NO&B gebouw

Nationale Opera & Ballet en de oorlog in Oekraïne

27 mei 2022

Overal in de wereld roept de Russische invasie van Oekraïne gevoelens op van afschuw en verzet. De algehele verwoesting en het menselijke leed zijn niet te verteren. Het is verwerpelijk dat Rusland in Oekraïne momenteel doelbewust kunst en cultuur vernietigt. Cultuur mag nooit een pion in een oorlog zijn en cultureel erfgoed mag nooit als wapen op het slagveld worden gebruikt.

In het licht van de oorlog hebben we de relatie beëindigd met organisaties en individuele artiesten die in woord en/of daad hebben aangegeven dat zij de Russische invasie van Oekraïne steunen. Ondertussen doen we ook wat we kunnen om een aantal Oekraïense dansers en zangers, op de vlucht voor de vernietiging en het geweld, op te vangen en hen perspectief te geven op de voortzetting van hun loopbaan.

Hoewel er stemmen zijn die oproepen tot het boycotten van alle Russische cultuur en alle Russische artiesten en makers, is het onze overtuiging dat het verwijderen van Russische cultuuruitingen van onze podia en musea geen stap is die wij moeten nemen. De kracht van kunst en cultuur bestaat precies in de verbindende rol die ze over de grenzen van tijd en cultuur heen kan spelen en ook gespeeld heeft. Ze is niet de uitdrukking van één bepaald politiek regime.

Een boycot zou bovendien de belangrijke rol miskennen die culturele persoonlijkheden uit Rusland kunnen spelen in de bewustwording en het verzet in en buiten Rusland. 

Als lid van de wereldwijde gemeenschap van muziek, opera en dans waarvan Nationale Opera & Ballet deel uitmaakt, zullen we blijven samenwerken met artiesten uit de hele wereld, in wie we onze waarden herkennen en die de verbindende rol van kunst onderschrijven.