Rudi van Dantzig

Rudi van Dantzig 10 jaar geleden overleden

19 januari 2022

Vandaag, 19 januari 2022, is het tien jaar geleden dat Rudi van Dantzig overleed. We herdenken een fenomenale choreograaf, schrijver en danser, die als geen ander zijn stempel heeft gedrukt op De Nederlandse dans in het algemeen en Het Nationale Ballet in het bijzonder. 

Rudi van Dantzig (Amsterdam, 1933-2012) was naast choreograaf en schrijver twintig jaar lang artistiek leider van Het Nationale Ballet. Hij begon zijn danscarrière in 1952 bij Sonia Gaskells gezelschap Ballet Recital, een van de voorlopers van Het Nationale Ballet. Na de oprichting van Het Nationale Ballet in 1961 werd hij huischoreograaf bij het gezelschap. In 1965 werd hij opgenomen in de artistieke directie en van 1971 tot 1991 was hij de enige artistiek leider van Het Nationale Ballet.

In totaal maakte Van Dantzig ruim vijftig balletten, waarvoor hij veelal samenwerkte met Toer van Schayk als decor- en kostuumontwerper. Tot Van Dantzigs bekendste choreografieën behoren Vier letzte Lieder, Monument voor een gestorven jongen, Onder mijne voeten en zijn versies van de avondvullende klassieke balletten Romeo en Julia en Het Zwanenmeer.