De Nationale Opera presenteert

The Gershwins' Porgy and Bess George Gershwin, Dubose and Dorothy Heyward, Ira Gershwin

Deze productie was te zien in januari 2019

Let op: de voorstelling is om 23:30 / 17:30 uur afgelopen!

The Gershwins' Porgy and Bess

Tijdsduur 3:30

Pauzes 1

Van George Gershwin, Dubose and Dorothy Heyward, Ira Gershwin

Taal Engels

Boventitels Nederlands en Engels

Iedereen kent ze, tophits als ‘Summertime’, ‘I Got Plenty o’Nuttin’, ‘Bess, You Is My Woman Now’ of ‘It Ain’t Necessarily So’ uit de alom geliefde en unieke opera van George Gershwin.

In The Gershwins' Porgy and Bess combineerde hij jazz met de westerse operatraditie en Afro-Amerikaanse en Russisch-Joodse muziek. 

De opera is door de prachtige muziek ook zeer geliefd bij een jong publiek. Er worden speciale prijzen gehanteerd voor kinderen en jongeren tot 16 jaar!

Sociaal drama

Aanvankelijk was Gershwins Porgy and Bess (1935) controversieel vanwege het ‘negatieve clichébeeld’ van arme gekleurde mensen aan de rafelrand van de samenleving. In feite is de opera, ook al speelt het verhaal zich af onder Afro-Amerikanen, vooral een sociaal drama waarin de relaties onderzocht worden tussen de leden van een hechte gemeenschap in South Carolina (1920), waar de bewoners bezig zijn met overleven; ieder op zijn of haar eigen manier, legaal dan wel illegaal.

synopsis

George Gershwin

Het oeuvre van George Gershwin slaat een brug tussen jazz en klassieke muziek. Het lezen van DuBose Heywards roman Porgy bracht hem in 1926 op het idee een avondvullende opera te schrijven. Zijn broer Ira Gershwin schreef op basis van de roman het libretto. De zomer van 1934 bracht George, om de sfeer goed in zich op te nemen, al componerend door in South Carolina. Hij hoopte dat deze opera ‘het drama en de romantiek van Carmen zou combineren met de schoonheid van Meistersinger’.

Debuten

Regisseur James Robinson en dirigent James Gaffigan debuteren beiden bij De Nationale Opera.

De Amerikaanse dirigent James Gaffigan is chef-dirigent van het Luzerner Sinfonieorchester en sinds 2011 vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Gaffigan gasteerde o.m bij het Koninklijk Concertgebouworkest, Los Angeles Philharmonic, New York Philharmonic, Chicago Symphony Orchestra, Münchner Philharmoniker, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en bij de operahuizen van Wenen, Oslo, Hamburg, Zürich, Chicago, Santa Fe en het Glyndebourne Opera Festival. In november 2018 maakte hij zijn debuut bij The Metropolitan Opera met Puccini’s La bohème. Toekomst: Don Giovanni en La fanciulla del West (Bayerische Staatsoper München) en Carmen (San Francisco Opera). Ook volgen later dit seizoen optredens met het Radio Filharmonisch Orkest, Luzerner Sinfonieorchester, BBC Symphony Orchestra, Dallas Symphony Orchestra en San Francisco Symphony Orchestra.
DNO-debuut

De Amerikaanse regisseur James Robinson (regie) is artistiek directeur van het Opera Theatre of St Louis, waar hij onder meer Marc Blitzsteins Regina, de wereldpremière van Terence Blanchards Champion, Jack Perla’s Shalimar the Clown, John Adams’ The Death of Klinghoffer en Ricky Ian Gordons The Grapes of Wrath regisseerde. Hij maakte ook producties voor Santa Fe Opera (Vanessa, Dr Sun Yat Sen en Così fan tutte), Houston Grand Opera (Giulio Cesare, Nixon in China en Die Entführung aus dem Serail), San Francisco Opera (Dolores Claiborne, Il trittico en L’elisir d’amore), Wexford Festival Opera (The Ghosts of Versailles), Seattle Opera (Carmen), Opera Australia, Koninklijke Zweedse Opera, Washington National Opera, Canadian Opera Company en New York City Opera. Toekomst: Elektra bij Canadian Opera Company.
DNO-debuut

Het sfeervolle decor in Gershwins Porgy and Bess van Michael Yeargan zorgt voor de couleur locale en verbeeldt Catfish Row, een arme havenbuurt in Charleston, South Carolina. 

