De Nationale Opera presenteert

Die Walküre RICHARD WAGNER (1813-1883)

Deze productie was te zien in november 2019

UIT AUDI'S LEGENDARISCHE RING

Tijdsduur 4:45

Pauzes 2

Van Richard Wagner

Taal Duits

Boventitels Nederlands en Engels

DIE WALKÜRE IS HELAAS UITVERKOCHT. MAAR ... VANAF 3 DECEMBER STAAT LA CENERENTOLA OP ONS PODIUM. ROSSINI'S UITBUNDIGE SPROOKJESOPERA WAARIN ASSEPOESTER DE WARE LIEFDE VINDT BIJ HAAR PRINS.
 

VERZEKER JE VAN EEN PLEK!

LA CENERENTOLA

Nog eenmaal, nu écht voor de allerlaatste keer, is Die Walküre te zien – het meest aansprekende tweede deel uit ‘de Ring’ – in de legendarische enscenering van Pierre Audi. Een vurig spektakel rondom goden, halfgoden en stervelingen.

Het conflict tussen macht en liefde

Op onovertroffen wijze toont Die Walküre het fatale conflict tussen macht en liefde, het grote thema van Wagners Ring des Nibelungen. Met Die Walküre, de eerste dag van zijn ‘Buhnenfestspiel’, maakte Wagner een reuzensprong van het voorspel Das Rheingold naar de daadwerkelijke handeling.

Goden met menselijke verlangens

Het meeslepende drama biedt personages met wie we ons moeiteloos kunnen identificeren, zinderende muziek en vurig spektakel. Die Walküre vormt als het ware het menselijk hart van Wagners mythische vierluik. De goden blijken menselijk in hun verlangens en de gedoemde liefde van Wotans bastaardkinderen Sieglinde en Siegmund wordt in dit deel bezegeld. Wotans dochter Brünhilde – een van de Walküren – wordt door hem gestraft als ze het liefdespaar te hulp wil komen. Ze verliest haar goddelijke status en daarmee haar onsterflijkheid. Omringd door een vuurzee slaapt Brünhilde tot een held haar wakker zal kussen.

Wagner

Het verhaal

Vooraf eten en drinken bestellen

U kunt thuis, vanaf uw werk of onderweg alvast uw eten en drinken voor bij de voorstelling bestellen. Dat is zeker bij zo'n lange voorstelling als Die Walküre erg handig. Wij zorgen dan dat voorafgaand aan de voorstelling, of  in de pauze, de door u bestelde producten klaar staan bij de door u opgegeven bar. U hoeft dan niet meer in de rij te staan. Vooraf bestellen kan bij avondvoorstellingen tot 5 uur voor het begin van de voorstelling; bij matinee voorstellingen tot 22:00 uur op de avond voorafgaand aan die van de voorstelling.

Eten en drinken bestellen

 

 

  di 19 nov NRC over Die Walküre *****

  'Walküre van Audi is ook nu nog altijd magistraal'

  di 19 nov de Volkskrant over Die Walküre 2019 ****

  'Alles is goed aan Die Walküre van Pierre Audi. Dit wil je zien'

  di 19 nov Trouw over Die Walküre 2019 ****

  'De laaiende expressie van Eva-Maria Westbroek stuurde bij alle climaxen in haar interpretatie rillingen van genot door de zaal.'

  di 29 jan NRC-Die Walküre 2004

  ‘Deze productie van Die Walküre is een triomf van tijdloze mythische tover en esthetische eenvoud’

  di 29 jan Theaterkrant - Die Walküre 2013

  “Pierre Audi’s enscnering van Die Walküre (het tweede deel uit Wagners megaopus Der Ring des Nibelungen) is een klassieker.”

  di 29 jan De Volkskrant - Die Walküre 2004

  “Audi's veelgeprezen regie is, de special effects daargelaten, van een schitterende soberheid ... . Dat alles maakt deze Walküre opnieuw tot een belevenis.”

Team en cast 

Marc Albrecht
Een van de vele bijzonderheden van deze enscenering van Die Walküre is het orkest dat niet is weggestopt in de bak maar deel uitmaakt van het toneelbeeld. Voor het eerst dirigeert DNO’s chefdirigent Marc Albrecht Die Walküre, een langgekoesterde wens van hem. Voor deze laatste opvoeringen stelde DNO een topcast samen met enkele van de beste Wagner-solisten van vandaag.

