Toer van Schayk
Foto: Sjoerd Derine

Toer Van Schayk ontvangt de eerste Dansspeld op de Nederlandse Dansdagen

5 Oktober 2021

Tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala op 1 oktober in Maastricht, mocht Toer Van Schayk – tevens eregast van De Nederlandse Dansdagen 2021 – de allereerste Dansspeld in ontvangst nemen. De speld is “een teken van erkenning voor de kennis, wijsheid en eigenzinnigheid die hij al decennialang bijdraagt aan het dansveld.”

Toer Van Schayk is al 60 jaar onlosmakelijk verbonden met Het Nationale Ballet als danser, choreograaf en kostuum- en decorontwerper,. Hij creëerde 56 balletten voor het gezelschap. Voor 7e Symfonie won hij in 1987 de choreografieprijs van de VSCD, en in 2012 ontving hij de Zilveren Penning van de stad Amsterdam en de Life Time Achievement Award voor zijn complete oeuvre van de Benois de la Danse. In 2016 werd hij bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Ingrid van Engelshoven en Toer van Schayk
Minister van OCW Ingrid van Engelshoven en Toer van Schayk | Foto: Sjoerd Derine

De Nederlandse Dansdagen eren Van Schayk verder in dansMuseum #5: Veranderende Vormen, een tentoonstelling waarin de choreograaf en beeldend kunstenaar wordt gevierd als multidisciplinaire artiest. Ook worden, in samenwerking met het Bonnefantenmuseum, 30 tekeningen uit Van Schayks recent voltooide episodische serie – geïnspireerd door door Giovanni Domenico Tiepolo’s ‘Punchinello’-serie – getoond. De tekeningen worden begeleid door een gefilmd gesprek tussen Van Schayk en kunst- en literatuurhistoricus prof. dr. Emilie Sitzia.

Dansspeld
De Dansspeld, ontworpen en gemaakt door Trudi van Schaik