De Nationale Opera presenteert

Juditha Triumphans Antonio Vivaldi (1678-1741)

Deze productie was te zien in januari 2019

Moed triomfeert

Tijdsduur 2:50

Pauzes 1

Van Antonio Vivaldi

Taal Latijn

Boventitels Nederlands en Engels

Vivaldi’s allegorische oratorium Juditha Triumphans met zijn spannende plot behoort tot de stukken die niet voor het theater geschreven zijn. En toch leent het zich uitstekend voor een enscenering.

Het verhaal van Juditha Triumphans

Het verhaal van Juditha Triumphans komt uit het apocriefe Bijbelboek Judith. De Joodse stad Bethulia wordt belegerd door de Assyriërs. Hun legeraanvoerder Holofernes krijgt bezoek van de mooie Judith, een jonge weduwe. Zij smeekt hem om medelijden; hij raakt onder haar bekoring. Na een weelderig banket met veel wijn valt Holofernes in slaap. Judith onthoofdt hem en keert triomfantelijk terug naar Bethulia. Schilders als Giorgione, Caravaggio, Gentileschi en Allori lieten zich door Judiths moedige actie inspireren tot dramatische taferelen.

synopsis

Internationale faam

Juditha Triumphans is door Vivaldi oorspronkelijk gecomponeerd voor de meisjes van het Venetiaanse Ospedale della Pietà, een weeshuis dat internationale faam genoot vanwege de superieure muziekopleiding. Het koor heeft een belangrijk aandeel; het orkest is kleurrijk geïnstrumenteerd, wat past bij de feestelijke aanleiding: de overwinning op de Turken door de Venetianen in 1716. De taal is Latijn.

 

Juditha Triumphans is een nieuwe productie in regie van Floris Visser (Fortress Europe in OFF 2017) die voor het eerst een DNO-productie in Nationale Opera & Ballet ensceneert. De dirigent Andrea Marcon is een vooraanstaand barok- en met name Vivaldi-specialist. Bij DNO leidde hij eerder Händels Ariodante. Zijn eigen ensemble, La Cetra Barockorchester Basel, is hier voor het eerst te gast.

Gaëlle Arquez

De Franse mezzosopraan Gaëlle Arquez (DNO-debuut) vertolkt de rol van Juditha. Zij is een van de ‘rising stars’ op operagebied en zingt wereldwijd in de belangrijkste theaters met een heel gevarieerd repertoire dat titels omvat als Xerxes, L’incoronazione di Poppea, Teseo, Così fan tutte, Idomeneo, Armide (Gluck), Carmen, Pelléas et Mélisande, Le Comte Ory en Norma. Bij de Victoires de la Musique 2011 werd zij geëerd als ‘Révélation Lyrique’.

La Cetra Barockorchester Basel

La Cetra Barockorchester werd in 1999 opgericht door Peter Reidemeister, de toenmalige directeur van de Schola Cantorum Basiliensis en is vernoemd naar Antonio Vivaldi’s Vioolconcert op. 9. Het orkest is gespecialiseerd in oude muziek en begeleidt regelmatig opera’s bij het Theater Basel. Andrea Marcon is sinds 2009 chef-dirigent. Onder zijn leiding is het orkest uitgegroeid tot een van de voornaamste oude muziekorkesten. 

Andrea Marcon

Dirigent

ANDREA MARCON (muzikale leiding) staat bekend om zijn interpretaties van barok, klassiek en vroeg romantisch repertoire. De Italiaanse organist, klavecimbelbespeler en dirigent studeerde bij Jean-Claude Zehnder en Hans Martin Linde aan de Schola Cantorum Basiliensis.

Floris Visser

Regie

Floris Visser kreeg al snel internationale erkenning als een van de belangrijkste talenten van de nieuwe generatie operaregisseurs.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Andrea Marcon
Regie
Floris Visser
Decor en kostuums
Dieuweke van Reij
Licht
Alex Brok
Dramaturgie
Klaus Bertisch
Orkest
La Cetra Barockorchester Basel
Koor
Koor van De Nationale Opera
Koordirigent
Klaas-Jan de Groot
Juditha
Gaëlle Arquez
Holofernes
Teresa Iervolino
Vagaus
Vasilisa Berzhanskaya
Ozias
Francesca Ascioti
Abra
Polly Leech-Opera Studio
Puella Judaica
Gloria Giurgola - Opera Studio
  ma 28 jan Trouw over Juditha Triumphans 2018****

  “Vivaldi’s Juditha is een gewaagde enscenering met een geweldig orkest“ (...) “Dat Gaëlle Arquez een overtuigende Juditha neerzet staat buiten kijf”

  ma 28 jan NRC over Juditha Triumphans 2018 ****

  “Het is een meesterzet dat regisseur Floris Visser dat doek [van Caravaggio] tot spil maakt van zijn Juditha-enscenering voor De Nationale Opera.” (...) “Met felle accenten, een geselende strijkersklank en stuwende bassen wist dirigent Andrea Marcon de strijdlustige passages scherp uit te lichten.”

  ma 28 jan De Volkskrant over Juditha Triumphans ***

  “Laat DNO zuinig zijn op eigen kweek uit de operastudio, Polly Leech”

  ma 28 jan De Theaterkrant over Juditha Triumphans

  “Het decor van Dieuweke van Reij is bijzonder mooi”

  ma 28 jan Place de l'Opera over Juditha Triumphans 2018

  DNO’s Juditha: bedwelmend en spectaculair

  di 06 feb De Telegraaf over Ariodante, 2016 *****

  ‘Andrea Marcon dirigeert. Deze Italiaan kennen we vooral als Vivaldi-specialist (…). Hij ontlokt aan de musici (…) een sensuele glans.’

INLEIDINGEN

Drie kwartier voor aanvang van elke voorstelling vindt in Nationale Opera & Ballet een inleiding plaats. Deskundigen op het gebied van opera, ballet en dans geven achtergrondinformatie en vertellen interessante
details die uw theaterbezoek kunnen verdiepen. De inleidingen zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs. Ze vinden plaats in de Odeonzaal, onze nieuwe inleidingen- en educatieruimte. De inleidingen zijn ook vooraf of nadien thuis te beluisteren op deze website.

Tijd: 45 minuten voor aanvang van iedere voorstelling
Plaats: Odeonzaal; ingang tussen de even en oneven
garderobes

Podcast inleiding

Kom in de stemming met muziek geïnspireerd op de voorstelling.

Volg ons op Spotify