Notenkraker
Foto: Hans Gerritsen

Notenkraker & Muizenkoning zondag 2 januari bij de NTR op NPO 2

23 december 2021

Het magische sprookjesballet Notenkraker & Muizenkoning van Het Nationale Ballet is de ultieme balletvoorstelling voor de feestdagen. Deze productie voor de hele familie heeft sinds de première in 1996 honderdduizenden bezoekers betoverd en is daarmee de meest succesvolle in Nederland uitgebrachte balletproductie aller tijden.

Deze maand moest Het Nationale Ballet de voorstellingsreeks van 2021 na slechts een paar voorstellingen noodgedwongen annuleren door de nieuwe lockdown-maatregelen. Gelukkig is op zaterdag 18 december de allerlaatste voorstelling die gespeeld kon worden voor publiek gefilmd. Deze uitvoering wordt zondagmiddag 2 januari 2022 om 15.00 uur uitgezonden door de NTR op NPO 2.

 

Het verhaal

Notenkraker & Muizenkoning vertelt het verhaal van Clara, die in haar dromen de meest spannende en romantische avonturen beleeft met haar tot leven gekomen notenkrakerpop. Anders dan het originele verhaal, speelt deze Nederlandse Notenkraker-productie, van de hand van Toer van Schayk en Wayne Eagling, zich niet af op kerstavond in een Duits stadje, maar op sinterklaasavond in het Amsterdam van 1810. Compleet met schaatsers die over de bevroren grachten zwieren. Met de wereldberoemde muziek van Tsjaikovski, adembenemende decors en kostuums van Toer van Schayk én stersolisten Maia Makhateli en Jakob Feyferlik en tweede solist Edo Wijnen in de hoofdrollen, is dit prachtige ballet een feest voor jong en oud.

 

Het Nationale Ballet - Notenkraker & Muizenkoning

Choreografie: Wayne Eagling en Toer van Schayk
Muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Muzikale begeleiding: Het Balletorkest o.l.v. Fayçal Karoui

Fotocredit header: Scènebeeld uit Notenkraker & Muizenkoning met dansers Maia Makhateli en Edo Wijnen.