Streaming Opera

< Keep on singing

Programma online voorstellingen

We streamen hier voorstellingen die de afgelopen jaren op ons podium te zien waren. Een unieke kans om een aantal hoogtepunten voor het eerst te zien of opnieuw te beleven. Uitzendingen kunt u hier bekijken en op ons YouTube-kanaal. Na afloop blijft een stream minstens nog een week online staan. 

In mei pakte De Nationale Opera uit online! We boden u maar liefst 10 gratis streams, waaronder alle delen van Der Ring des Nibelungen. In juni kijkt u nog naar Salome en als laatste stream bieden wij u vanaf 14 juni Gurre-Lieder aan. Ook Ritratto zal nog enige tijd hier te zien zijn. Daarnaast zenden wij tot in augustus nog via Operavision de opera's Lady Macbeth van Mtsensk en De legende van de onzichtbare stad Kitesj uit. Veel plezier met al deze onvergetelijke hoogtepunten uit de geschiedenis van De Nationale Opera!

Online voorstelling 1
Masterclass Bill T. Jones
Nu te zien

Online voorstelling 1
OperaVision Summer Gala
Niet meer online

Online voorstelling 1
Ritratto
Niet meer online


Gurre-Lieder
Niet meer online


Lady Macbeth van Mtsensk
Nog te zien t/m 11 augustus


De legende van de onzichtbare 
stad Kitesj Nog te zien t/m 14 aug

 

Gemist | OperaVision Summer Gala 

MET EVA-MARIA WESTBROEK EN THOMAS OLIEMANS

De Nationale Opera brengt een speciaal programma tijdens het OperaVision Summer Gala, het gala waarin acht toonaangevende Europese operahuizen samenkomen op World Music Day op 21 juni. Het Gala gaat online - gratis - in première. Door de coronamaatregelen is het programma gefilmd vanuit de lege zaal van elk theater. Kijk hier naar de stream op zondag 21 juni vanaf 19.00 uur. Tot en met 30 juni online. 

Voor De Nationale Opera zingen topartiesten Eva-Maria Westbroek en Thomas Oliemans een uniek programma: een nostalgisch liefdesverhaal aan de hand van stukken van Strauss, Weill, Lehár en Piazzolla en Gardel. Zij worden begeleid door Ernst Munneke op piano. Door de muzikale bijdrage van Vadim Tsibulevski, concertmeester van het Nederlands Philharmonisch Orkest, is ook de vaste orkestpartner van DNO betrokken bij het gala.

Programma
Franz Lehár: Die lustige Witwe “Lippen schweigen”
Richard Strauss: “Heimliche Aufforderung” Op. 27 no. 3
Kurt Weill: “Wie lange noch”
Astor Piazzolla: “Los pájaros perdidos”
Carlos Gardel: “Volver”, arr. David Finkelstein

De stream is ook te bekijken op de website van OperaVision Summer Gala.Bekijk de trailer:

Kijk mee | Masterclass Bill T. Jones

GESPREK MET JONGE MUZIEKTHEATERMAKERS 

Bill T. Jones, Toni Blackwell, Koen van Etten, Gavin-Viano Fabri, Frieda Gustavs, Sean Hauser, Isabel van Hauwe, Stephen Liebman, Djuwa Mroivili, Angelo Ormskerk, Peggy Olislaegers, De Nationale Opera

Video hier online te zien vanaf zaterdag 20 juni, 15.00 uur

 

Bill T. Jones maakt voorstellingen waarin de grilligheid van de wereld nooit wordt ontkend. Zo maakte hij in 1994 de voorstelling Still/Here over en samen met ernstig zieke mensen. Hij organiseerde workshops in tien Amerikaanse steden, waarin zij openhartig spraken over hun levensbedreigende aandoeningen. De door Jones geregisseerde opera We Shall Not Be Moved, over racistisch politiegeweld, was in 2018 te zien in het Opera Forward Festival van De Nationale Opera. En voor zijn meest recente project, Deep Blue Sea, besloot Jones met honderd mensen uit lokale gemeenschappen samen te werken.

Mr. Jones, what kind of mark would you like to leave on the world, if you were 21 again today?

