Het verhaal van Giselle

Het ballet Giselle is van 12 oktober tot 19 november 2023 te zien in Nationale Opera & Ballet én in verschillende theaters in het land!

Giselle is een jong boerenmeisje. Ze houdt van dansen. Haar moeder maakt zich zorgen. Giselle heeft namelijk een zwak hart. Ze is bang dat er door al dat dansen iets ergs met Giselle kan gebeuren. De mensen denken dat er in het bos geesten wonen: Wili’s. Deze geesten zijn ongetrouwde vrouwen die ’s nachts mannen verleiden om naar het bos te komen. De mannen moeten de hele nacht dansen tot het licht wordt. Lukt dat niet, dan gaan ze dood.

Graaf Albrecht moet trouwen met Bathilde, maar daar heeft hij geen zin in. Daarom gaat hij naar het dorp om afleiding te zoeken. Hij ziet Giselle. Hij wil haar versieren en met haar dansen. Hij hangt zijn jachthoorn met het familiewapen aan het huisje van Giselle. Hij verkleedt zich als boer en verstopt zijn dure kleren in de schuur. Giselle ziet Albrecht en vindt hem erg leuk. Ze plukt een bloem en trekt de blaadjes er een voor een uit: hij houdt wel van mij, hij houdt niet van mij… het laatste blaadje is ‘hij houdt niet van mij’… Giselle gooit het blaadje snel weg.

Boswachter Hilarion is verliefd op Giselle. Hij kijkt jaloers naar Albrecht die met Giselle danst. Hilarion vindt de jachthoorn aan het huis en het zwaard van Albrecht in de schuur. Hilarion begrijpt dat Albrecht helemaal geen boer is. Albrecht is een graaf!

Bathilde en haar gezelschap komt in het dorp aan. Giselle bewondert de chique jurk van Bathilde. Bathilde geeft Giselle een mooie ketting. Ze vraagt aan Giselle of zij verloofd is. Giselle knikt en zoekt Albrecht, maar vindt hem niet.

De dorpelingen komen binnen met grote manden druiven. Ze doen een dans voor Bathilde en de adellijke gasten. Giselle mag op de wijnkar staan. Albrecht ziet Giselle, hij tilt haar op. Dan komt Bathilde eraan. Giselle ziet dat Albrecht Bathilde een handkus geeft. Ze begrijpt dat Albrecht geen boer is. Ze rukt de ketting van haar hals, alle kralen rollen over het plein. Wanhopig en verdrietig rent ze van de een naar de ander. Ze valt op de grond. Haar haar valt los over haar schouders. De mensen uit het dorp en de moeder van Giselle kijken radeloos toe. Albrecht heeft Giselle eeuwig trouw gezworen, maar hij heeft gelogen. Hij is van adel en al verloofd. Giselle grijpt het zwaard van Albrecht. Ze hapt naar adem, haar hart gaat tekeer. Ze valt neer en sterft.

Het graf van Giselle staat in het bos. Myrtha, de koningin van de Wili’s, roept de andere Wili’s uit hun graven tevoorschijn. Myrtha danst met mirretakken en rozemarijn. De kruiden beschermen de Wili’s. In een magische cirkel begroeten ze Giselle, die nu ook een Wili is geworden.

Hilarion bezoekt het graf van Giselle. Hij wordt omsingeld door de Wili’s en moet blijven dansen. Hij vlucht het bos uit. Ook Albrecht komt naar het graf. Hij beseft dat hij echt verliefd was op Giselle. Giselle beschermt Albrecht en danst met hem tot de ochtend. Zo redt ze zijn leven, maar dan moet ze hem weer laten gaan. Albrecht blijft met een gebroken hart achter.