Podcast 'Making an opera' (Ritratto) wint Prix Europa

Podcast 'Making an opera' (Ritratto) wint Prix Europa

27 oktober 2020

Dinsdag 27 oktober werd bekend gemaakt dat de NTR/NPO Radio 4-podcast Making an Opera de winnaar is van de Prix Europa Best European Radio Music Programme. Stef Visjager volgde maandenlang het maakproces van de opera Ritratto van De Nationale Opera van Willem Jeths en Frank Siera, in de regie van Marcel Sijm.

Vorige maand won de podcast ook al de Special Mention (2e prijs) van de Prix Italia. De Prix Europa is een jaarlijks festival in het Duitse Potsdam waar prijzen worden uitgereikt aan de beste Europese televisie-, radio- en mediaproducties.

Een van de jurycommentaren luidde: “Very detailed in the numerous aspects of narration, the several angles and points of view sum up to a thrilling inside-story of the opera world. This programme is a good example to tell a ‘classic’ story with new means - and a very special, highly appealing tone.

Over Making an Opera
Anderhalf jaar lang kreeg podcastmaker Stef Visjager onbeperkt toegang achter de schermen bij De Nationale Opera (DNO). Daar volgde ze zes jonge zangers bij het maken van de opera Ritratto van Willem Jeths, waarmee het Opera Forward Festival geopend zou worden, maar die door de coronamaatregelen niet door kon gaan. Het unieke, intieme inkijkje dat Stef Visjager kreeg bij het complexe maakproces van deze voorstelling, verwerkte ze in de podcast Making an Opera, of Hoe het te maken in de opera, een podcast in 8 aktes.
 
Visjager was aanwezig bij de eerste audities van De Nationale Opera Studio, bij de repetities én de bloedstollende generale. Ze wist het vertrouwen te winnen van alle betrokkenen en volgde de intensieve besprekingen van het artistieke team van De Nationale Opera. Waar de makers in interviews vertellen hoe interessant en bijzonder het is om aan een opera te werken, staat dit vaak in prachtig contrast met scènes die een ander beeld tonen: het maken van een opera is een bizarre combinatie van touwtrekken, je zin doordrijven en samenwerken. En dat alles met ongelooflijk veel discipline en liefde voor de kunsten.

Over Ritratto
De opera van Willem Jeths (compositie) en Frank Siera (libretto) in de regie van Marcel Sijm over de socialite Luisa Casati (1881-1957) zou afgelopen maart zijn live wereldpremière beleven, maar door de lockdown ging deze niet door. De voorstelling met de extravagante kostuums van Jan Taminiau en het Residentie Orkest onder leiding van Geoffrey Patterson beleefde daarom op 21 maart zijn online première en werd daarna maar liefst bijna 76.000 keer bekeken. Op 7 oktober ging Ritratto eindelijk alsnog live in wereldpremière. Helaas zorgden de laatste aangescherpte corona maatregelen ervoor dat de voorstelling nu weer alleen online te zien is.

Making an Opera is tot stand gekomen dankzij financiële ondersteuning van het NPO-fonds in samenwerking met De Nationale Opera, de NTR en NPO Radio 4.