Op het podium van Nationale Opera & Ballet gaan negen jonge muziektheatermakers in gesprek met Jones, die via een videoverbinding met de VS aanwezig is. Hoe kijkt hij naar de protesten tegen institutioneel racisme die nu gaande zijn?  Ziet hij parallellen tussen de wereldwijde COVID-19 epidemie en de impact van de aidsepidemie die hij in de jaren ’80 van nabij meemaakte? Op welke manier heeft Jones in zijn werk gedurende de afgelopen vijf decennia  thema’s als ongelijkheid, representatie, onrecht en verlies naar voren laten komen… en wat wenst hij een nieuwe generatie theatermakers toe? Een gesprek over verantwoordelijkheid, weerbaarheid en urgentie in podiumkunsten. De ontmoeting wordt gemodereerd door Peggy Olislaegers, dans activist en associate on research & development van Het Nationale Ballet .

Gemist | Gurre-Lieder

AFSCHEID MARC ALBRECHT

Tot en met zondag 21 juni streamen we Gurre-Lieder van Arnold Schönberg, bij wijze van online afscheid van onze chef-dirigent Marc Albrecht. Marc Albrecht zwaait door de coronacrisis in relatieve stilte af als chef-dirigent. Daarom sluiten we ons online seizoen af met een stream van een van zijn bijzonderste ervaringen bij De Nationale Opera: Schönbergs Gurre-Lieder

In Amsterdam was het heerlijk dat ik mij niet voortdurend hoefde te bewegen op de platgetreden paden van de operaliteratuur

- Marc Albrecht

Lees het afscheidsinterview met Marc Albrecht

Hoogtepunten uit het werk van Marc Albrecht bij De Nationale Opera

Gurre-Lieder

Met de productie van de Gurre-Lieder ging in 2014 een lang gekoesterde wens van dirigent Marc Albrecht en regisseur Pierre Audi in vervulling. Schönbergs grootse meesterwerk was door de componist zelf nooit bedoeld voor het operapodium. De enscenering bleek echter een meesterzet.

DNO X OPERAVISION 

Opera-streamingplatform Operavision staat in de tweede week van mei in het teken van het Russische repertoire bij De Nationale Opera. Na afloop van de uitzending blijven deze online voorstellingen van Operavision nog 3 maanden online. 
 

DE LEGENDE VAN DE ONZICHTBARE STAD KITESJ

Nog tot 14 augustus online

Vanaf vrijdag 15 mei streamt Operavision Rimski-Korsakovs De legende van de onzichtbare stad Kitesj, een fantasievol sprookje dat tevens een parabel is over onderdrukking en politieke arrogantie. In een regie van Dmitri Tcherniakov, met Svetlana Aksenova in de hoofdrol en het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Marc Albrecht.

Meer informatie over Kitesj

Indien ondertiteling ontbreekt: deze zet u rechts onderin beeld aan. De aan- en uitknop is de meest linkse rechthoek (rood onderlijnd = aan), onder het 'radertje' rechts daarvan kiest u vervolgens voor Engels of Nederlands.

 

LADY MACBETH VAN MTSENSK

Nog tot 11 augustus online

Vanaf dinsdag 12 mei om 19:00 uur streamt Operavision Sjostakovitsj’ Lady Macbeth van Mtsensk, een bloedstollende opera over de ontembaarheid van seksuele driften en geweld. Met Eva-Maria Westbroek in de hoofdrol en het Konkinklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons.

Indien ondertiteling ontbreekt: deze zet u rechts onderin beeld aan. De aan- en uitknop is de meest linkse rechthoek (rood onderlijnd = aan), onder het 'radertje' rechts daarvan kiest u vervolgens voor Engels of Nederlands.

Gemist: wereldpremière Ritratto

Zaterdag 21 maart ging Ritratto alsnog in wereldpremière. Omdat de voorstellingen vanwege het coronavirus niet door konden gaan, werd de generale repetitie van de voorstelling in zijn geheel op het YouTube-kanaal van Nationale Opera & Ballet getoond en stond deze daarna nog tot en met 5 juli online.

Meer informatie over de voorstelling

Gemist: Salome van Richard Strauss 

Liefde, verleiding en onthoofding. Prinses Salome wordt obsessief verliefd op Jochanaan (Johannes de Doper), die door haar stiefvader gevangen wordt gehouden. De norse profeet voelt echter niets voor haar. Salome ontspoort en eist zijn hoofd op.

