Marc Albrecht
Foto: Melle Meivogel

Marc Albrecht 'Conductor of the Year'

30 april 2019

 

Marc Albrecht, chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest, ontvangt prestigieuze International Opera Award en mag zich een jaar lang de beste dirigent ter wereld noemen.

Tijdens de feestelijke International Opera Award Ceremony in het Londense Sadler’s Wells Theatre is Marc Albrecht maandagavond 29 april uitgeroepen tot ‘Conductor of the year 2019’. Albrecht is sinds 2011 chef-dirigent van De Nationale Opera het Nederlands Philharmonisch Orkest, een bijzondere dubbelrol. De prestigieuze award is een erkenning voor zijn prestaties gedurende het hele jaar 2018.
Marc Albrecht was genomineerd in de categorie “Dirigent” naast Michele Mariotti, Myung-Whun Chung, Diego Fasolis, René Jacobs en Mark Wigglesworth.

"Ik ben zeer vereerd deze belangrijkste onderscheiding uit de hedendaagse operawereld te ontvangen. Het maakt me blij en trots om zo ook het lange, gezamenlijke artistieke pad met de geweldige mensen van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest bekroond te zien. Het is een voorrecht om op deze plek te zoeken naar schoonheid en waarachtigheid in de muziek en die te vinden in wederzijdse uitdagingen en groei." aldus Marc Albrecht

Meer Awards voor DNO: Fin de partie (wereldpremière) en Katie Mitchell (regisseur)

De Nationale Opera heeft naast Marc Albrecht gisteravond meerdere International Opera Awards in de wacht gesleept. Zo is György Kurtág's Fin de partie in regie van Pierre Audi (co-productie met La Scala) bekroond met de award voor "beste wereldpremière".

Katie Mitchell won de award voor "beste regisseur". Mitchell was in 2018 aan De Nationale Opera verbonden met haar regie van Benjamin's Lessons in Love and Violence (nominatie categorie "wereldpremière") en Janáček’s Jenufa (nominatie categorie "nieuwe productie"). In april 2020 keert Mitchell terug bij De Nationale Opera voor Strauss' Die Frau ohne Schatten, met het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht.

International Opera Awards
De International Opera Awards zijn de meest toonaangevende prijzen in de operawereld. De awards, die “de Oscars van de opera” worden genoemd, zijn in 2012 in het leven geroepen door operaliefhebber en filantroop Harry Hyman. De awards worden jaarlijks toegekend aan de meest uitmuntende prestaties in opera van het afgelopen jaar. De jury is een internationale vakjury en bestaat uit professionals uit de sector.

Dubbelrol
Sinds de oprichting in 1985 is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest het vaste orkest van De Nationale Opera, met chef-dirigent Hartmut Haenchen als eerste chef-dirigent in deze bijzondere dubbelrol.
 
Marc Albrecht blijft tot en met seizoen 2019-2020 als chef-dirigent verbonden aan De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Bij De Nationale Opera dirigeert hij momenteel Tannhäuser van Wagner, in november 2019 Die Walküre van Wagner en in april 2020 Die Frau ohne Schatten van Strauss. Bij het Nederlands Philharmonisch Orkest dirigeert hij in Het Concertgebouw onder andere Symfonie nr. 7 van Bruckner (juni 2019), Symfonie nr. 7 van Mahler (oktober 2019) en Symfonie nr. 4 van Brahms (december 2019).
 
Na 10 jaar neemt Marc Albrecht in seizoen 2019-2020 afscheid als chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch orkest en De Nationale Opera met Beethovens Negende symfonie, samen met het Koor van De Nationale Opera. Lorenzo Viotti volgt Albrecht op.

Marc Albrecht - biografie
De van oorsprong Duitse dirigent Marc Albrecht (1964) is sinds 2011 chef-dirigent
van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest en
De Nationale Opera.
Marc Albrecht wordt vooral geroemd om zijn interpretatie van werken van grootheden als Wagner, Mahler en Richard Strauss, maar ook van minder bekende componisten als Zemlinsky en Schreker. Naast gastdirecties bij onder meer de Berliner Philharmoniker, Wiener Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest, leidde hij van 2006 tot zijn komst naar Amsterdam het Orchestre Philharmonique de Strasbourg.
 
Bij De Nationale Opera dirigeerde Marc Albrecht onder meer Die Frau ohne Schatten, Der Rosenkavalier en Jenufa van R. Strauss, Oedipe van Enescu, Die Zauberflöte van Mozart, Gurre-Lieder van Schönberg, Lohengrin, Parsifal en Tannhäuser van Wagner en Hänsel und Gretel van Humperdinck. Over de hele wereld is Marc Albrecht een uiterst gewild operadirigent. Al in 2003 debuteerde hij met succes bij de Salzburger Festspiele waar hij in 2010 met de Wiener Philharmoniker tekende voor een indrukwekkende Lulu. Hij was te gast bij de Bayreuther Festspiele met Wagners Der fliegende Holländer. Met dezelfde opera schitterde hij in Covent Garden. Langdurig en intensief is zijn band met de Deutsche Oper Berlin. Van 2001 tot 2004 was hij er vaste gastdirigent en nog steeds leidt hij met regelmaat nieuwe producties bij dit gezelschap.
 
Marc Albrecht ontving verscheidene prijzen voor bijzondere opnames. Zo werd in 2014 de opname van de DNO-productie Der Schatzgräber van Schreker onderscheiden met een Edison, terwijl Trojahns opera Orest een Edison-nominatie kreeg. De dvd De legende van de stad Kitesj ontving in 2015 de International Classical Music Award. Tot slot werd de DNO-productie Gurre-Lieder in 2015 genomineerd door de International Opera Award voor beste nieuwe productie. Als extra bekroning werd in 2016 De Nationale Opera onder Marc Albrechts muzikale leiding door de International Opera Award uitgeroepen tot ‘Opera company of the year’.
 

 

Foto: Melle Meivogel