WERELDPREMIÈRE 'the prometheus project'

Wereldpremière 'the prometheus project'

TIJDENS HOLLAND FESTIVAL ONLINE PROGRAMMA 2.0-2.0

Het Nationale Ballet brengt op maandag 15 juni 13.00 uur de online wereldpremière van The Prometheus Project tijdens het Holland Festival online programma 2.0-2.0.

The Prometheus Project ​is - na de wereldpremière op 15 juni 13.00 uur - nog tot en met de laatste dag van het festival, zondag 21 juni, hier te zien:

The Prometheus Project

Het Nationale Ballet zou eigenlijk tijdens het festival het programma Beethoven presenteren, met daarin de nieuwe productie Prometheus, een gezamenlijk project van choreografen Wubkje Kuindersma, Ernst Meisner en Remi Wörtmeyer. Nu vanwege de coronacrisis het Holland Festival online gaat, maken de drie choreografen elk een eigen solo rondom de mythe van Prometheus, op pianomuziek van Ludwig Van Beethoven.

The Prometheus Project
Ter gelegenheid van de 250ste geboortedag van Beethoven zouden de drie choreografen de krachten bundelen voor een nieuwe interpretatie van het Beethoven-ballet Die Geschöpfe der Prometheus: over de mythische Prometheus die het vuur van de goden stal en het uit liefde naar de mens bracht. Nu het programma niet door kan gaan, maken de choreografen ieder een solo rondom deze mythe, gedanst op verschillende delen van Beethovens 32 variaties in c-mineur voor piano. De drie solo’s worden gefilmd door Altin Kaftira, creatief filmmaker van Het Nationale Ballet.

Wubkje Kuindersma: Prometheus
Voor haar solo laat de Nederlandse choreografe Wubkje Kuindersma zich inspireren door het innerlijke vuur dat wij als mensen in ons dragen: het bloed dat door onze aderen stroomt. Kuindersma’s solo wordt gedanst door Timothy van Poucke.
Ernst Meisner: Eagle
Prometheus wordt door de goden zwaar gestraft voor het stelen van het vuur. Vastgeketend aan een rots wordt hij dagelijks bezocht door een adelaar, die zijn lever opeet. ‘s Nachts groeit zijn lever opnieuw aan, waarna het proces zich herhaalt. In zijn solo voor Sem Sjouke vertrekt Ernst Meisner vanuit het gegeven van de adelaar.
Remi Wörtmeyer: Prometheus’ Flame
In zijn solo voor danseres Erica Horwood concentreert Remi Wörtmeyer zich op het vuur. Hij licht twee kanten van het element uit: enerzijds warmte en menselijke geborgenheid, anderzijds een vernietigende kracht. Voor dit proces laat hij zich inspireren door Mary Shelley’s roman Frankenstein, dat gebaseerd is op de mythe van Prometheus.

Credits ThePrometheus Project
Prometheus  
Choreografie: Wubkje Kuindersma
Danser: Timothy van Poucke
Muziek: Ludwig van Beethoven
Excerpts from Beethoven: 32 Variations in c minor Variations 31 and 32
Kostuum: Wubkje Kuindersma in samenwerking met Het Nationale Ballet
Eagle
Choreografie: Ernst Meisner
Danser: Sem Sjouke
Muziek: Ludwig van Beethoven
Excerpts from Beethoven: 32 Variations in c minor  Theme and Variations 1-6
Kostuum: Ernst Meisner in samenwerking met Het Nationale Ballet
Prometheus’ Flame
Choreografie: Remi Wörtmeyer
Danser: Erica Horwood
Muziek: Ludwig van Beethoven
Excerpts from Beethoven: 32 Variations in c minor  Variations 17-21
Kostuum: Tatyana van Walsum

Pianist: Michael Mouratch 
Lichtontwerpen: Bert Dalhuysen
Film: Altin Kaftira

Fotografie header: Florian Joahn
Dansers: Qian Liu en Daniel Camargo