De Nationale Opera presenteert

In nabijheid OFFSPRING

Een ontmoeting tussen twee muzikale werelden

Taal Nederlands

Ontmoeting staat centraal in de muziektheaterfilm In Nabijheid, gecreëerd door een nieuwe generatie makers. Verdi’s opera Aida vormt een vertrekpunt voor een ontmoeting van twee muzikale werelden, die van de Afro-Surinaamse muziekformatie Black Harmony en het Koor van De Nationale Opera.

De gratis stream van In Nabijheid is vanaf 30 december op deze pagina te bekijken.

Het jonge artistieke team nam de ontstaanscontext van de opera Aida (1871) als uitgangspunt. Daarbij stootten ze op het onderliggende imperialistische discours waarin Giuseppe Verdi het werk componeerde. Hij schreef zijn opera, over een Ethiopische prinses in Egyptische gevangenschap, voor het operahuis van Caïro, zonder zelf ooit voet te zetten in Egypte. Het Egypte dat hij schetst, komt niet verder dan een typisch oriëntaalse fantasie.

Ontmoeting

Dat wilde het artistieke team van deze vierde OFFspring-productie, dat het verzoek had gekregen zich zowel door Aida als Amsterdam-Zuidoost te laten inspireren, anders doen. Vanuit een bewustzijn van structurele ongelijkheid, besloten ze zich gedurende het gehele artistieke proces op een radicaal andere wijze tot Amsterdam-Zuidoost te verhouden dan Verdi ten opzichte van Egypte had gedaan. Ze zochten de ontmoeting met artiesten uit het stadsdeel, niet louter als inspiratiebron voor hun werk, maar als stemmen en mede-makers van een nieuw, gezamenlijk project.

© Kim Krijnen
© Kim Krijnen
© Kim Krijnen
© Kim Krijnen

Het decoratelier als setting

In Nabijheid is opgenomen in het decoratelier van Nationale Opera & Ballet in Amsterdam-Zuidoost, een plek waar nieuwe verhalen worden gebouwd en oude verhalen in houten kisten liggen opgeslagen. In nabijheid van het verleden en op het ritme van poëzie van stadsdichter Gershwin Bonevacia beginnen de beide koren aan een muzikale zoektocht naar elkaar: hoe kun je een collectief vormen en toch je eigen stem behouden? 

‘Het allermoeilijkste lijkt mij iets nieuws durven te betekenen…’ (Een wereld zonder mensen, Gershwin Bonevacia)

Team, Cast en Koor

Muziek
Sílvia Lanao Aregay*
Regie
Stijn Dijkema
Scenografie en beeldregie
Han Ruiz Buhrs
Dramaturgie
Isabel van Hauwe
Muzikale leiding
Coen Stuit
Kostuums
Allysia van Duijn
Instudering Koor van DNO
Klaas-Jan de Groot
Met teksten van
Gershwin Bonevacia
Vertaling Sranantongo
Guus Pengel
* m.u.v. Doifi - repertoire van Black Harmony
Black Harmony
Orlando Ceder
Jamal Bynoe
Morenzo Bruma
Derillio Alexander
Jurmen Mac-Nack
Koor van De Nationale Opera
Bora Balci
Thomas de Bruijn
Milan Faas
Matthijs Mesdag
Fabian Homburg
Dans
Dan Radulescu
Stem
Danny Westerveel

Sílvia Lanao

Componist

Componist Sílvia Lanao (1995, Spanje) is gefascineerd is door verschillende mogelijke geluidskleuren en geluidsstructuren. Haar onbevangen en kritische karakter bracht haar naar Amsterdam. Op dit moment is Sílvia bezig met het afronden van haar masteropleiding in Amsterdam bij Richard Ayres en Jorrit Tamminga.

Stijn Dijkema

Regisseur

Dijkema vertrekt altijd vanuit een maatschappelijke noodzaak vertrekt en kiest vervolgens een radicale vorm; daarom is zijn werk niet eenduidig. Hij heeft onder andere teksttoneel, dansfilms, locatietheater, opera’s en evenementen geregisseerd.

Han Ruiz Buhrs

Decorontwerper

Han Ruiz Buhrs (1989) is, meer dan decorontwerper, vooral een ruimtelijk denker die graag buiten het theater werkt. Het gebruik van de ruimte en de beleving van de toeschouwer staan centraal.

Isabel van Hauwe

Dramaturg

Isabel van Hauwe (1993) is dramaturg en tweedejaars student van de masteropleiding International Dramaturgy aan de Universiteit van Amsterdam. Dit jaar heeft ze als dramaturg meegewerkt aan het project #rituals, dat onderdeel was van het Opera Forward Festival 2020, en aan de productie Earwash van Alberto Granados Reguilon op het Gaudeamus Festival 2020.

OVER OFFSPRING

De Nationale Opera presenteert OFFspring, een reeks van vier bijzondere producties door jonge makers en artiesten die hebben deelgenomen aan eerdere edities van ons Opera Forward Festival. De makers gaan in dialoog met de grote operatitels die De Nationale Opera oorspronkelijk dit najaar had geprogrammeerd én met de diverse wijken van de stad Amsterdam en haar bewoners. 

De opdracht van het artistieke team van In Nabijheid luidde: maak een nieuwe opera die Aida en het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost als vertrekpunt neemt.

Lees Meer over OFFspring

Steun ons

Geniet u van onze online programmering en wilt u De Nationale Opera steunen? Dat kan via de volgende button:

Steun ons