Het verhaal

Be My Superstar begint in een nachtclub. De zangers en muzikanten zijn er wild aan het dansen. Ook het publiek doet mee. Plots zakt de jurk van de sopraan naar beneden, waarop iemand hier een foto van neemt. De foto wordt meteen overal verspreid via Whatsapp. Voor haar is het een ware nachtmerrie. De anderen beginnen haar meteen te slutshamen en uit te schelden. Grijpt er iemand in? Doet iedereen zomaar mee? 

Ook het andere personage, de contratenor in het stuk, wordt op school gepest. Hij is vaak eenzaam, tot hij de sopraan ontmoet en er een band tussen de twee ontstaat. Hoe gaan zij om met het pestgedrag?

Meedoen of kijken?

Als school kun je meedoen aan, maar ook komen kijken naar deze voorstelling!

Een groep van maximaal 25 leerlingen kan actief meedoen, volgt een workshop in de middag en speelt in de avond mee in de voorstelling. Ter voorbereiding is er een lespakket.

Vanuit de school is publiek welkom om de avondvoorstelling te zien.

Scholen die niet deelnemen kunnen eveneens naar de voorstellingen komen kijken. 

Data en tijden:

  • 3 en 4 november 2021 
  • Aanvang voorstelling: 20.00 uur (3 november), 19.30 (4 november)
  • Duur: 75 minuten
  • Aanvang workshops: 14.30 (op 3 november) / 14.00 (op 4 november).
    Het workshop-programma duurt de hele dag, tot en met de voorstelling – een maaltijd is inbegrepen.

Prijzen

  • Bezoek voorstelling: 7,50 per leerling (gratis voor scholen met leerlingen die actief meedoen)
  • Workshops + deelname voorstelling: 10 euro per leerling, 1 begeleider gratis.

Meer over de voorstelling

Be My Superstar is een opera van regisseuse Alexandra Lacroix en componist Šimon Voseček. De voorstelling – voor iedereen vanaf 14 jaar – is gebaseerd op Yann Verburghs H.S. tragédies ordinaires, een aangrijpende tekst over pesten. Iets waar elke jongere, zij het vroeg of laat, van dichtbij of veraf, mee te maken krijgt.

Door alledaagse pesterijen te transformeren in woord, beeld en muziek, confronteert Lacroix ons met de banaliteit van het geweld waartoe we allen in staat zijn. En dat mag je vrij letterlijk nemen. Als toeschouwer word je uitgedaagd om te reageren op wat zich daar en dan afspeelt. Waar ontstaat dit geweld? En waar landt het? Dader wordt slachtoffer en omgekeerd. Maak je op voor een krachtige, lijfelijke ervaring die blijft nazinderen.

De compositie van Šimon Voseček wordt live uitgevoerd door een bijzonder SPECTRA-kwartet voor viool, altviool, cello en basklarinet. Met ook sopraan Astrid Stockman en contratenor Logan Lopez Gonzalez op scène.

Credits

concept & regie Alexandra Lacroix muziek Šimon Voseček libretto naar de toneeltekst H.S. Tragédies ordinaires vanYann Verburgh adaptatie libretto Aïda Gabriëls, Alexandra Lacroix sopraan Astrid Stockman contratenor Logan Lopez Gonzalez muzikale uitvoering SPECTRA viool Pieter Jansen basklarinet Cédric De Bruycker altviool Anna Jalving celloHanna Kölbel video Franziska Guggenbichler-Beck dramaturgie Aïda Gabriëls scenografie Alexandra Lacroix, Mathieu Lorry-Dupuy kostuums Céline Perrigon assistentie kostuums Benjamin Moreau, Claudine Grinwis Plaat Stulens productieleiding Rozemarijn Van Kalmthout productie LOD muziektheater coproductie Les Theatres de la Ville de Luxembourg, Operosa Festival Montenegro, Helsinki Festival, Cie MDPA - Alexandra Lacroix, Festival d'Aix-en-Provence, Snape Maltings Aldeburgh UK, SPECTRA, de Nationale Opera Nederland & Opera Ballet Vlaanderen in samenwerking met Calouste Gulbenkian Foundation met de steun van enoa: Creative Europe Programme of the European Union, la Fondation Orange, de TAX Shelter maatregel van de Belgische federale overheid tax shelter partner Flanders Tax Shelter