For a Look or a Touch is deel van ons aanbod van korte voorstellingen die op school, op groot scherm, bekeken kan worden. Een docent van De Nationale Opera komt naar school toe voor een inleidende workshop, waarna de leerlingen de voorstelling op video bekijken. Na afloop volgt een nagesprek. Het is in overleg ook mogelijk de voorstelling bij Nationale Opera & Ballet op groot scherm te komen kijken.

For a Look or a Touch
For a Look or a Touch gaat over de vervolging van homoseksuelen in Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een oude man, overlever van de holocaust, wordt bezocht door de schim van zijn vermoorde geliefde. Componist Jake Heggy en schrijver Gene Scheer baseerden hun korte opera onder meer op de documentaire Paragraph 175 en het dagboek van Manfred Lewin, een Joodse homoseksueel die met zijn familie in Auschwitz werd vermoord.

Met het begeleidende lesmateriaal en de workshop bereiden we de leerlingen voor op de voorstelling die ze gaan zien. Daarbij stimuleren we hen na te denken over (voor-)oordelen en de gevaren ervan, maar ook over de kracht om zelfstandig je eigen oordeel te mogen vellen. Aan de hand van spel- en groepsopdrachten onderzoeken we situaties in de operageschiedenis - maar zeker ook uit ieders eigen leven - waarin oordeel een rol speelt. We zijn benieuwd naar de verhalen van de leerlingen zelf, en hopen met hen samen na te gaan hoe we zelf staan in situaties van oordeel en veroordelen.

Muziek: Jake Heggie
Regie: Wim Trompert

Algemene informatie

Wie: havo/vwo bovenbouw, andere groepen in overleg
Wanneer: in overleg
Waar: Nationale Opera & Ballet of op school
Duur: ca. 2 uur 40 minuten
Kosten: €10 per leerling bij een groep van max. 50 leerlingen, bij grotere groepen prijs in overleg
Voorbereiding: U ontvangt online lesmateriaal voor 1 a 2 lessen en verwerkingsmateriaal voor de leerlingen om zelfstandig mee aan de slag te gaan. 

Info en boekingen: educatie@operaballet.nl

Scènefoto
Scènefoto
Scènefoto