The Gershwins' Porgy and Bess is een coproductie met English National Opera, London en Metropolitan Opera, New York

Bas-bariton Eric Owens en sopraan Adina Aaron zingen de rollen van Porgy and Bess.

Adina Aaron (Bess)

Sopraan

De Amerikaanse sopraan ADINA AARON (Bess) studeerde aan Florida International University en Boston Conservatory.

Eric Owens (Porgy)

Bas-bariton

De Amerikaanse bas-bariton ERIC OWENS (Porgy) studeerde zang aan het Curtis Institute of Music en maakte deel uit van Houston Grand Opera Studio.

Achter de schermen bij de decorbouw
Achter de schermen bij de decorbouw
Achter de schermen bij de decorbouw
Achter de schermen bij de decorbouw

Het Nederlands Philharmonisch Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is al meer dan 30 jaar vaste orkestpartner van De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste operaorkesten. Ieder seizoen spelen de twee orkesten het merendeel van de operaproducties in Nationale Opera & Ballet. Het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest verzorgt in Het Concertgebouw een veelzijdige concertprogrammering en speelt daarnaast in andere Nederlandse concertzalen en op buitenlandse podia en festivals.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest brengt klassieke muziek ook bij mensen voor wie een bezoek aan een concertzaal niet vanzelfsprekend is. Musici trekken eropuit naar klaslokalen om kinderen te laten ervaren hoe leuk het is om een instrument te bespelen en naar klassieke muziek te luisteren. De musici delen hun liefde en passie voor muziek met jong en oud in bijvoorbeeld ziekenhuizen of op festivals. Klassieke muziek wordt zo bereikbaar voor iedereen.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
James Gaffigan
Regie
James Robinson
Decor
Michael Yeargan
Kostuums
Catherine Zuber
Licht
Donald Holder
Video
Luke Halls
Choreografie
Dianne McIntyre
Orkest
Nederlands Philharmonisch Orkest
Porgy and Bess Ensemble
Koordirigent
Aldert Vermeulen
Porgy
Eric Owens
Bess
Adina Aaron
Crown
Mark S. Doss

Sportin’ Life
Frederick Ballentine
Robbins
Chaz’men Williams-Ali
Serena
Latonia Moore
Jake
Donovan Singletary
Clara
Janai Brugger
Maria
Tichina Vaughn
Mingo
Rheinaldt Tshepo Moagi
Peter
Ronald Samm
Lily
Pumza Mxinwa
Frazier
Byron Jackson
Annie
Sarah-Jane Lewis
Strawberry woman
Sarah-Jane Lewis
Jim
Njabulo Madlala
Undertaker
Whitaker Mills
Nelson
Thando Mjandana
Crab man
Chaz’men Williams-Ali
Scipio
Dyshairo Dania & Miquel Dankfort
Detective
Stephen Pallister
Policeman
Christian Hurst
Coroner
Neil Kelly
    di 06 feb Bachtrack over Eric Owens als Porgy, 2014

    ‘About those individual voices: they all converge on Eric Owens, who sings Porgy with a fathomless voice of reinforced steel.’

The Gershwins’ PORGY AND BESS by George Gershwin, DuBose and Dorothy Heyward, and Ira Gershwin.

The worldwide copyrights in the works of George Gershwin and Ira Gershwin for this presentation are licensed by the Gershwin Family.

GERSHWIN is a registered trademark of Gershwin Enterprises.

Porgy and Bess is a registered trademark of Porgy and Bess Enterprises.

Podcast inleiding