Riho Sakamoto promotie
Altin Kaftira

Riho Sakamoto bevorderd tot eerste solist

21 december 2021

Balletdanseres Riho Sakamoto is 15 december bevorderd tot eerste solist bij Het Nationale Ballet. Directeur Ted Brandsen maakte haar promotie bekend, direct na afloop van haar debuut als Clara in de balletvoorstelling  Notenkraker & Muizenkoning.

Riho Sakamoto, die in 2014 op zestienjarige leeftijd haar carrière begon bij de Junior Company van Het Nationale Ballet, is na Jessica Xuan in 2020, de tweede danser uit de Junior Company die de rang van eerste solist bereikt. Ted Brandsen prijst Sakamoto om haar "sterke techniek en muzikaliteit" en benoemt dat ze in korte tijd ook "op artistiek vlak enorm is gegroeid". Riho vertolkte naast haar hoofdrol in Notenkraker & Muizenkoning eerder hoofdrollen in onder andere The Sleeping Beauty (Aurora) en Giselle en recent danste ze de titelrol in Mata Hari.
 
“(…) gezegend met een overtuigende charme, een gevoelige muzikaliteit en een ijzersterke techniek met een opwindende veerkracht in haar sprongen. De warmte van haar glimlach vult de zaal.“
( Seeingdance over Riho Sakamoto)

Riho Sakamoto – korte biografie
Riho Sakamoto (Osaka, Japan) begon haar ballettraining op vierjarige leeftijd. Ze studeerde enkele jaren in Japan en verhuisde op haar tiende naar Washington DC, om daar haar opleiding te vervolgen aan de Kirov Academy of Ballet. In 2010 won ze de gouden medaille tijdens de finale van de prestigieuze balletcompetitie de Youth America Grand Prix in New York. In 2014 werd Riho op zestienjarige leeftijd aangenomen bij de Junior Company van Het Nationale Ballet. In 2016 maakte ze de overstap naar Het Nationale Ballet, waar ze lid werd van het corps de ballet. Het jaar daarop werd ze bevorderd tot coryphée, in 2018 tot grand sujet en in 2019 tot tweede solist.
 
Fotocredit header: Riho Sakamoto na afloop van Giselle in 2020