijn vrouw, Galina Solovjeva, die vaak de kostuums ontwierp voor de producties waarvoor hij het decorontwerp verzorgde.

Laatste update: 11-06-2024