Presentatie tijdens de bijeenkomst in Mainz

Rolf Hauser en Bob Brandsen mede-organisatoren geslaagde TechSet- en Technical & Production- bijeenkomst Mainz

30 mei 2023

Op 3 en 4 mei kwamen afgevaardigden van TechSet- (decorateliers en technische toneeldienst) en Technical & Production-afdelingen van operahuizen uit heel Europa samen in Staatstheater Mainz. De bijeenkomst werd georganiseerd door de stuurgroepen TechSet en Technical & Production van Opera Europa. Rolf Hauser, hoofd van het Decoratelier van Nationale Opera & Ballet en lid van de stuurgroep TechSet, en Bob Brandsen, technisch directeur van NO&B en lid van de stuurgroep Technical & Production, waren als mede-organisator en participant bij de bijeenkomst betrokken.

Net als bij eerdere edities van de bijeenkomst lag er tijdens de afgelopen editie in Mainz een speciale focus op het thema duurzaamheid. De eerste dag – woensdag 3 mei – stond volledig in het teken hiervan. Tijdens deze dag bespraken en demonstreerden de participanten hun ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en evalueerden ze het werken aan de hand van de richtlijnen van het Theatre Green Book, die een jaar eerder tijdens de bijeenkomst in Gent waren gepresenteerd. Technisch directeur Bob Brandsen deelde wat NO&B het afgelopen jaar heeft bereikt op het gebied van duurzaamheid. Een belangrijk onderdeel hiervan is de formulering van een Green Deal. Deze deal moet door alle artistieke teams ondertekend worden, om ermee in te stemmen dat zij NO&B ondersteunen bij het verminderen van de milieu-impact van hun producties.

Lees hier meer over duurzaamheid bij NO&B

Verbeterde transport- en monitorsystemen

Tijdens de tweede dag van de conferentie was er ruimte voor de participanten om hun ontwikkelingen op technisch gebied te delen. Tijdens deze dag leidde hoofd Decoratelier Rolf Hauser samen met collega’s van operahuizen in Helsinki en Kopenhagen een gesprek over de (internationale) uitwisseling van de technische staf tussen verschillende theaters. Ook modereerde hij een gesprek over interessante, innovatieve en duurzame ervaringen uit het afgelopen jaar. Tijdens dit gesprek deelde Johannes Brandt, productieleider bij het Koninklijk Deens Theater, de ontwikkelingen van zijn team op het gebied van decortransport, die voortbouwen op het laad- en transportsysteem dat NO&B al sinds 2000 in gebruik heeft. Vervolgens vertelden Rutger Flierman en Wil Hoogervorst, programmeurs licht en video bij NO&B over hun verbeteringen van het systeem dat tijdens voorstellingen wordt gebruikt om de bewegingen van de dirigent te monitoren en op verschillende plekken rond het toneel te tonen. Ze zijn er bijvoorbeeld in geslaagd de vertragingstijd in de LED-schermen tussen het ontvangen van data en het uitzenden van licht, die vooral voor musici problematisch is, te verminderen. Hun aanpak werd enthousiast ontvangen.

De conferentie werd afgesloten door Rolf Hauser.

De organisatoren kijken terug op een geslaagde bijeenkomst. De volgende editie zal plaatsvinden in Oslo, op een nader te bepalen moment in de lente van 2024.