De Nationale Opera presenteert

Così fan tutte WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791)

Deze productie was te zien in oktober 2019

Mozarts liefdesexperiment

Tijdsduur 3:40

Pauzes 1

Van WOLFGANG AMADEUS MOZART

Taal Italiaans

Boventitels Nederlands en Engels

Het verhaal van Così fan tutte, een van de meest geliefde opera's van Mozart, gaat over 4 jonge geliefden en is geplaatst in de ontregelende setting van een vakantieoord. Er ontstaan situaties die doen denken aan een realitysoap. Maar Mozarts leerschool voor geliefden is er wel een die behoorlijk hard is.

Interview met Thomas Oliemans bij Così fan tutte (2019)
Così fan tutte

Verhaal Così fan tutte
Vier jonge geliefden moeten nog ontdekken hoe het leven in elkaar zit en waar de grenzen liggen tussen fantasie en werkelijkheid, tussen jeugd en volwassenheid. De door de wol geverfde cynicus Alfonso verlokt Guglielmo en Ferrando tot een weddenschap met als inzet de trouw van hun vriendinnen Fiordiligi en Dorabella.

synopsis

Podcast: Così fan tutte

Door: Willem Bruls

Hoe diep gaat de liefde
Het libretto is van Lorenzo da Ponte (1749-1838) met wie Mozart ook succesvol samenwerkte in Le nozze di Figaro en Don Giovanni. Als enige is Così fan tutte niet gebaseerd op een bestaande bron, al heeft da Ponte zich laten inspireren door talloze bronnen. ‘Così fan tutte’ betekent letterlijk ‘Zo doen alle vrouwen’. Toch wordt ook het gedrag van de mannen in deze ‘realitysoap’ kritisch bekeken. De vrolijke opera zit vol ironie en knipoogjes, terwijl tegelijkertijd de diepte van de verliefde ziel wordt gepeild. Deze productie van Così fan tutte ging in 2006 in première als de eerste van de Mozart-Da Ponte-trilogie in regie van Jossi Wieler en Sergio Morabito.

Mozart

Team en cast

Dirigent Ivor Bolton

Bolton: ‘Telkens als ik een stuk opnieuw dirigeer, bouw ik voort op mijn ervaring en neem nieuwe risico’s. Als dat lukt, groeit het stuk bij elke uitvoering. Maar perfect wordt het nooit. Gelukkig maar, want anders zou mijn werk erg saai worden.’

Ivor Bolton begon als klavecinist en legde zich later toe op het dirigeren; hij is gespecialiseerd in het repertoire van de 18de en vroege 19de eeuw. Bij De Nationale Opera debuteerde dirigent Ivor Bolton met een oudere productie van Così fan tutte (1997), waarna hij hier regelmatig terugkeerde, de laatste keer was voor The Rake’s Progress.

Cast Così fan tutte
De op topniveau zingende en acterende cast straalt jeugdige energie uit. Er zijn huisdebuten van Angela Brower als Dorabella en Sebastian Kohlhepp als Ferrando. De andere vocalisten traden al eerder op bij DNO, onder wie de geliefde Nederlandse bariton Thomas Oliemans (nu Don Alfonso).

Jossi Wieler

Regisseur

De Zwitserse JOSSI WIELER (regie en dramaturgie) studeerde regie aan de universiteit van Tel Aviv.

Sergio Morabito

Regisseur

De Duits-Italiaanse SERGIO MORABITO (regie en dramaturgie) studeerde toegepaste Theaterwetenschap aan de universiteit van Gießen.

Ivor Bolton

Dirigent

IVOR BOLTON (muzikale leiding) maakte jarenlang furore als klavecinist, voordat hij de overstap maakte naar het dirigeren. Na zijn debuut in 1994 ontwikkelde hij een speciale band met de Bayerische Staatsoper München.

Così fan tutte
'Dramma giocoso' in 2 bedrijven
Libretto
Lorenzo da Ponte
Wereldpremière
26 januari 1790
National-Hoftheater Wenen

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Ivor Bolton
Regie en dramaturgie
Jossi Wieler
Sergio Morabito
Decor
Barbara Ehnes
Kostuums
Anja Rabes
Licht
David Finn
Orkest
Nederlands Kamerorkest
Koor
Koor van De Nationale Opera
Instudering koor
Ching-Lien Wu
Fiordiligi
Anett Fritsch
Dorabella
Angela Brower
Despina
Sophia Burgos
Guglielmo
Davide Luciano
Ferrando
Sebastian Kohlhepp
Don Alfonso
Thomas Oliemans

