Jakob Feyferlik

Nieuwe 1ste solist bij Het Nationale Ballet: Jakob Feyferlik

13 juli 2020

Vorig jaar september debuteerde Feyferlik tijdens het balletgala als gastsolist bij Het Nationale Ballet als danspartner van Igone de Jongh in Trois Gnossiennes van Hans van Manen. In december was hij gastsolist in Notenkraker en Muizenkoning in de rol van prins.  

Jakob Feyferlik:
“Ik ben heel erg enthousiast om bij Het Nationale Ballet te komen dansen als eerste solist. Na een carrière van 7 jaar bij het Wiener Staatsballett en daarvoor het afronden van mijn opleiding aan de Weense balletschool, was ik klaar om aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven te beginnen. De carrière van een danser is erg kort en ik wil nieuwe ervaringen opdoen in een ander land, met nieuwe mensen en verschillende docenten en choreografen, om mijn kunstenaarschap verder te verkennen. Het Nationale Ballet is een van de meest toonaangevende balletgezelschappen ter wereld en ik volgde het gezelschap de laatste jaren op de voet. Gelukkig kreeg ik het afgelopen seizoen de kans om te gast te zijn bij het gezelschap tijdens het openingsgala en bij Notenkraker en Muizenkoning. Na deze reeks optredens wist ik zeker dat ik heel graag bij Het Nationale Ballet zou willen dansen en dat ik me kon vinden in het repertoire. Ik kijk er naar uit om deze nieuwe uitdaging aan te gaan.”

Ted Brandsen, directeur Het Nationale Ballet:
“Jakob Feyferlik is een uitzonderlijke danser, die al op jonge leeftijd eerste solist werd in Wenen. Hij heeft prachtige klassieke lijnen, een sterke techniek, is een goede partner en een veelzijdig kunstenaar. Een echte aanwinst voor ons gezelschap! Na zijn succesvolle gastoptreden in Notenkraker en Muizenkoning vorig jaar ben ik blij Jakob komend seizoen bij Het Nationale Ballet te kunnen verwelkomen.”

Jakob Feyferlik – korte biografie
De drieëntwintigjarige Feyferlik is geboren in Wenen en volgde zijn balletopleiding aan het Weense Conservatorium en aan de Balletacademie van de Weense Staatsopera. In 2013 trad hij toe tot het Wiener Staatsballett waar hij in 2016 promoveerde tot solist. In februari 2019 volgde zijn promotie tot eerste solist na een uitvoering van Rudolf Nureyev's Zwanenmeer in de Weense Staatsopera. Jakob trad op als gastartiest bij tal van Europese en andere internationale balletgezelschappen waaronder Het Nationale Ballet. Jakob ontving verschillende prijzen, waaronder de 2e plaats bij Premio Roma Danza (2012), de 3e plaats bij de Internationale Balletcompetitie in Peking, China (2012), de Karl Musil Memorial Award (2014) en de Sponsorship Award van de Ballett Club Wiener Staatsoper & Volksoper (2016).

seeingdance.com ‘exciting new talent'

tanz.at  ‘(…) constant top performances, and the sympathetic, young dancer has achieved this since he was hired by the school directly in the company.’

 

Jakob Feyferlik en YuanYuan Zhang in Notenkraker en Muizenkoning - Foto: Altin Kaftira