Hebe Mensinga
Foto: Jussi Puikkonen

Hebe Mensinga

Violist

Hebe Mensinga kreeg haar eerste vioollessen op achtjarige leeftijd van Coosje Wijzenbeek. Al op jonge leeftijd won ze prijzen tijdens diverse competities en reisde ze met Wijzenbeeks strijkensemble ‘De Fancy Fiddlers’ naar onder meer China en Pakistan. Op zestienjarige leeftijd speelde ze Bach’s Concert voor twee violen in het Concertgebouw met Herman Krebbers. Mensinga vervolgde haar studie bij Viktor Liberman aan het Utrechts Conservatorium, in Londen bij Yfrah Neaman en bij Peter Matzka aan de Hochchule für Musik und Tanz Köln. 

Sinds 2001 is Mensinga concertmeester van Het Balletorkest, waarmee ze ook vele malen als solist heeft opgetreden. Daarnaast verschijnt ze regelmatig als gastconcertmeester bij een groot aantal orkesten in Nederland, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest en LUDWIG. Als kamermusicus was Mensinga jarenlang eerste violist van het Delos Ensemble, waarmee ze optrad in heel Nederland en op tournee ging naar Libanon, Syrië en Bosnië en Herzegovina. Ook won ze met het ensemble de Vriendenkrans van het Concertgebouw.

Mensinga doceerde enkele jaren aan het Conservatorium Zwolle en is sinds 2017 professor aan het Utrechts Conservatorium.

Laatste update: 28-03-2024