Orkest

Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest

Al ruim 30 jaar is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest de primaire orkestpartner van De Nationale Opera en wordt het gerekend tot de beste opera-orkesten ter wereld. Het Concertgebouw in Amsterdam is het vaste hoofdpodium voor de concerten van het orkest. Naast de programma’s met chef-dirigent Marc Albrecht en Gordan Nicolic (muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest) wordt samengewerkt met internationaal gerenommeerde gastdirigenten en –solisten en met vertegenwoordigers van een nieuwe generatie topmusici. Het orkest maakt klassieke muziek bereikbaar voor iedereen die er voor open staat: niet alleen op de hoofdpodia maar ook op talloze avontuurlijke en ongebruikelijke podia brengt het orkest via muziek mensen samen. Zo zorgt het orkest voor de mooiste en beste muziekervaring voor zowel klassieke fijnproevers als nieuwe luisteraars. Met zijn gastvrije thuiszaal, de NedPhO-Koepel in de Amsterdamse Indische buurt, staat het orkest midden in de samenleving. Jaarlijks zijn er ongeveer tweehonderd activiteiten voor muziekeducatie, buurtparticipatie en talentontwikkeling. In seizoen 2019-2020 speelt Het Nederlands Philharmonisch Orkest de DNO-producties: Pagliacci I Cavalleria rusticana, Die Walküre, Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny en Die Frau ohne Schatten. Het Nederlands Kamerorkest zal te horen zijn in Così fan Tutte en La Cenerentola.

 

Koor

Koor van De Nationale Opera

Het vaste koor van De Nationale Opera bestaat uit een kern van 50 zangers en wordt regelmatig aangevuld met freelance koorleden voor de grote producties. Het Koor heeft heel wat mijlpalen op zijn naam staan, waaronder Saint François d’Assise, Lady Macbeth van Mtsensk, Ercole amante, Boris Godoenov, La Juive, Les Troyens, Jevgeni Onjegin, Parsifal, Guillaume Tell, De legende van de onzichtbare stad Kitesj, Faust, La forza del destino, Das Floss der Medusa, Oedipe en Tannhauser, evenals concerten van Der fliegende Holländer in Rotterdam, Parijs en Dortmund en Daphnis et Chloé met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Valery Gergiev. Sinds 1 september 2014 is Ching-Lien Wu artistiek leider van het Koor van De Nationale Opera. Het Koor werd door het gezaghebbende tijdschrift Opernwelt uitgeroepen tot Beste Operakoor 2016. In seizoen 2019-2020 zingt het Koor in Pagliacci |Cavalleria rusticana, Così fan tutte, La Cenerentola, Nabucco, Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, Die Frau ohne Schatten, Carmen en Rusalka.

 

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: foyer, 2e balkon

 

FOYERAVOND

Stap in de wereld van de makers. Op deze avonden, in de Odeonzaal van Nationale Opera & Ballet, kunt u in informele setting met een drankje genieten van een aria of duet, een pas de deux of een klein ensemble, een interview met een zanger of een choreograaf. Per productie wordt een gevarieerd programma gepresenteerd, gekoppeld aan een actueel thema.

ma 16 september Così fan tutte

Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Odeonzaal
Duur: 60 minuten
Prijs: € 10, € 7,50 (studenten, CJP, Stadspas), gratis voor
Geefkringleden van De Nationale Opera en Het Nationale
Ballet en Patronen van Nationale Opera & Ballet.

 

  ma 07 okt Così fan tutte - NRC **** 2019

  "een sprankelende Così fan tutte in jarenvijftigjeugdherberg-enscenering"; "Verder zijn de zangers uitstekend, met een overtuigend verlegen Angela Brower (Dorabella) met de lekker jonge Davide Luciano als fraaie Guglielmo naast de soepele, aangename tenor Sebastian Kolhhepp als Ferrando."; "Er zingt een goede cast en er klinkt fijnmazig orkestspel"

  ma 07 okt Così fan tutte - de Volkskrant **** 2019

  "Così fan tutte is een lust voor het oog"; "de frisse cast zingt en speelt met veel plezier"; "Aan vuur en vaart [...] schort het niet bij het Nederlands Kamerorkest"

  ma 28 jan NRC Handelsblad over Così fan tutte (2006)

  ‘ Deze Così is zo onderhoudend, komisch en fijnzinnig gedetailleerd.’

  di 28 jan Henri Drost, www.8weekly.nl

  'Een trilogie die bovendien de gangbare opvatting dat Don Giovanni verreweg de beste van de drie Da Ponte-opera's is op zijn kop zet. En het gejuich en het boegeroep bewijzen dat opera een kunstvorm is die ook in 2006 nog ongekende, ja Italiaanse, passie kan losmaken bij het publiek.'

  di 28 jan Kasper Jansen, NRC Handelsblad

  'Uniek van opzet en vaak totaal anders dan de gebruikelijke ensceneringen is de Mozartcyclus waarmee De Nederlandse Opera het Mozartjaar 2006 afsluit.'

  ma 28 jan Place de l’Opera, 2009

  “Door de geraffineerde enscenering van het duo Wieler/Morabito, vol vaart en dynamiek, hoef je je geenzins te vervelen tijdens vier uur Così fan tutte […].”