In een regie van Ivo van Hove, met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Daniele Gatti en sopraan Malin Byström in de titelrol. 

Aankondiging door Ivo van Hove

 

 

Gemist | Roméo et Juliette

Op zondag 31 mei streamden we de operaversie van Shakespeares beroemdste liefdestragedie. Charles Gounod concentreerde zich volledig op de twee gedoemde geliefden, die maar liefst vier heerlijke liefdesduetten voor hun rekening krijgen – naast talloze solo's.

De regie is van Olivier Py en de hoofdrollen worden gezongen door sopraan Lyubov Petrova en tenor Ismael JordiMarc Minkowski dirigeert het Residentie Orkest. Na afloop blijft de stream een week beschikbaar. 

Artikel: Roméo et Juliette - opera vol liefdesduetten

Meer informatie over team en cast

 Aankondiging Ismael Jordi (Roméo)

De Spaanse tenor Ismael Jordi nodigt iedereen uit om te kijken naar de stream van Roméo et Juliette

Gemist | Der Ring des Nibelungen

Donderdag 21 t/m zondag 24 mei 19.00 uur

Tot en met 7 juni was hier de legendarische Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner te zien, bestaande uit Das RheingoldDie WalküreSiegfried en Götterdämmerung te zien. 

Meer informatie over team en cast.

Beluister de muzikale podcast over de Ring
Artikel: Wagner en de populaire cultuur 
Quiz: Test je kennis over de Ring

Gemist | Das Rheingold 

Diep in de Rijn ligt een grote goudschat, die wordt bewaakt door de drie Rijndochters. De dwerg Alberich kijkt vol begeerte naar de meisjes, die hem uitdagen en afwijzen. Als het zonlicht de schat doet flonkeren, zingende Rijndochters over de almacht die degene die een ring van het goud maakt, zal verkrijgen. Maar dat kan alleen iemand zijn die de liefde afzweert...

Gemist | Die Walküre

Om de Ring terug te winnen, zet oppergod Wotan volop in op voortplanting. Hij heeft zijn hoop gevestigd op zijn kinderen, de Walküren en de sterfelijke tweeling Siegmund en Sieglinde. Helaas lopen de dingen niet als gepland...

Gemist | Siegfried  

De jonge Siegfried groeit op bij de dwerg Mime. Wanneer hij het gebroken zwaard smeedt dat zijn ouders hem nagelaten hebben, gaat hij op avontuur uit. Dat brengt hem naar een draak, een berg omringd door vlammen én zijn ware liefde.

Gemist | Götterdämmerung 

De grote liefde tussen Siegfried en Brünnhilde wordt in Götterdämmerung door menselijk gekonkel en een toverdrank flink verstoord. Met fatale gevolgen, niet alleen voor de geliefden, maar voor de hele wereld...

Pierre Audi kondigt de Ring aan

 GEMIST: DOCTOR ATOMIC

Vanaf zondag 17 mei om 19:00 uur streamden we Doctor Atomic van John Adams, over J. Robert Oppenheimer, de uitvinder van de atoombom. De regie is in handen van Peter Sellars, die het libretto voor de opera baseerde op verschillende bronnen, van de Bhagavad Gita tot poëzie van John Donne. Bariton Gerald Finley zingt de titelrol. De stream blijft een week online staan.

Meer informatie over Dr. Atomic

Artikel: John Adams meer dan minimaal

Steun De Nationale Opera

Gemist: Don Carlo 

Op ons YouTube-kanaal (en hieronder) streamden wij Verdi's meesterwerk Don Carlo. De muziek behoort tot de meest aangrijpende en veelzijdige die de Italiaanse meester in zijn rijke carrière op papier zette.

De regie is in handen van Willy Decker, Riccardo Chailly dirigeert het Concertgebouworkest. Tenor Rolando Villazón zorgde in de rol van Don Carlo voor een sensatie, naast Robert Lloyd (Filippo II), Dwayne Croft (Rodrigo), Amanda Roocroft (Elisabetta di Valois) en Violeta Urmana (Eboli). De opname is gemaakt in 2004. 

Video-inleiding Don Carlo

Laura Roling (content & redactie bij De Nationale Opera) verzorgt met operakenner en inleider Benjamin Rous een korte inleiding op Verdi's opera. De ideale voorbereiding op de stream! 