Set
Met het prachtige decor van George Tsypin en de kostuums van Eiko Ishioka.

Eva-Maria Westbroek
Over Eva-Maria Westbroek schreef de Volkskrant (2017): ‘Ze is niet alleen Nederlands visitekaartje in de internationale operawereld – ze zingt in de grootste huizen, van The Met in New York tot Covent Garden in Londen – de sympathieke sopraan is enorm geliefd.’ Bij De Nationale Opera debuteerde ze op sensationele wijze in Lady Macbeth van Mtsensk, waarna de drukbezette zangeres terugkeerde voor onder meer La fanciulla del West, Les Troyens, Manon Lescaut, Wozzeck en La forza del destino. Met de rol van Sieglinde verwierf zij internationale faam.

 

Pierre Audi

Regisseur

PIERRE AUDI (regie) werd in 1988 artistiek directeur van De Nederlandse Opera. Van januari 2013 tot september 2018 was hij directeur van De Nationale Opera. In de tijd dat hij leiding gaf aan De Nationale Opera en voorganger De Nederlandse Opera, is een van zijn verdiensten geweest dat hij Nederland een eigen operatraditie heeft gegeven. Visie en durf is de combinatie die hem respect bracht, in Nederland en ver daarbuiten. Als directeur én als regisseur.

Marc Albrecht

Voormalig chef-dirigent

Marc Albrecht, van 2009 tot 2020 chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, staat bekend om zijn interpretaties van werken van Wagner en Richard Strauss en van hedendaagse muziek.

Podcast: Die Walküre

Door: Jan Van den Bossche

Die Walküre

‘Musikdrama’
in 3 bedrijven
Libretto
Richard Wagner
Wereldpremière
26 juni 1870
Königliches Hof-und Nationaltheater München

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Marc Albrecht
Regie
Pierre Audi
Decor
George Tsypin
Kostuums
Eiko Ishioka
Robby Duiveman
Licht
Wolfgang Göbbel
Cor van den Brink
Video
Maarten van der Put
Dramaturgie
Klaus Bertisch
Orkest
Nederlands Philharmonisch Orkest
Siegmund
Michael König
Hunding
Stephen Milling
Wotan
Iain Paterson
Sieglinde
Eva-Maria Westbroek
Brünnhilde
Martina Serafin
Fricka
Okka von der Damerau
Gerhilde
Dorothea Herbert
Ortlinde
An de Ridder
Waltraute
Kai Rüütel
Schwerleite
Julia Faylenbogen
Helmwige
Christiane Kohl
Siegrune
Bettina Ranch
Grimgerde
Eva Kroon
Rossweisse
Iris van Wijnen

Orkest

Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest
Al ruim 30 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera en wordt het gerekend tot de beste opera-orkesten ter wereld. Het Concertgebouw in Amsterdam is het vaste hoofdpodium voor de concerten van het orkest. Naast de programma’s met chef-dirigent Marc Albrecht en Gordan Nicolic (muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest) wordt samengewerkt met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en –solisten en met vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Het orkest maakt klassieke muziek bereikbaar voor iedereen die er voor open staat: niet alleen op de hoofdpodia maar ook op talloze avontuurlijke en ongebruikelijke podia brengt het orkest via muziek mensen samen. Zo zorgt het orkest voor de mooiste en beste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars. Met zijn gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staat het orkest midden in de samenleving. Jaarlijks zijn er ongeveer tweehonderd activiteiten voor muziekeducatie, buurtparticipatie en talentontwikkeling. In seizoen 2019-2020 speelt Het Nederlands Philharmonisch Orkest de DNO-producties: Pagliacci I Cavalleria rusticana, Die Walküre, Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny en Die Frau ohne Schatten. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Così fan Tutte en La Cenerentola.

LEZING

Gratis lezing over Die Walküre door Joep Leerssen

EPISCH DRAMA EN KLAMME EROTIEK

Met zijn mix van mythologie, taboe en menselijk drama blijft Wagners imposante opera Die Walküre ook vandaag nog intrigeren.

Tijdstip: do 21 november 2019, 20.00 uur
Locatie: Nationale Opera & Ballet, Odeonzaal
Toegang gratis, reserveren noodzakelijk via:

Lezing Die Walküre

 

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven garderobes