Robert Wilson

Robert Wilson

Door de jaren heen heeft Wilson artistieke samenwerkingen gehad met onder meer Heiner Müller, Tom Waits, Susan Sontag, Laurie Anderson, William Burroughs, Lou Reed, Jessye Norman en Anna Calvi. Ook werkte hij aan grote klassiekers als Becketts Krapp’s Last Tape, Die Dreigroschenoper, Pelléas et Mélisande, Goethes Faust, Homerus’ Odyssee, Jean de la Fontaines Fabels, Puccini’s Madama Butterfly, Verdi’s La traviata en Sophocles’ Oedipus. Tekeningen, schilderijen en sculpturen van Wilson waren in de hele wereld te zien in zowel solo- als groepstentoonstellingen, en zijn werk is opgenomen in verschillende privécollecties en musea.

Wilson ontving verschillende prijzen voor zijn werk, waaronder een nominatie voor een Pulitzer Prize, twee Premio Ubu-prijzen, de Gouden Leeuw van de Biënnale van Venetië en een Olivier Award. Hij werd opgenomen in de American Academy of Arts and Letters en de Duitse Akademie der Künste. Ook heeft hij acht eredoctoraten op zijn naam staan. Hij is geridderd als Commandeur des Arts et des Lettres en Officier de la Légion d’Honneur in Frankrijk, en ontving in Duitsland een Bundesverdienstkreuz.

Wilson is oprichter en artistiek directeur van The Watermill Center, een laboratorium voor de kunsten in Water Mill, New York.DNO-producties: the CIVIL warS, De materie, Madama Butterfly en Einstein on the Beach

Foto: Yiorgos Kaplanides