 

Gemist: Wozzeck 

Op zondag 3 mei streamden we op ons YouTube-kanaal Alban Bergs opera Wozzeck. Marc Albrecht dirigeert het Nederlands Philharmonisch Orkest, de regie is in handen van Krzysztof Warlikowski. Christopher Maltman vertolkt de titelrol en Eva-Maria Westbroek zingt Marie. 

Meer informatie over de productie

Christopher Maltman nodigt u uit

Met Wozzeck schreef componist Alban Berg een van de meest vernieuwende opera’s van de twintigste eeuw. Bariton Christopher Maltman nodigt je uit om mee te kijken naar deze online voorstelling waarin het Nederlands Philharmonisch Orkest wordt gedirigeerd door Marc Albrecht. 

 

Video-inleiding Wozzeck

In deze video beluistert u een inleidend gesprek tot de opera Wozzeck tussen Lisenka Heijboer, de assistente van Krzysztof Warlikowski, regisseur van deze productie, en Niels Nuijten, assistent-dramaturg van De Nationale Opera.

Gemist: Gala 50 jaar DNO

Op Koningsnacht, zondag 26 april, om 19:00 uur, streamden we op ons YouTube-kanaal het feestelijke Gala 50 jaar DNO, vol hoogtepunten uit het operarepertoire. Na afloop blijft de stream nog een week online. Tijdens de eerste online voorstelling is er een live chat met een moderator. 

Met onder meer: Eva-Maria Westbroek, Sabine Devieilhe, Eleonora Buratto, Paolo Fanale, Thomas Oliemans, Violeta Urmana, Adrianne Pieczonka, Lenneke Ruiten en Peter Rose. 

Sophie de Lint nodigt u uit voor het Gala

Directeur van De Nationale Opera, Sophie de Lint, nodigt u uit om mee te kijken naar dit jubileumgala vol hoogtepunten uit het operarepertoire.

Gemist: Tosca 

Op zondag 19 april streamden we op ons YouTube-kanaal en deze webpagina Puccini's legendarische opera Tosca. De online voorstelling is hier nog tot en met zondag 26 april te zien. De regie is van Nikolaus Lehnhoff, Riccardo Chailly dirigeert het Concertgebouworkest, en Catherine Malfitano, Bryn Terfel en Richard Margison zingen de hoofdrollen. 

Bekijk de cast en synopsis

Achtergrondartikel over Tosca


 

Video-inleiding

In deze inleidende video bespreken redacteur Laura Roling en Hein van Eekert, radiopresentator en inleider, Puccini's Tosca. Ze gaan dieper in op de muziek, de karakters en de regie van regisseur Nikolaus Lehnhoff.

 

Gemist: Het Sluwe Vosje

Op eerste paasdag 12 april streamden wij de kleurrijke voorstelling Het sluwe vosje op ons YouTube-kanaal en deze pagina. De opera bleef hierna nog een week online.

Achtergrondartikel over Het Sluwe Vosje

Gemist: Parsifal 

Op Goede Vrijdag streamden wij onze productie van Parsifal (2012), in de regie van Pierre Audi en gedirigeerd door Iván Fischer, op ons YouTube-kanaal. De online voorstelling was na afloop nog een week terug te kijken.

Inleidend artikel: Parsifal - de basics

 

Video-inleiding

In deze inleidende video bespreken dramaturgen Luc Joosten & Klaus Bertisch Parsifal. Hierbij wordt in het bijzonder ingegaan op de productie van Pierre Audi. 

Gemist: Jevgeni Onjegin met Mariss Jansons

Op zondag 5 april a.s. om 19:00 uur zonden we onze derde online voorstelling uit op ons YouTube-kanaal. Informatie over de voorstelling leest u hier. Na afloop was de online voorstelling nog een week te zien. 

Lees de korte inleiding bij deze productie

Lees over Jansons en Tsjaikovski

GEMIST: DIE ZAUBERFLÖTE

Op zondag 29 maart vertoonden we Mozart's klassieker Die Zauberflote. De voorstelling was tot en met zaterdag 4 april te bekijken op ons YouTube-kanaal. 

Meer informatie over de gestreamde voorstelling

Kijk mee | Operavision Gala 21 juni vanaf 19.00 uur

MET EVA-MARIA WESTBROEK EN THOMAS OLIEMANS