Boekman is deel van ons aanbod van korte voorstellingen die op school, op groot scherm, bekeken kan worden. Een docent van De Nationale Opera komt naar school toe voor een inleidende workshop, waarna de leerlingen de voorstelling op video bekijken. Na afloop volgt een nagesprek. Het is in overleg ook mogelijk de voorstelling bij Nationale Opera & Ballet op groot scherm te komen kijken.

Boekman
15 Mei 1940: Nederland geeft zich over en Duitse troepen bezetten het land. Op een Amsterdamse slaapkamer kijken de Joodse wethouder Emanuel Boekman en zijn vrouw Jansje elkaar aan. Van een bevriende huisarts hebben ze middelen gekregen; ze besluiten hun lot niet af te wachten. 

Mei 2022: In Amsterdam zijn er een stichting, een straat, een school en een zaal die de naam van Boekman dragen, maar wie weet nog wie hij was en wat hij heeft betekend voor de stad en ons land?

Deze voorstelling toont Emanuel Boekman tegen de achtergrond van het vooroorlogse Amsterdam, de politiek, de kunstwereld en het Joodse leven dat tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd werd. In woorden, klanken en beelden word je meegenomen in de laatste dagen van de man die het schopte van ongeschoolde arbeider tot wethouder met een doctorstitel, de man die zonder persoonlijke artistieke aspiraties een hartstochtelijk pleitbezorger werd voor de kunst in zijn stad, de man die met zijn vrouw uit het leven stapte om vervolging door de Nazi’s te ontlopen.  Een muzikaal verhaal over kunst, politiek en idealen, waarin een verloren Amsterdam weer even tot leven komt.

Leestip: een interview met acteur en maker Harpert Michielsen - Operamagazine.nl

Muziek: Bart Sietsema
Regie: Michiel de Regt

Foto's voormalige Joodse wijk en Emanuel Boekman: Stadsarchief Amsterdam

Algemene informatie

Wie: havo/vwo bovenbouw, andere groepen in overleg
Wanneer: in overleg
Waar: Nationale Opera & Ballet of op school
Duur: 1 uur 10 minuten
Kosten: €10 per leerling bij een groep van max. 50 leerlingen, bij grotere groepen prijs in overleg

Info en boekingen: educatie@operaballet.nl