Voormalig eerste solist Simon André overleden (1942-2020)
Foto: Ger J. van Leeuwen

Voormalig eerste solist Simon André overleden (1942-2020)

30 december 2020

Na een kort ziekbed is gisteren, dinsdag 29 december, Simon André Zijlmans (Den Haag, 1942) overleden, voormalig eerste solist van Het Nationale Ballet. Simon André, zoals zijn artiestennaam luidde, maakte in 1956 deel uit van de eerste lichting studenten van de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, destijds onder leiding van de Britse Valerie Adams. Na zijn opleiding trad hij in dienst van het Nederlands Ballet, dat in 1961 opging in Het Nationale Ballet en waaraan Simon tot 1971 verbonden zou blijven.

Al in 1962 werd hij, na een uitvoering van Le prisonnier du Caucase, bevorderd tot tweede solist. Zijn grote doorbraak volgde in 1963 met het Russisch Concertprogramma, waarin hij met Panchita de Péri Melodie danste en met Olga de Haas het lyrische duet Moskovsky Valse. Simon en Olga werden een vast en zeer succesvol danskoppel, waarbij Simon opviel door zijn virtuositeit, talent voor draaien en het feit dat hij een uitstekende partner was. Samen dansten ze onder meer Giselle, Het Zwanenmeer, de Blauwe Vogel-pas de deux uit The Sleeping Beauty en het tweede deel uit Balanchines Symphony in C. Van grote invloed op Simons carrière waren de Russische balletmeesters en -repetitoren Abdoerachman Koemysnikov en Natalja Orlovskaja.

In 1964 trouwde Simon met eerste soliste Maria Koppers. Samen dansten zij onder meer De Vuurvogel en Het Zwanenmeer. In 1965 werd Simon bevorderd tot eerste solist. Twee jaar later was hij de eerste Romeo in Rudi van Dantzigs beroemde versie van Romeo en Julia. In seizoen 1968-1969 was Simon naast eerste solist ook assistent balletmeester van Het Nationale Ballet.

In 1971 verliet hij het gezelschap om hoofvakdocent klassiek ballet te worden aan het Brabants Conservatorium (nu Fontys), waar hij later ook artistiek leider van de hbo-dansafdeling werd en meer dan twintig jaar werkte. Simon was een zeer bevlogen en ook eigenzinnig docent én mens. Eind jaren negentig maakte hij, tot slot van zijn carrière binnen de dans, eigen versies van Het Zwanenmeer voor het balletgezelschap in Belgrado en Giselle voor het Grieks Nationaal Ballet.

Simon werd enkele weken geleden gediagnostiseerd met kanker. Hij laat drie kinderen achter: Peter Koppers, die van 1985 tot 1988 aan Het Nationale Ballet verbonden was en sindsdien als balletdocent werkt, en Roos en Alexander Zijlmans. Wij wensen hen heel veel sterkte met dit grote verlies.

Foto: Ger J. van Leeuwen